B-sag: Supplerende evaluering af feriepasning 2020
Der skal tages stilling til supplerende evaluering af feriepasning 2020.
Indstilling
Børne- og Ungdomsforvaltningen indstillinger til Børne- og Ungdomsudvalget,
- at den supplerende evaluering af feriepasning 2020 tages til efterretning.
Problemstilling
Som en del af effektiviseringerne i budget 2018 blev det besluttet, at institutionerne fik mulighed for at afholde feriepasning fra 2019.
Børne- og Ungdomsudvalget fik forelagt forvaltningens evaluering af feriepasningen 2019 på udvalgsmødet den 9. oktober 2019.
Evalueringen viste overordnet, at både planlægning, samarbejde og afvikling af feriepasningen var forløbet tilfredsstillende, og at der i institutionerne var få utilfredse henvendelser fra forældre.
Evalueringen viste også, at lederne havde brug for at oparbejde en rutine i forhold til planlægningen, og at der var behov for mere tydelighed om, hvordan effektiviseringen kunne realiseres.
Evalueringen var gennemført som en spørgeskemaundersøgelse blandt alle ledere, samt en dialog med klyngeledere og selvejende ledere på møder i områderne.
Under udvalgets drøftelse af sagen blev der fremsat ønske om, at forældreperspektivet kom tydeligere frem, og at der blev gennemført en stikprøveregistrering af fremmødet i løbet af sommeren 2020 i en række institutioner.
Løsning
Som et supplement til evalueringen af feriepasningen i 2019, har forvaltningen gennemført en spørgeskemaundersøgelse blandt forældre og ledere i 12 institutioner (301 forældre samt 7 ledere har besvaret spørgeskemaet). Spørgeskemaet indeholdt spørgsmål om forældrenes og lederens oplevelser af feriepasningen i sommeren 2020. Både forældre, som har benyttet sig af feriepasning, og forældre, som ikke har, har svaret på spørgeskemaet. Afrapporteringen er vedlagt som bilag 1.
Desuden er der gennemført en fremmøderegistrering i 10 andre institutioner i ugerne 28-32. Fremmøderegistreringen er vedlagt som bilag 2.
Spørgeskemaundersøgelsens resultater
Spørgeskemaundersøgelsen viser:
- At de forældre, som har anvendt feriepasningen, oplever det langt overvejende som et attraktivt tilbud, mens de forældre, der ikke har anvendt tilbuddet, vurderer, at feriepasning er utrygt for børnene.
- At begge forældregrupper (både dem har anvendt feriepasning og dem der ikke har) fremhæver, at det vigtigste for dem, er, at deres børn oplever at være trygge i feriepasningens rammer. Tryghed kædes i den sammenhæng tæt sammen med de rammer, de voksne og den forudsigelighed, der ligger i pasningstilbuddet.
- At 9 ud af 10 af de forældre, som har anvendt feriepasning, i høj grad eller i nogen grad er tilfredse med tilbuddet. Disse forældre oplever stor tilfredshed uanset, om feriepasningen har foregået på egen eller anden institution.
- 67% af de forældre, som har anvendt feriepasningen, har oplevet at der var en kendt voksen til stede alle dage, mens 31% af dem oplevede, at det kun var nogle af dagene, der var en kendt voksen til stede. 2% af dem oplevede, at der ikke var en kendt voksen til stede nogen af dagene.
- At de forældre, som ikke har anvendt feriepasning, angives den primære årsag til fravalget af feriepasning, at de ukendte rammer i en fremmed institution med fremmede voksne og børn skaber en utryghed, der vil være usundt for deres barn.
- At lederne vurderer, at feriepasningen er forløbet godt.
I evalueringen fra 2019 udtrykte en del af lederne ønske om, at feriepasningen skulle afvikles i de samme uger for alle institutioner. Lederne beskrev, at det vil lette planlægningen, hvis feriepasning foregik i de samme uger fra år til år. Det vil samtidig også gøre det gennemsigtigt for forældre og medarbejdere med børn i de københavnske institutioner, som ønsker at holde ferie med deres børn, når der er feriepasning.
Spørgeskemaundersøgelsen fra i år supplerer med forældrenes perspektiv på dette. 19 % procent af forældrene ønsker, at feriepasningsugerne skal være de samme for alle, mens resten enten ønsker, at institutionerne skal planlægge selv, eller ikke har nogen holdning til det.
En fællesnævner for de adspurgte pædagogiske ledere - og også forældrene som helhed - er, at de efterspørger så tidlig information om konkrete uger, institution og personale som overhovedet muligt.
Fremmøderegistrering
Fremmøderegistreringen viser, at der i ugerne med feriepasning er et lavere fremmøde end de uger, hvor der ikke er feriepasning.
Der er i gennemsnit 13 % vuggestuebørn fremmødte i uger med feriepasning. Dette tal er 53% i de omkringliggende sommerferieuger, hvor der ikke er feriepasning.
Der er i gennemsnit 18% børnehavebørn fremmødte i uger med feriepasning. Dette tal er 55% i de om omkringliggende sommerferieuger, hvor der ikke er feriepasning.
Bemærkninger fra Københavns Forældreorganisation (KFO)
Forvaltningen har været i dialog med KFO om evalueringen, og KFO har fremsendt en række bemærkninger, som er vedlagt som bilag 3.
Økonomi
Intet.
Videre proces
Forvaltningen formidler resultaterne til forældrebestyrelser, forældreråd og ledere med henblik på at fremme dialogen lokalt om planlægning og afvikling af feriepasning.
Tobias Børner Stax / Mette Seneca Kløve
Beslutning
Børne- og Ungdomsudvalgets beslutning på mødet den 25. november 2020:
Sagen blev udsat.