Mødedato: 25.10.2006, kl. 15:00

Høring om grønne budgetmål for 2008

Se alle bilag

Høring om grønne budgetmål for 2008

Børne- og Ungdomsudvalget

 

DAGSORDEN

for ordinært møde onsdag den 25. oktober 2006

 

 

9.      Høring om grønne budgetmål for 2008

  J.nr. 324887

 

 

INDSTILLING

Børne - og Ungdomsforvaltningen indstiller til Børne- og Ungdomsudvalget,

 

at      udvalget godkender forslag til høringssvar til Teknik- og Miljøudvalget vedrørende grønne budgetter

 

 

RESUME

Teknik- og Miljøudvalget besluttede på sit møde den 20. september 2006 at sende grønne budgetter 2008 i høring i de øvrige udvalg.

 

Det endelige valg af miljøindsatsområder for det pågældende budgetår besluttes endeligt af Borgerrepræsentationen efter indstilling fra Teknik- og Miljøudvalget.

 

Børne- og Ungdomsforvaltningen indstiller, at Børne- og Ungdomsudvalget godkender forslag til høringssvar til Teknik- og Miljøudvalget.

 

 


SAGSBESKRIVELSE

Baggrund

Borgerrepræsentationen godkendte indførelse af grønne budgetter i Københavns Kommune den 28. april 2005 (BR 236/05). Formålet med de grønne budgetmål er at sikre, at de enkelte forvaltninger årligt fastlægger mål, der tilsammen sikrer, at kommunens fælles miljømål nås. Miljømålene udvælges fra Agenda 21-planen.

 

I forbindelse med udarbejdelsen af Københavns Kommunes budget 2008 er det 3. år, at forvaltningerne skal fastlægge grønne budgetmål. I de to foregående år har de grønne budgetmål været indførelse af miljøledelse og anvendelse af 75% økologiske fødevarer inden 2009 i alle kommunale institutioner. Disse to miljøindsatsområder har været prioriteret, da de har stor bevågenhed, og der foreligger fælleskommunale miljømål, jf. Københavns Agenda 21, 2004-2007.

Kommunens styregruppe for grønne budgetter, som har repræsentanter fra samtlige forvaltninger, har foreslået, at kommunen fastholder disse to indsatsområder i budget 2008.

Dels fordi 2008 er det år, hvor kommunens mål for økologi og miljøcertificering skal nås, dels fordi en ny Agenda 21 plan er under udarbejdelse, hvor indsatsområder og miljømål endnu ikke kendes.

Børne- og Ungdomsforvaltningen har på den baggrund udarbejdet følgende forslag til høringssvar til Teknik- og Miljøudvalget:

 

Forvaltningens forslag til høringssvar:

"Børne- og Ungdomsudvalget har drøftet styregruppens forslag om at fastholde  økologi og miljøledelse som grønne budgetmål i 2008. På baggrund af drøftelsen kan udvalget bakke op om dette. Udvalget har dog følgende bemærkninger til målet om indførelse af 75% økologisk fødevarer.

 

En stor del af de københavnske skoler er gennem Københavns Kommunes sunde skolemad (Køss) ved at omlægge til økologi.

 

Vedrørende indførelse af 75% økologiske fødevarer i dag- og fritidsinstitutioner og i hjemkundskab afhænger målopfyldelsen af de økonomiske rammer til omlægningsprojekter i de respektive skoler/institutioner.

 

Udvalget gør opmærksom på, at den tilsynsførende myndighed Fødevareregion Øst ikke accepterer den beregningsmetode vedrørende økologiprocenten som Miljøkontrollen har udviklet og anbefalet at anvende."

 

Økonomi

Miljøcertificering

I april 2005 vedtog Borgerrepræsentationen en model for indførelse af miljøledelse i kommunen (BR 234/05). I den forbindelse blev der afsat midler (4 mio. kr. i 2006, 5 mio. kr. i 2007 og fremover) til at nå og fastholde målet om miljøcertificering inden udgangen af 2008. Midlerne skal sikre ansættelse af særlige ankerpersoner i alle forvaltninger, uddannelsesaktiviteter og dækning af certificeringsomkostninger. Eventuelle merudgifter skal afholdes inden for forvaltningernes budgetter.

 

75% økologiske fødevarer

Teknik- og Miljøforvaltningen har haft midler til at støtte den økologiske omlægning i forvaltningerne til og med 2006. Med budgetforliget for 2007 har Borgerrepræsentationen bevilliget Teknik- og Miljøforvaltningen yderligere 5 mio. kr. i henholdsvis 2007, 2008 og 2009 til omlægning til økologiske fødevarer. Det er på nuværende tidspunkt ikke besluttet, hvordan disse midler skal udmøntes.

 

 

Miljøvurdering

Indstillingen er miljøvurderet, da sagstypen er omfattet af Børne- og Ungdomsudvalgets positivliste under "Fej for egen dør" – Drift og udvikling af kommunens forvaltning, institutioner og virksomheder.

Miljøpåvirkningen vurderes at være væsentlig og have en positiv effekt på miljømålsætningerne om indførelse af miljøledelse og anvendelse af 75% økologiske fødevarer inden 2009.

Effekten af at indføre miljøledelse forekommer dels som en direkte effekt, der vil kunne måles umiddelbart, og dels som indirekte effekter, hvor det som oftest ikke er muligt at etablere en direkte sammenhæng mellem indsats og effekt.

Den direkte effekt af at indføre miljøledelse i en institution eller forvaltning vil ofte være en reduktion af forbruget af el, vand, varme og andre ressourcer. Denne effekt kan både skyldes egentlige reduktionsmål, men kan også skyldes den øgede fokus på miljøforhold og ressourceforbrug, som miljøledelse giver.

Brug af økologiske produkter sikrer, at der ikke benyttes pesticider i forbindelse med dyrkning af afgrøder således, at fremtidig forurening af grundvandet med pesticider undgås. For en række økologiske produkter er der også skærpet krav til dyrevelfærden. Desuden medfører Dogme Økologi Projektet en sundere mad til brugerne, da køkkenmedarbejderne via kurser og ved omlægningsrådgivning lærer at lave mad, som følger de officielle ernæringsmæssige anbefalinger og har et højt kulinarisk niveau.

 

 

Høring

Ingen yderligere bemærkninger

 

 

BILAG VEDLAGT

·        Høringsskrivelse af 21. september 2006 fra Teknik- og Miljøforvaltningen om høring af grønne budgetmål for 2008

 

 

 

Else Sommer

                                                                 Marie Thun                       

 

 


 

Til top