Livsglæde hos børn og unge
Livsglæde hos børn og unge
Børne- og Ungdomsudvalget
DAGSORDEN
for ordinært møde onsdag den 25. oktober 2006
6. Livsglæde hos børn og unge
J.nr. 327249
INDSTILLING
Børne- og Ungdomsforvaltningen indstiller til Børne- og Ungdomsudvalget,
at Københavns Kommune indgår i et samarbejde med andre kommuner om at sætte fokus på børn og unges livsglæde
RESUME
Københavns Kommune er indbudt til at deltage i et samarbejde, som består af fem kommuner, der ønsker at arbejde med at fremme livsglæde hos børn og unge.
Initiativet kommer fra Fredericia Kommune. Samarbejdet strækker sig over 5 år.
Hovedformålet er at fremme børn og unges livsglæde, hvilket skal understøttes gennem udvikling af metoder til registrering af livsglæde. Det vil i projektet være muligt at udvikle både fælles og særlige københavnske interesseområder indenfor projektet.
Børne- og Ungdomsforvaltningen ønsker at indgå i samarbejdet omkring de områder, som ligger i tråd med forvaltningens eksisterende arbejde.
Tiltræder Børne og Ungdomsudvalget denne indstilling, vil forvaltningen gå ind i arbejdet med de øvrige kommuner og senere fremlægge et forslag for udvalget om det videre arbejde. Dette vil blive tænkt sammen i udmøntningsplanen for Faglighed for Alle.
SAGSBESKRIVELSE
Baggrund
Børne- og Ungdomsforvaltningen er indbudt til at deltage i et projekt, der omhandler mulighederne for at fremme livsglæde hos børn og unge samt at udvikle måleredskaber på området.
Oprindeligt var projektet tænkt
som en kappestrid mellem kommuner. Denne del af projektet ønsker Børne- og
Ungdomsforvaltningen efter aftale med Fredericia Kommune ikke at indgå i, da
forvaltningens interesse er et stærkt fokus på faglig input og metodeudvikling.
Hvis Børne- og Ungdomsforvaltningen deltager i projektet, vil der være mulighed for at påvirke indholdet i projektet. Børne- og Ungdomsforvaltningen ønsker, at arbejdet med livsglæde udfoldes med særlig vægt på de områder, der er omtalt i "Faglighed for Alle"
Definition
Livsglæde defineres i projektet som "oplevelsen af tryghed, flow og meningsfuldhed."
Med flow menes faglig udfordring og læring i barnets/den unges nærmeste udviklingszone.
Formål
Projektets formål er:
· Videndele og udvikle på forskellige indikatorer i forhold til børn og unges livsglæde
· Gennemføre dataindsamling og undersøge og måle indikatorer på børn og unges livsglæde
· Udvikle redskaber til at vurdere børn og unges oplevelser og til at kvalificere medarbejdere på området
· Gennem fælles arbejde at indkredse, hvordan man kan fremme livsglæde.
I projektet arbejdes med forskellige typer af metoder og dokumentation i og på tværs af de deltagende kommuner, hvorved der er mulighed for at lade sig inspirere af andre kommuners erfaringer og arbejde.
Deltagelse
Børn og unges livsglæde er formuleret som en intention i forliget Faglighed for Alle, hvorfor Børne- og Ungdomsforvaltningen vurderer, at det vil være givtigt at indgå i livsglædeprojektet med andre kommuner.
Det bemærkes, at metodeudvikling med involvering af skoler og institutioner ikke figurerer som en del af Budgetaftalen 2007 for Københavns Kommune.
Forvaltningens deltagelse i projektet inddrager ud over en række ansatte i forvaltningen tillige borgmester og vicedirektør i en styregruppe, der bl.a. beslutter rammer og vilkår for Københavns Kommunes deltagelse i projektet. Deltagelse i projektet inkluderer udelukkende medarbejdertimer i forbindelse med forberedelse af og deltagelse i projektets faglige følgegruppe samt rejseudgifter.
Denne begrænsede deltagelse vil kunne tilføre viden om andre kommuners metoder, men er ikke en del af projektet om livsglædes oprindelige intentioner, hvor der satses på både politisk repræsentation, forvaltningsrepræsentation og inddragelse af skoler/institutioner for afprøvning af metoder mv. Den begrænsede deltagelse hænger sammen med et ønske om et stærkt fagligt fokus på områder, der relaterer sig direkte til udmøntningen af Faglighed for Alle.
Organisering
Hvis udvalget tiltræder Børne- og Ungdomsforvaltningens deltagelse i projektet, så vil der i efteråret 2006 blive nedsat en styregruppe med deltagelse af borgmester/rådmand/formand fra de berørte udvalg og direktører for børne- og ungdomsområderne fra de deltagende kommuner. Styregruppen vil i løbet af efteråret 2006 aftale rammerne for projektets videre forløb.
Samtidig nedsættes en faglig følgegruppe med deltagelse af fagpersoner fra de deltagende kommuner, og en gruppe forskere fra Danmarks Pædagogiske Universitet. Følgegruppen har til formål at udarbejde metodebeskrivelse og udkast til indikationsmateriale samt følgestudier og tidsplan på baggrund af styregruppens oplæg.
Der vil udover Fredericia og København være deltagelse af Odense Kommune, Ny Sønderborg Kommune og Køge Kommune.
Økonomi
Forvaltningen bidrager med op til 300 arbejdstimer til projektet til en samlet værdi af 105.000 kr. hvert år over en årrække på 5 år. I alt anvendes således op til 1500 arbejdstimer svarende til en værdi af 525.000 kr. Forvaltningen finansierer egne transportudgifter relateret til projektet. Der er i denne indstilling ikke afsat penge til konkrete målinger og at skoler og institutioner inddrages i en større undersøgelse.
Hvis Børne- og Ungdomsudvalget beslutter at indgå i livsglædeprojektet, vil forvaltningen påbegynde arbejde med at koble livsglæde til de relevante områder indenfor Faglighed for Alle. Senere fremlægges et forslag herom i udmøntningsplanen for Faglighed for Alle.
Miljøvurdering
Sagstypen er ikke omfattet af Børne- og Ungdomsforvaltningens positivliste over sager, der skal miljøvurderes.
Høring
Ingen bemærkninger
BILAG VEDLAGT
·
Materiale fra Fredericia Kommune, herunder tidsplan og
organisering af projektet
Else Sommer
Bo Holmsgaard