Præsentation af Københavns Fælleselevråd v/ repræsentanter for rådet
Københavns Fælleselevråd (KFE) ønsker på mødet at præsentere sig selv, deres arbejde og deres forslag til, hvordan elevinddragelsen i den københavnske skolepolitik styrkes.
Præsentationen sker med udgangspunkt i vedlagte bilag 1.
KFE nævner i materialet følgende mærkesager, som rådet sætter fokus på i år: a) styrkelse af elevråd og kontaktlærere, b) undervisningsmiljørepræsentanter og c) et stærkt og synligt KFE.
I tilknytning til disse foki, nævner KFE bl.a., at rådet vil arbejde for at a) sikre lønmidler til et KFE-sekretariat, b) KFE får nogle faste kanaler ind i det politiske rum, c) KFE er repræsenteret på områdernes kommende netværksmøder for elevråd og d) få forvaltningen til at understøtte rådet i tilknytning til forskellige kommunikationsmæssige værktøjer.
Styrkelse af elevrådene med Budget 2022
Forvaltningen kan oplyse, at der med budget 2022 er afsat 1,5 mio. kr. årligt til at styrke elevrådenes arbejde og elevinddragelse ved:
- at styrke elevrådskontaktlærerordningen via videndelingsmøder i hvert af byens fem områder mellem elevrådskontaktlærere, elevrødder og repræsentanter for skoleledelsen,
- et beløb, som det enkelte elevråd kan disponere over og som er øremærket elevindflydelsesaktiviteter,
- at styrke ledelsesopmærksomheden omkring elevrådene på skolerne via lokale planer for arbejdet med elevinddragelse i elevråd og i den generelle undervisning (arbejdet understøttes af elevrådskontaktlæreren, hvortil der afsættes 15 timer pr. skolen) og
- et øget udbud via Åben Skole portalen om demokrati, ungdomspolitik og elevinvolvering.
Elever har ret til at oprette elevråd
På skoler med 5. klasse og højere klassetrin har elever ret til at oprette et elevråd.