Mødedato: 24.11.2021, kl. 12:30
Mødested: Rådhuset, stuen, værelse 43/44

Opfølgning på medlemsforslag om at åbne byens skolegårde for naboer og foreninger

Der skal tages stilling til foreløbig opfølgning på medlemsforslag - stillet af Socialdemokratiet, Enhedslisten, Radikale Venstre, SF, Venstre, Alternativet, Det Konservative Folkeparti og Dansk Folkeparti - vedr. åbning af byens skolegårde for naboer og foreninger, som Borgerrepræsentationen vedtog den 23. september 2021.

Indstilling

Børne- og Ungdomsforvaltningen indstiller, at Børne- og Ungdomsudvalget (BUU) over for Borgerrepræsentationen (BR) anbefaler,

1. at Børne- og Ungdomsforvaltningen vender tilbage i overførselssagen 2021-2022 med forslag og finansieringsbehov vedr. åbning af de skolegårde, som ikke allerede er åbne for naboer og foreninger uden for skoletid.

Problemstilling

BR tiltrådte den 23. september 2021 "Medlemsforslag om at åbne byens skolegårde for naboer og foreninger", stillet af stillet af Socialdemokratiet, Enhedslisten, Radikale Venstre, Socialistisk Folkeparti, Venstre, Alternativet, Det Konservative Folkeparti og Dansk Folkeparti.

Med beslutningen pålagde BR "Børne- og Ungdomsforvaltningen at undersøge og udarbejde et forslag til politisk behandling om, at de skolegårde, der ikke allerede er åbne, kan åbnes for naboer og foreninger uden for skolernes åbningstid. Forvaltningen skal vende tilbage med svar og fremlægge forslaget til politisk behandling til Borgerrepræsentationen inden årets udgang.”

Løsning

Der er ikke et politisk vedtaget princip om, at skolegårde og øvrige udearealer skal være tilgængelige for offentligheden, men i forbindelse med nye skolebyggerier kan der i lokalplanerne blive stillet krav til åbne udearealer.

Forvaltningen arbejder generelt med at åbne bygninger og arealer for offentligheden. Brugen af skolernes faciliteter af borgere uden for skoletiden giver mere sambrug og dobbeltudnyttelse af kapacitet og faciliteter. Det er på nuværende tidspunkt op til den enkelte skoleleder at forvalte skolegårdens og udearealernes tilgængelighed uden for skoletid, og driften finansieres i dag af skolernes driftsbudget.

Den seneste registrering af tilgængeligheden blandt skolernes udearealer er fra 2018. Dengang var ca. 60% af alle skolegårdene på almen- og specialskoler åbne, ca. 10% var delvist åbne, mens ca. 30% var lukkede. Der kan være tilfælde, hvor skolerne kan være nødt til at låse skolegårdene af, fx hvis politiet opfordrer til aflåsning pga. kriminelle aktiviteter, eller hvis der ofte er problemer med hærværk og farlige efterladenskaber som brugte kanyler og lignende. Ofte har elever på specialskolerne brug for, at skolegården ser ud som den plejer, når de møder om morgenen, og skolegårde på specialskoler vil derfor ofte være aflåst.

BUF vil frem mod overførselssagen 2021-2022 foretage en ny registrering af antallet af åbne og lukkede skolegårde samt årsagerne til de lukkede skolegårde. Hvis det viser sig, at åbning af udvalgte skolegårde kræver finansiering, fx til afskærmning og aflåsning af dele af udearealerne, vil BUF udarbejde et budgetnotat i tilknytning til overførselssagen. BUF vil også undersøge nærmere frem mod overførselssagen, hvor meget driftsbudgettet til skolers renhold og vedligehold af udearealerne skal øges som følge af krav om åbne skolegårde.

Økonomi

Der tages stilling til de økonomiske konsekvenser ved at åbne byens skolegårde for naboer og foreninger i overførselssagen 2021-2022.

Videre proces

Indstillingen skal behandles i BR.

 

Tobias Børner Stax                                                Sti Andreas Garde

Beslutning

Børne- og Ungdomsudvalgets beslutning på mødet den 24. november 2021:

Indstillingen blev godkendt.

Til top