Mødedato: 24.11.2021, kl. 12:30
Mødested: Rådhuset, stuen, værelse 43/44

Høring vedr. Murergårdens fremtidige organisering

De nye principper og pejlemærker for organisering og ledelse af dagtilbud, betyder blandet andet at dagtilbud og fritid organiseres adskilt og at klyngestrukturen justeres. Det skaber behov for særskilt afklaring af fremtidig organisering af den kommunale institution Murergården der rummer både dagtilbud og fritidsklubpladser. 

Indstilling

Børne- og Ungdomsforvaltningen indstiller til Børne- og Ungdomsudvalget,

1. at forslaget om fremtidig organisering af Murergården sendes i høring.

Problemstilling

Som del af arbejdet med at styrke ledelsen i dagtilbud er det med budget 2022 besluttet, at fritidstilbuddene udskilles fra de kommunale klynger og i første omgang organiseres i fritidsklynger. Adskillelsen af dagtilbud og fritidstilbud implementeres pr. 1. januar 2022.

Murergården er den eneste kommunale institution, som har både dagtilbud og fritidstilbud og dermed ikke umiddelbart passer ind i den kommende organisering i hhv. dagtilbudsklynger og fritidsklynger. Der er derfor brug for at finde en løsning for, hvordan Murergården fremover skal organiseres.

Udvalget blev på BUU-mødet den 13.oktober 2021 præsenteret for problemstillingen og bad på den baggrund forvaltningen spørge de berørte lokale parter om deres perspektiv på, hvad der vil være den bedste fremtidige organisering.

Løsning

Forvaltningen har gennemført dialogmøder med Murergårdens forældreråd (inkl. pædagogiske leder, arbejdsmiljø- og tillidsrepræsentant), klyngeledelsesteamet i Klynge A på dagtilbudsområdet, og med lederne af de øvrige fritidstilbud, der fra januar 2022 skal samarbejde om den fremtidige organisering af fritid i området.

I dialogen er der taget udgangspunkt i fire løsningsmuligheder:

  1. Murergården forbliver samlet og organiseres som del af dagtilbudsklyngen og samarbejder med øvrige fritidsområde (10-18 år)
  2. Murergården forbliver samlet og etableres som selvstændig kommunal eller selvejende institution for 0-5 år og 10-13 år (evt. om selvejende institution).
  3. Murergården deles og indgår i hhv. dagtilbudsklyngen og fremtidig organisering af fritidsområdet (10-18 år) på lige fod med andre institutioner i byen.
  4. Murergården deles økonomisk og administrativt (to KK-org numre) med en fælles pædagogisk leder med reference til to klyngeledere (dagtilbudsområdet og fritidsområdet).

Murergården har i dag 68 pladser på 0-5 årsområdet og 70 pladser på 10-13årsområdet. Der er i alt ca. 780 fritidsklubpladser (10-13 år) og 780 ungdomsklubpladser (14-18 år) i områdets kommunale fritidscentre og klubber.

Fritidsområdet på indre Nørrebro arbejder indenfor rammerne af en permanent forsøgsordning fra 2016, hvor lederne samarbejder på tværs, som alternativ til organisering i et samlet fritidscenter med fælles overordnet ledelse, som i resten af byen.

Tilbagemeldingen i forhold til de fire modeller har været:

Ad 1. Murergården forbliver samlet, som del af dagtilbudsklyngen og samarbejder med de øvrige fritidstilbud (10-18 år) i området.

Murergården vurderer selv, at det vil være en god løsning at blive sammen og fortsætte ledelsessamarbejdet i klyngeledelsesteamet på dagtilbudsområdet. Murergården mener ikke det vil være problematisk at løfte fritidsopgaven selvom den pædagogiske leder ikke indgår i områdets fremtidige ledelsessamarbejde på fritidsområdet.

Klyngeledelsesteamet rejser bekymring for, at klyngelederen vil skulle favne bredt over to aldersgrupper – dvs. både dagtilbud og fritid. Det går imod de nye principper for organisering og ledelse af dagtilbudsområdet, hvor adskillelse af dagtilbud og fritid netop har til formål at reducere kompleksitet for at styrke den nære ledelse.

Øvrige fritidscentre og klubber i området lægger vægt på mangfoldighed og på, at der skal være plads til forskellighed. Samtidig ser de øvrige fritidscentre og klubber ikke nogen ide i, at enheder presses ind i et samarbejde mod deres vilje.  De nævner, at samarbejdet indenfor rammerne af den permanente forsøgsordning har været vanskeligt bl.a. i forhold fordelingen af børn, hvor samspillet har været præget af konkurrence om at få børnene til at vælge det ene klubtilbud frem for det andet.

Ad 2 Murergården forbliver samlet og etableres som selvstændig kommunal institution – eller som selveje

Murergården ser også muligheder i model 2 – dvs. at blive etableret som selvstændig institution, hvis ikke model 1 kan lade sig gøre. Det vil begrænse tid brugt på fx LokalMED og betyde, at Murergården ikke skal medfinansiere udgifter på klyngeniveau m.m. Murergården erkender samtidig, at de vil komme til at stå alene med administration, økonomi, koordinering med forvaltningen m.m. De ønsker dog ikke at blive selvejende institution på lige fod med andre institutioner, der ønsker at fungere som et uafhængigt tilbud, fordi der er tre tjenestemandsansatte medarbejdere, der ikke kan skifte arbejdsgiver og samtidig beholde deres vilkår.

Klyngeledelsesteamet og de øvrige fritidstilbud i området ser model 2 som en mulighed, der kan skabe ro i Murergården, og i ledelsessamarbejdet på både dagtilbuds- og fritidsområdet. Særligt fritidsområdet ser muligheder i modellen, da det samtidig vil ophæve den permanente forsøgsordning, der pt. forhindrer områdets øvrige fritidstilbud i at etablere sig som et samlet fritidscenter som resten af byen.  

Ad 3 Murergården deles og indgår på lige fod med andre institutioner i byen.

Murergården ønsker ikke denne model jf. ovenfor. Og hverken klyngeledelsesteamet på dagtilbudsområdet, eller de øvrige fritidscentre og klubber mener det er formålstjenestelig at presse Murergården ind i et samarbejde mod deres vilje, selvom en fælles organisering og udvikling af klubberne vil være gavnligt for bydelens børn og unge.   

Ad 4 Murergården deles økonomisk og administrativt (to KK-org numre) med en fælles pædagogisk leder med reference til to klyngeledere (dagtilbudsområdet og fritidsområdet).

Denne model skaber stor ledelsesmæssig kompleksitet, da den pædagogiske leder vil skulle varetage ansvar for to særskilte økonomier, to forældreråd og to TRIO´ere, og samtidig referere til to klyngeledere og indgår i klyngeledelsessamarbejde på både dagtilbuds- og fritidsområdet. Der er derfor bred enighed om, at denne model ikke er realistisk.

Høringsforslag til fremtidig organisering af Murergården

På dette grundlag anbefaler forvaltningen, at Murergården organiseres som en selvstændig kommunal institution med 0-5 års pladser og fritidspladser 10-13 år.
Det vil i givet fald være en helt særlig ordning, som ikke lever op til de nye principper og pejlemærker for ledelse og organisering i dagtilbud som udvalget vedtog 9. juni 2021.

Organiseringen vil indebære at den pædagogiske leder i institutionen refererer til områdechefen og skal løfte de opgaver, der ellers løses af klyngeledere. Murergården vil have egen forældrebestyrelse og lokalMED og Trio. Budgettet til Murergården vil blive beregnet ud fra de til en hver tid gældende budgetfordelingsmodeller til hhv. dagtilbud og fritidstilbud. Fritidsklubben i Murergården vil være foreholdt de børn, der er er indskrevet der, og de vil tilsvarende fortsat ikke have mulighed for at benytte fritidsklubberne i den resterende del af området, da de ikke indgår i et fritidscenter.

Økonomi

Indstillingen har ingen økonomiske konsekvenser.  

Videre proces

Forslaget sendes i høring hos forældrerådet og Trio i Murergården, klyngeledelsesteamet på dagtilbudsområdet i klynge A, ledelsesteamet i fritidsklyngen på Nørrebro-Bispebjerg, og Ungerådene i fritidscentret og de øvrige klubber.

Forslag til organisering af Murergården sendes i høring som oplæg til dialog til og med uge 6 i 2022, og dermed samtidig med høringen om justering af klyngestrukturen.

Udvalget forelægges en indstilling på baggrund af høringen samtidig med sagen om justering af klyngestrukturen - forventeligt i april 2022 med henblik på endelig beslutning i BR inden sommerferien 2022.

Ny organisering af Murergården implementeres samtidig med den justerede klyngestruktur – dvs. fra 1. januar 2023.

 

Tobias Børner Stax                                           Nina Hemmersam

Beslutning

Børne- og Ungdomsudvalgets beslutning på mødet den 24. november 2021:

Indstillingen blev godkendt.
Til top