Mødedato: 24.11.2021, kl. 12:30
Mødested: Rådhuset, stuen, værelse 43/44

Høring vedr. justering af klyngestrukturen på dagtilbudsområdet

Se alle bilag
 Der skal tages stilling til om forslag til justering af klyngestrukturen på dagtilbudsområdet skal  sendes i høring. 

Indstilling

Børne- og Ungdomsforvaltningen indstiller til Børne- og Ungdomsudvalget,

1. at høringsforslag om justering af klyngestrukturen på dagtilbudsområdet - jf. bilag 1 - sendes i
høring.

Problemstilling

Med budget 2022 er det besluttet at øge ledelseskapaciteten tæt på børn, medarbejdere og forældre i de københavnske dagtilbud, i tråd med principper og pejlemærker for organisering af ledelse i dagtilbud, vedtaget af Børne- og Ungdomsudvalget den 9. juni 2021, jf. bilag 2. Det betyder skal der gennemføres tre ting på området:

  1. Fritidstilbud for 10 – 17-årige skilles ud fra de nuværende klynger og organiseres med særskilt ledelse (overgangsordning i 2022)
  2. Midler til mere pædagogisk ledelse på dagtilbudsområdet udmøntes sammen med budget 2022
  3. Der foretages justering af klyngestruktur på dagtilbudsområdet

Denne indstilling handler om punkt 3 - justering af klyngestrukturen.

Et af de nye pejlemærker er, at hvis der er mere end 750 pladser i en klynge, skal områdechefen gå i dialog med direktionen om den fremtidige klyngeorganisering i området og behov for eventuelle tilpasninger. Og forældrebestyrelse og -forældreråd samt LokalMED skal inddrages. 

De nuværende klynger varierer i størrelse fra ca. 200 til ca. 1.100 0-5 årspladser, og der er derfor behov for at justere i klyngestrukturen nogle steder. Forvaltningen har, med input fra klyngelederne, udarbejdet vedlagte høringsforslag til, hvor i byen det nye pejlemærke giver anledning at justere i den eksisterende klyngestruktur.

Løsning

Høringsforslaget er udarbejdet med afsæt i den politiske intention om, at klynger ikke overstiger 750 børn i størrelse, og tager samtidig højde for igangværende udbygninger af dagtilbud, byudvikling og særlige lokale forhold. Løsningerne er baseret på forventet antal pladser i den enkelte klynge i de kommende år. Samtidig er det tilstræbt at bevare kontinuitet og stabilitet i flest mulige klynger.

I forslaget til justering af klyngestrukturen anvendes tre forskellige greb;

  1. Udjævning af pladser mellem klynger
  2. Etablering af ny klynge – i byudviklingsområder kan det være i form af overgangsordning, hvor en eksisterende klynge fungerer som opstartssted for kommende ny klynge,
  3. Helt særlige, lokale forhold

Detaljer om det samlede høringsforslag fremgår af bilag 1. Forslaget er baseret på data om normerede antal pladser fra oktober 2021 (fysisk kapacitet). For enkelte institutioner afviger antallet af normerede pladser fra antallet af aktiverede pladser (indmeldte børn). Hvor der ikke er udsigt til fuld udnyttelse af kapaciteten i de kommende år, er antallet af pladser justeret for at afspejle faktiske forhold. Med de nye principper og pejlemærker (bilag 2) skal der fremover løbende tages stilling til behovet for omorganisering af en klynge, hvis antallet af pladser overstiger 750 pladser. I praksis vil det ske ved en afvejning af normerede pladser (fysiske kapacitet) og aktive pladser (indmeldte børn).

Det er ikke muligt på forhånd at forudsige om nye institutioner etableres som selvejende eller kommunal enhed. I det omfang der er lokal viden om, at en fremtidig institution etableres som selvejende, er pladserne ikke talt med.

Forslag til justering af klyngestrukturen omfatter etablering af to nye klynger med opstart fra januar 2023 – en ny Valbyklynge og en ny NordøstAmager klynge. Derudover vurderes det, at der er behov for at opstarte yderligere tre klynger i løbet af 2023 og 2024 i områder med meget byudvikling og dermed behov for etablering af meget ny dagtilbudskapacitet. Det vil være klynger som gradvis vokser i størrelse. Det foreslås derfor, at de etableres med opstartssted i en eksisterende klynge, og udskilles til separate klynger i takt med realisering med udbygning af pladser. Det omfatter en ny Ørestadsklynge, en ny Vesterbroklynge og en ny Sydhavnsklynge.

Område Brønshøj/Vanløse (BV)

Klynge A (Tingbjerg) har i dag 765 pladser, og ligger dermed over grænsen på de 750 pladser, og med udsigt til flere nye pladser ved nybyggeri i de kommende år. Tingbjerg har forsøgsprojekt med øget ledelseskapacitet frem til og med 2023. Det anbefales, at der i 2023 tages stilling til den fremadrettede organisering af ledelse i området. Det anbefales også at flytte en institution fra Klynge F til Klynge E, der er blevet forholdsvis lille efter udskillelse af fritidsområdet.

Område Nørrebro/Bispebjerg (NB)

De fleste klynger har en størrelse under 750 og der er ikke planer om større byudvikling i området. Klynge H bliver dog for stor med en planlagt udvidelse i 2023. Forslaget omfatter derfor flytning af en institution fra klynge H til Klynge D.

Område Valby/Vesterbro/Enghave (VVK)

De fleste nuværende klynger i VVK bliver – i større eller mindre grad – berørt af beslutningen om justering af klyngestrukturen. Klynge C skal opdeles. Det indebærer dannelse af en ny Valbyklynge fra 1. januar 2023, og vil berøre Klynge A, B og C i omfordeling af institutionerne, set i sammenhæng med byggeprojekterne på Grønttorvet. Byggeprojekter og byudvikling ved Godsbaneterrænet og Carlsbergbyen berører Klynge D, der skal fungere som tidlig opstartssted for, og på sigt udskille institutioner til, ny Vesterbroklynge.  Ny Sydhavnsklynge etableres med tidlig opstart i Klynge G, og udskillelse til separat klynge på sigt i takt med realisering af byggeprojekterne i Sydhavnen.

Område AMA (AMA)

Forslag til justering af klyngestrukturen i område Amager omfatter to nye klynger - en ny NordøstAmager klynge etableres med opstart 1. jan. 2023, sammensat af nybyggeri og ved udskillelse af en institution fra Klynge G og en fra Klynge H. En ny Ørestadsklynge etableres med opstartssted i Klynge I og med henblik på udskillelse til separat klynge på lidt længere sigt i takt med realisering af byggeprojekter i området. En institution flyttes til Klynge E fra Klynge I for at udjævne pladser.

Område Indre By/Østerbro (IBØ)

De ni klynger i IBØ er forholdsvis små - kun en klynge har mere en 600 pladser (Klynge C – med 689 pladser). Der er dermed ingen klynger i IBØ der ligger over 750 pladser. Aktuelle udbygning af to institutioner på Kastelvej og Margretheholmsvej ændrer ikke ved det billede. Klynge H vurderes at være for lille til at være bæredygtig, og derfor flyttes en institution fra Klynge F til Klynge H.

Finansiering af ledelsesressourcer

I budgetaftalen for 2022 er der bevilliget ekstra midler til otte ekstra klyngeledere, inkl. finansiering af overgangsordning for ledelse af fritidsområdet. På fritidsområdet dækker det fire klyngeledere i 2022, udover eksisterende fritidsklynge i områder Amager (Klynge A). På dagtilbudsområdet lægges der med høringsforslaget op til to nye klyngeledere der skal finansieres fra 1. januar 2023 ved opstart af den nye klyngestruktur. I løbet af 2023 og 2024 forventes tidlig opstart af tre nye klynger med ansættelse af yderligere tre klyngeledere. I forbindelse med endelig beslutning om klyngestruktur på dagtilbudsområdet og organisering af ledelse på fritidsområdet i foråret 2022, får udvalget en opdateret plan for midlernes anvendelse fra 2023 og frem.

Økonomi

Indstillingen har ingen økonomiske konsekvenser.

Videre proces

Forslag til justering af klyngestrukturen sendes i høring som oplæg til dialog med 2,5 måneders høringsfrist til og med uge 6 blandt involverede parter på det kommunale dagtilbudsområde - forældrebestyrelser og forældreråd, LokalMED i klyngerne og LFS.

Udvalget forelægges en indstilling på baggrund af høringen forventeligt i april 2022 med henblik på endelig beslutning i BR inden sommerferien 2022. I den sammenhæng orienteres udvalget også om de lokale beslutninger vedr. anvendelse af midler til ledelse i de enkelte klynger.

Den nye klyngestruktur implementeres med virkning pr. 1. januar 2023.

 

Tobias Børner Stax                                                          Nina Hemmersam

Beslutning

Børne- og Ungdomsudvalgets beslutning på mødet den 24. november 2021:

Indstillingen blev godkendt.

Børne- og Ungdomsborgmester Jesper Christensen (A) ønskede følgende tilføjet beslutningsprotokollen, hvilket hele udvalget tilsluttede sig: "Vi ser frem til høringen i denne sag og vil læse alle svar med stor interesse og i respekt for ønsket om mere nærværende ledelse. Vi vil opfordre alle til at deltage i høringen".

Til top