Mødedato: 24.11.2010, kl. 13:15
Styrket faglighed - øget holddannelse mv.
Se alle bilag
Til top
Styrket faglighed - øget holddannelse mv.
5. Styrket faglighed - øget holddannelse mv. (2010-164139)
Udvalget skal tage stilling til den faglige udmøntning af en række tiltag i budget 2011, som vedrører Styrket Faglighed i folkeskolen - øget holddannelse mv.
INDSTILLING OG Beslutning
Børne- og Ungdomsforvaltningen indstiller til Børne- og Ungdomsudvalget,
at forslagene til udmøntning af budget 2011 omkring Styrket Faglighed ? øget holddannelse, faglighedsudvalg, profilskole, vikarordning samt konflikthåndtering og klasseledelse godkendes
Problemstilling
Med budget 2011 er vedtaget en række tiltag til styrkelse af fagligheden i folkeskolen. Forvaltningen fremlægger i denne indstilling forslag til rammerne for den faglige og økonomiske udmøntning af de forskellige tiltag vedrørende Styrket Faglighed i folkeskolen. Der fremlægges en særskilt indstilling vedrørende øget timetal i dansk og matematik, da denne indstilling indbefatter en ændring af Styrelsesvedtægtens bilag 4.
Løsning
Nedenfor fremlægger forvaltningen indsatserne i budget 11 med deres væsentligste indhold, og det anføres, hvornår BUU forventes at drøfte de enkelte tiltag igen. Hvert afsnit indledes med uddrag af teksten fra budget 2011.
Øget holddannelse/ny udskoling
?Det skal sikres, at alle elever i den københavnske folkeskole modtager passende udfordringer uanset deres faglige niveau. Parterne er derfor enige om, at det skal sikres, at de stærkeste elever i en del af undervisningstiden i udskolingen undervises på særlige hold, hvor læringen går ekstra hurtigt. Ligeledes skal elever, der lærer bedst på andre måder end den traditionelt boglige måde, have mulighed for særligt tilrettelagte undervisningsforløb, der tilgodeser dem.?
På baggrund af en ansøgningsrunde foreslås det, at der udmeldes midler til 2-3 skoler, der fremover skal fungere som udskolingsdynamoer og få erfaringer og sikre viden om arbejdet med øget holddannelse, erhvervsklasser og virksomhedspraktik. På baggrund af erfaringerne fra disse skoler og anbefalingerne fra Faglighedsudvalget vil der ske en nærmere beskrivelse af, hvordan midlerne til 2012, 2013 og 2014 skal udmøntes.
På baggrund af erfaringer fra de nuværende tre erhvervsklasser gennemføres yderligere forløb med erhvervsklasser. Nogle af erhvervsklasserne skal integreres med den øgede brug af holddannelse på de skoler, der skal fungere som udskolingsdynamoer.
Der gennemføres på disse skoler en øget brug af virksomhedspraktik og andet samarbejde med virksomheder, både som led i erhvervsklasser og i relation til andre tiltag i udskolingen. Projekt Smart Stars i regi af Ungdommens Uddannelsesvejledning, der er et samarbejde med lokale virksomheder i Sydhavnen og som udløber med udgangen af 2011, overvejes videreført. Erfaringerne fra projektet vil blive udnyttet i det videre arbejde med udvikling af udskolingen.
Alle initiativer under projektet skal udvikles i tæt sammenhæng med indsatserne i forbindelse med Integrationsløftet, som BUU får forelagt den 8.12.10, og med udmøntningen af Second Chance-bevillingen under Sikker By.
Udvalget får forelagt forslag til udpegning af skoler, som får status af udskolingsdynamoer, i februar 2011 efter en ansøgningsrunde. Ved udvælgelsen af skolerne vil der blive lagt vægt på skolernes forudsætninger og erfaringer på området, ligesom skolerne tilsammen skal repræsentere forskellige elevbaggrunde og muligheder for at afprøve en vifte af tiltag for at organisere og give udskolingen et nyt indhold.
Nedsættelse af faglighedsudvalg
?Parterne er enige om, at der i de kommende år skal ske en fortsat styrkelse af fagligheden i den københavnske folkeskole i lyset af Rejseholdets anbefalinger og regeringens folkeskoleudspil. For at understøtte dette nedsættes et faglighedsudvalg med deltagelse af eksperter på skoleområdet. Udvalget skal samtidig komme med anbefalinger til, hvordan der kan ske et fagligt løft fx gennem holddeling, særligt intensive læseforløb, øget brug af it og forsøg med børn-der-underviser-børn, samt hvordan arbejdet med læsning kan styrkes gennem hele skoleforløbet, herunder hvordan København kan introducere en egentlig læsehjælpsgaranti.?
Faglighedsudvalget skal udarbejde konkrete forslag til, hvordan kvaliteten i den københavnske folkeskole kan styrkes, således at der kan opnås en højere grad af målopnåelse i forhold til de faglige delmål i Målsætning for folkeskolen i København.
Med afsæt i forskning på skoleområdet, herunder specifikt følgeforskningen til PISA-undersøgelserne i København, Rejseholdets anbefalinger samt andre nationale folkeskoleudspil skal Faglighedsudvalget udarbejde anbefalinger til
Hvordan en styrket brug af holddannelse kan sikre et fagligt løft til alle elevgrupper
Hvordan holddeling mere specifikt kan danne ramme om fx turbodansk, andre faglige turboforløb (herunder forløb for fagligt stærke elever) og erhvervsklasser
Hvordan rammer og indhold kan beskrives for en egentlig københavnsk læsehjælpsgaranti, således at elever, som ved slutningen af første klasse har problemer med at knække læsekoden, i starten af 2. klasse garanteres et fokuseret og individuelt læseundervisningsforløb
Hvordan børn-der-underviser-børn kan styrke læsekompetencen og udvikle rollemodeller (inden for og på tværs af klassetrin)
Hvordan den begrebsmæssige udvikling kan styrkes og læsning i fagene forbedres inden for rammerne af yderligere lektioner til dansk og matematik på mellemtrinnet
Hvordan fagligheden kan styrkes i en helhedsskoletænkning, og hvordan ovenstående indsatsområder kan styrke skolernes arbejde med at hjælpe eleverne til at bryde den sociale arv og fremme inklusion i almenområdet uden at forringe den øvrige undervisning.
Faglighedsudvalgets anbefalinger præsenteres for BUU i juni 2011.
Matematisk-naturfaglig profilskole
?De senere års succes med etablering af profilskoler fortsætter. Parterne er enige om, at der skal etableres en profilskole med særlig fokus på naturfag og matematik.?
På baggrund af en ansøgningsrunde ultimo 2010 og primo 2011, der følger konceptet for profilskoler som det fremgår af Styrelsesvedtægtens § 8, vurderes ansøgerskolerne fagligt, og forvaltningen indstiller til BUU, der udpeger profilskolen. Det vil være et bærende element, at skolen skal kunne tiltrække distriktets fagligt stærke elever og at man på skolen har en positiv holdning til det at dyrke talenterne.
Bevillingen anvendes til at sikre, at den udpegede skole kan udføre opgaver for det samlede skolevæsen efter samme retningslinjer, som gælder for de øvrige profilskoler.
BUU vil få forelagt forslag til profilskole i marts 2011.
Vikarordning
?For at styrke kvaliteten i undervisningen er parterne endvidere enige om at tilrettelægge en indsats for at mindske antallet af aflyste timer ved at sætte ind over for højt sygefravær og dårlig vikardækning.?
Der etableres vikarkorps i et eller to områder efter tilkendegivelser om interesse og behov fra områderne. I 2013 og 2014 inddrages yderligere områder på baggrund af erfaringerne fra de to første år. Beløbet anvendes til at dække de merudgifter, der er forbundet med den særlige ordning, således at udgiften for den enkelte skole ved benyttelse af vikarkorpset ikke overstiger det normale vikarudgiftsniveau.
Forslag til områder, der skal fungere som pilotdistrikter for vikarordning, forelægges for BUU i januar 2011.
Konflikthåndtering og klasseledelse:
?Der skal der sikres ro og trivsel i klassen ved at uddanne specielt nye lærere i klasseledelse og konflikthåndtering.?
I forlængelse af de kurser, der er gennemført for nyuddannede lærere i skoleårene 2009/10 og 2010/11, sikres opfølgning på kurserne og udvikles relevant kompetenceudvikling for nyuddannede lærere fremover, idet det tilstræbes, at aktiviteterne lægges på skolerne. Derudover tilbydes sikring af kompetencer i konflikthåndtering, aktionslæring og klasseledelse for et antal ikke nyuddannede lærere.
Økonomi
Øget holddannelse i udskolingen finansieres gennem oprettelsen af en ny pulje til udmelding til skolerne med flg. beløb. 2,1 mio. i 2011. 3,7 mio. i 2012, 5,2 mio. i 2013 og 7,2 mio. i 2014.
Den tekniske budgetudmøntning af matematisk-naturfaglig profilskole, vikarordning og
konflikthåndtering og klasseledelse fremgik af sagen om udmøntning af budget 2011 i BUU den 10. november 2010.
Videre proces
-
Else Sommer
/Camilla Niebuhr
bilag