Mødedato: 24.11.2010, kl. 13:15
Styrket faglighed - yderligere timer i dansk og matematik
Se alle bilag
Til top
Styrket faglighed - yderligere timer i dansk og matematik
4. Styrket faglighed - yderligere timer i dansk og matematik (2010-163333)
Udvalget skal tage stilling til, hvordan ekstratimerne til undervisningen i dansk i indskolingen og i dansk og matematik på mellemtrinnet i budget 2011 skal udmøntes.
INDSTILLING OG Beslutning
Børne- og Ungdomsforvaltningen indstiller til Børne- og Ungdomsudvalget,
at det vejledende timetal i dansk på 2. klassetrin, det vejledende timetal i dansk på 6. klassetrin og det vejledende timetal i matematik på 4. klassetrin hver øges med 30 timer. Minimumstimetallene øges tilsvarende på disse trin
at forvaltningen udarbejder forslag til læseplaner for dansk og matematik, så intentionen med det øgede timetal bliver forpligtende for skolerne
at BUU i november 2011 på baggrund af indhøstede erfaringer og anbefalinger fra Faglighedsudvalget tager stilling til, om der er behov for yderligere regulering af ressourceanvendelsen
Problemstilling
BR besluttede den 20. maj 2010 i forbindelse med behandlingen af Styrelsesvedtægten for folkeskolen, at skolerne ved planlægningen af undervisningstimer kun skal overholde folkeskolelovens minimumstimetal, men der blev samtidig lagt op til, at der efterfølgende kunne vedtages nye kommunale minimumskrav, enten generelt eller for bestemte fag eller klassetrin.
Det er i forbindelse med budget 2011 besluttet at øge timetallene i dansk og matematik som led i ønsket om en styrket faglighed.
Løsning
I forbindelse med budget 2011 forøges skolernes undervisningsressourcer svarende til en timetalsforøgelse på 30 timer i dansk i indskolingen samt 30 timer i dansk og 30 timer i matematik på mellemtrinnet, svarende til 1 lektion om ugen i hvert fag. Samtidig ændres læseplanen for disse fag, således at der i indskolingen stilles krav om, at undervisningen fører til, at alle elever har brudt læsekoden i løbet af 2. klasse. På mellemtrinnet stilles der i matematik og dansk krav om, at den ekstra ressource anvendes til at styrke det sproglige element i matematik og på tværs af fagene, og at der arbejdes med at øge læselysten i dansk.
Af indstillingen om Styrelsesvedtægten fra maj 2010 (2009-178428) fremgår det, at Kvalitetsrapporten årligt vil redegøre for, om ændringen med bortfald af de kommunale minimumskrav resulterer i faldende niveau for undervisningstid til eleverne. Hvis det sker, kan BR vælge at vedtage nye krav, enten generelt eller for bestemte fag eller klassetrin.
På den baggrund anbefaler forvaltningen følgende udmøntning af ekstratimerne i dansk og matematik:
Timetalsforøgelsen
En skærpelse af minimumskravene foreslås gennemført ved, at de nuværende minimumskrav til dansk i indskolingen øges med 30 timer (til 930 timer), at der indføres kommunale minimumskrav i dansk på mellemtrinnet (570 timer) og at der indføres kommunale minimumskrav i matematik (390 timer) på mellemtrinnet.
Forvaltningen anbefaler, at skolernes anvendelse af udmeldte ressourcer til direkte undervisningsformål evalueres i efteråret 2011, når Faglighedsudvalgets anbefalinger om bl.a. disse forhold foreligger, og når skolernes planlægning af skoleåret 2011/12 er kendt. I oktober 2011 vil forvaltningen således undersøge
Skolernes planlagte timetal i alle fag på alle trin
Skolernes planlagte anvendelse af ekstra lærerressourcer (tolærerordninger, holddannelser, særlige støttetimer i 2. klasse)
Skolernes planlagte anvendelse af undervisningsassistenter
På dette grundlag og på baggrund af Faglighedsudvalgets anbefalinger foreslås det, at forvaltningen udarbejder en redegørelse om anvendelse af undervisningsressourcerne og indstiller i november 2011 til udvalget, om der er behov for yderligere regulering af ressourceanvendelsen, og i givet fald hvilke reguleringsmetoder, der bør komme i anvendelse. På dette tidspunkt er der formentlig også sket en afklaring af forhold omkring lærernes undervisningsandel, der også er en del af denne problematik.
Læseplansændring i dansk og matematik
Der udarbejdes forslag til ændringer i læseplaner i dansk og matematik, som kan sikre, at intentionen med det øgede timetal er forpligtende for skolerne. Forslag hertil fremlægges for BUU i maj 2011.
Økonomi
Ekstra lektioner dækkes ved at øge de afsatte elevafhængige rammebevillinger til almenskolerne med flg. beløb: 3,0 mio. i 2011, 7,2 mio. i 2012, 2013 og 2014. Konkret opskrives den elevtalsafhængige sats med: Beløb/antal elever 1.-9. normalklasse.
Videre proces
På baggrund af Faglighedsudvalgets anbefalinger samt en opgørelse over bruges af udmeldte ressourcer til undervisningsformål, herunder planlagte timer, fremkommer forvaltningen med en ny indstilling november 2011 om behovet for minimumskrav til skolens undervisningsydelser.
Indstilling om læseplaner fremlægges for BUU i maj 2011.
Else Sommer
/Camilla Niebuhr
bilag