Børne- og Ungepolitik
Børne- og Ungepolitik
Børne- og Ungdomsudvalget
DAGSORDEN
for ordinært møde onsdag den 24. oktober 2007
5. Børne- og Ungepolitik J.nr. 1101-313142
Udvalgene skal godkende udkast til Københavns Kommunes Børne- og Ungepolitik med de præciseringer høringsrunden har givet anledning til.
INDSTILLING OG BESLUTNING
Socialforvaltningen og Børne- og Ungdomsforvaltningen indstiller til Socialudvalget og Børne- og Ungdomsudvalget, at det indstilles til Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen,
1. at forslag til Københavns Kommunes Børne- og Ungepolitik godkendes med de præciseringer, som høringsrunden har givet anledning til
2. at Børne- og Ungepolitikken revideres i foråret 2010
Børne- og Ungdomsforvaltningen og Socialforvaltningen har udarbejdet forslag til Københavns Kommunes Børne- og Ungepolitik, som blev behandlet på udvalgenes møder d. 20. 6. 2007.
Politikken følges op af et bilag, der imødekommer lovkravet om standarder for sagsbehandlingen i sager med udsatte børn og unge, vedtaget af Socialudvalget den 22. november 2006 (se bilag 5).
Udvalgene besluttede at sende forslaget i høring hos en række interessenter på børne- og ungeområdet. Forvaltningerne har på baggrund af de modtagne høringssvar revideret udkastet til Børne- og Ungepolitikken (se bilag 1).
LØSNING
Forvaltningerne har modtaget 18 høringssvar (se bilag 3).
Forslaget bliver mødt med tilfredshed og opfattes som en god ramme for at sikre sammenhængen mellem det generelle og det forbyggende arbejde samt den målrettede indsats overfor børn og unge med behov for særlig støtte.
Forvaltningerne har samlet høringskommentarerne, forvaltningernes kommentarer og forslag til rettelse i et skema (se bilag 4).
I hovedtræk har høringssvarene ført frem til følgende ændringer:
Generelle ændringer
Flere høringssvar angiver, at det primære fokus er på børn, og at målgruppen 13 – 18 år ikke fremstår så tydeligt. Intentionen med politikken er, at den er gældende for aldersgruppe 0 – 18 år. Derfor foreslås det, at politikken skrives igennem, således at det tydeligere fremgår at politikken ligeledes gælder for de unge.
Der peges på, at der flere steder står daginstitutioner og ikke institutioner, samt at klubberne og det frivillige foreningsarbejde er fraværende. Det foreslås, at politikken gennemskrives, således at der de steder, det er relevant skrives "Institutioner, skoler, klubber og foreninger".
Ændringer til forordet
Der peges på, at Københavns Kommunes visioner for det gode – børne – og ungeliv samt krav og forventninger til de ansatte, frivillige medarbejdere, børn, unge og forældrene bør fremstå tydeligere i forordet. Derfor foreslås det, at følgende to afsnit indskrives:
"Vi skal skabe de bedst mulige opvækstbetingelser for børn og unge i Københavns Kommune, og Børne- og Ungepolitikken skal medvirke til at sikre og højne kvaliteten i børnenes og de unges dagligdag. Vi vil arbejde for at skabe ordentlige normeringer, kvalificerede pædagoger og lærere, gode arbejdspladser, spændende kulturtilbud og ordentlige fysiske forhold."
"Vi forventer, at de ansatte støtter og respekterer børn og unge og møder dem med engagement og forståelse. Vi forventer, at børn og unge tager et ansvar for egen udvikling og bidrager til fællesskabet under hensyntagen til deres aldersniveau. Vi forventer, at de københavnske forældre møder deres børn og unge med respekt og kærlighed, da forældrene har det primære ansvar for barnets og den unges trivsel."
Ændringer til indledning
Sammenhængen mellem Børne- og Ungepolitikken og det videre arbejde bør præciseres. Derfor foreslås det, at følgende tilføjes efter "Børne- og Ungepolitikken udmøntes konkret gennem de næste års arbejde med at udvikle og revidere delpolitikker, strategier, handle- og udviklingsplaner": ",der koordineres med og understøtter kommunens øvrige strategiske planer."
Desuden foreslås i næste afsnit om målgrupper tilføjet: "Herudover vil vi gå i dialog med og opfordre foreninger, organisationer m.fl. til at bidrage til at virkeliggøre nærværende Børne- og Ungdomspolitik."
Ændringer til tema: Trivsel i hverdagen
Under dette team foreslås det, at der i overskriften tilføjes " at børn og unges forståelse for og viden om vigtigheden af et bæredygtigt miljø skærpes".
Det foreslås, at der tilføjes to punkter:
· at byens parker, gaderum og legepladser inviterer børn og unge og deres forældre til fysisk leg og bevægelse
· at styrke indsatsen for at lære børn og unge at færdes sikkert i trafikken
Ændringer til tema: Parat til fremtiden
Under dette tema foreslås det, at ungdomslivets mange valg beskrives, og der tilføjes: " Især ungdomslivet er præget af mange valg, hvor de unge skal skabe egne forestillinger om det gode liv og finde deres egen identitet."
Desuden foreslås, at der tilføjes to punkter:
· at understøtte et alsidigt og kreativt kultur – og foreningsliv, hvor børn og unge får mulighed for at prøve kræfterne af med selve aktiviteterne i det frivillige foreningsarbejde samt organiseringen heraf.
· at fremme de unges muligheder for deltagelse i samarbejde med andre unge fra Europa eller andre dele af verden
Ændringer til tema: Respekt for fællesskabet
Ingen rettelser.
Ændringer til tema: Plads til forskellighed
Det vurderes, at overskriften "Plads til forskellighed" kan være misvisende, når det handler om børn og unge med særlig behov. Plads til forskellighed kan forstås som en accept af det enkelte barns forskellighed, hvor forskellighed bliver forvekslet med sociale vanskeligheder. Derfor foreslås det, at overskriften ændres til "Muligheder for alle".
Desuden foreslås, at der tilføjes ekstra punkt:
· Understøtte at børn og unge med særlige behov skal have mulighed for at deltage i de foreningsaktiviteter, der er for alle børn og unge i nærmiljøet.
ØKONOMI
Udgifterne til udarbejdelse af Børne- og Ungepolitikken afholdes inden for forvaltningernes budget til administration.
VIDERE PROCES
Efter udvalgenes godkendelse sendes politikken til forventet godkendelse i Borgerrepræsentationen den 13. december 2007. Herefter påbegyndes arbejdet med strategier på de forskellige indsatsområder.
Børne- og Ungepolitikken udgives i pjeceform, som distribueres til blandt andet borgere, forældre, samarbejdspartnere og andre interessenter.
BILAG
1. Forslag til Børne- og Ungepolitikken med indarbejdede ændringer, som er markeret i teksten med rødt
2. Nummereret liste over høringssvar
3. Høringssvar
4. Bemærkninger og forvaltningernes kommentarer
5. Standarder for sagsbehandlingen, vedtaget i Socialudvalget den 22. november 2006
Anette Laigaard Else Sommer