10. klasses struktur og indhold
10. klasses struktur og indhold
Børne- og Ungdomsudvalget
DAGSORDEN
for ordinært møde onsdag den 24. oktober 2007
3. 10. klasses struktur og indhold J.nr. 2007-38856
Udvalget skal tage stilling til udmøntningen af ny lovgivning om 10. klasse, herunder hvor tilbuddet om 10. kl. etableres.
INDSTILLING OG BESLUTNING
Børne- og Ungdomsforvaltningen (BUF) indstiller til Børne- og Ungdomsudvalget (BUU),
1. at forvaltningen sammen med 10. klasses skolerne udarbejder en udviklingsplan for 10. klasse, som skal medvirke til, at flere unge gennemfører en ungdomsuddannelse
2. at forvaltningen indleder forhandlinger med relevante erhvervsuddannelser om samarbejde om undervisning i de nye valgfag i 10. klasse.
3. at sende følgende forslag til høring:
-
at 10. klasses tilbuddene på
og enten
- at det eksisterende 10. klasses tilbud på HGO/Rådmandsgade lukkes og erstattes af et 10. klasses tilbud oprettet i ungdomsskoleregi
eller
at 10. klasses tilbuddet på HGO/Rådmandsgade u dvikles, således at søgningen til skolen stiger betydeligt.
4. at 10. klasses struktur og organisering i Københavns Kommune evalueres ved udgangen af skoleåret 2008/09 med henblik på belyse erfaringerne med og sammenhængen mellem den nye 10. klasses lov, de uddannelsespolitiske ambitioner om at flere unge gennemfører en ungdomsuddannelse og organisering og struktur for 10. klasse i København.
PROBLEMSTILLING
LØSNING
Faglig udviklingsplan for 10. klasse
For at sikre løbende udvikling af 10. klasses tilbuddet i København og for at sikre, at 10. klasses tilbuddene understøtter de uddannelsespolitiske målsætninger om at flere unge gennemfører en ungdomsuddannelse, indstilles det, at forvaltningen i dialog og samarbejde med 10. klasses skolerne udarbejder en fælles udviklingsplan for 10. klasses tilbuddene, der skal medvirke til, at flere unge gennemfører en ungdomsuddannelse. Der vedlægges i bilag 5 en ramme for en sådan udviklingsplan.
Samarbejde med erhvervsuddannelserne om de
nye fag
Eleverne skal tilbydes mindst 3 valgfag, heriblandt: Metal/motorværksted, Byggeværksted og Serviceværksted. Da folkeskolernes muligheder for at tilbyde sådanne fag er begrænsede med sigte på kravene til værkstederne, indstilles det, at forvaltningen indleder forhandlinger med relevante erhvervsuddannelser om et samarbejde om undervisning af 10. klasses elever på de nye valgfag i 10. klasse.
Organisatoriske og styringsmæssige
konsekvenser af den nye 10. klasses lov
Forvaltningen afholdt et orienterings- og dialogmøde for 10. klasses skolerne den 9. oktober. Der var generel enighed dels om behovet for at forfølge de uddannelsespolitiske målsætninger med loven, dels at 10. klasses loven fordrer større 10. klasses miljøer. Bilag 4 er et referat fra mødet.
Især følgende vilkår og rammer får stor organisatorisk og styringsmæssig betydning:
· Løbende overgang fra undervisning til brobygning/praktik, og tilbage igen
· To årlige prøver og løbende til- og afgang af elever
· Nye tilbudsfag med erhvervsafklarende elementer, rettet mod erhvervsuddannelserne
· Øget fokus på at 10. klasse er starten på en ungdomsuddannelse og ikke afslutningen på folkeskolen
Forvaltningen foreslår følgende ændringer i den nuværende struktur:
1) at 10. klasses tilbuddene på Frederikssundsvejen skole, Grøndalsvængets Skole, Hyltebjerg Skole, Korsager Skole og Peder Lykke Skolen lukker som selvstændige 10. klasses tilbud
og enten
2) at det eksisterende 10. klasses tilbud på HGO/Rådmandsgade lukkes og erstattes af et 10. klasses tilbud oprettet i ungdomsskole-regi
eller
3) at 10. klasses tilbuddet på HGO/Rådmandsgade udvikles, således at søgningen til skolen stiger betydeligt.
Bilag 2 uddyber disse forslag. Forliget om fremtidens institutioner og skoler omfatter ikke 10. klasse. Den valgte fremgangsmåde sikrer, at de berørte skoler kan forholde sig både til den almene strukturreform og specifikt til justeringer i 10. klasses strukturen. Af bilag 3 fremgår en oversigt over tilmelding til 10. klasse fordelt på elevernes bopæl og 1. ønske 2006/07, idet denne illustrerer graden af mobilitet på tværs af bydelene.
Evaluering af "overgangsåret" for 10. klasse
Indførelsen af den nye 10. klasses lov, sammenhængen til de øvrige uddannelsespolitiske ambitioner og ændringen i 10. klasse strukturen bør følges tæt for at sikre den uddannelsespolitiske samklang mellem forslagene. Da strukturforliget formodentlig får som konsekvens, at en eller flere eksisterende folkeskoler nedlægges (og bygningskapaciteten frigøres), vil det være hensigtsmæssigt at gennemføre en evaluering ved udgangen af skoleåret 2008/09, med henblik på belyse erfaringerne med og sammenhængen mellem den nye 10. klasses lov, de uddannelsespolitiske ambitioner om at flere unge gennemfører en ungdomsuddannelse og organisering og struktur for 10. klasse i København.
ØKONOMI
VIDERE PROCES
BILAG
1. Baggrundsnotat vedrørende ændring af 10. klasse lovgivning med virkning pr. 01.08.2008
2. Uddybning af forslag til 10. kl.´s struktur
3. Tilmelding til 10. klasse fordelt på elevernes bopæl og 1. ønske 2007/2008
4. Referat af møde om ny 10. klasse for 10. klasses skolerne.
5. Ramme for udviklingsplan for 10. klasse
6. Beskrivelse af eksempel på 10. klasse i hhv. ungdomsskolen og folkeskolen efter den nye 10. klasse lov
Else Sommer