Mødedato: 24.09.2014, kl. 16:00
Mødested: Rådhuset, stuen, værelse 43/44

B-sag: Anlægsbevilling til Smedetoften 14 - Etablering af ungdomsklubfællesskab - Bispebjerg

Se alle bilag
Udvalget skal tage stilling til anlægsbevilling til etablering af ungdomsklubfællesskab med 90 ungdomsklubpladser på Smedetoften 14.

Indstilling og beslutning

Børne- og Ungdomsforvaltningen indstiller til Børne- og Ungdomsudvalget, at udvalget anbefaler over for økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen, 
  1. at der gives anlægsbevilling på i alt 9.200.000 kr. (2014 p/l) til etablering af ungdomsklubfællesskab med 90 ungdomsklubpladser i en eksisterende bygning på adressen Smedetoften 14, Bispebjerg. Der anvises dækning for anlægsbevillingen på Børne- og Ungdomsudvalgets ramme, jf. bilag 3, tabel 1

Problemstilling

I budget 2014 blev der afsat 9,2 mio. kr. (2014 p/l) til etablering af pladser i et ungdomsklubfællesskab på Smedetoften 14. Det blev desuden bemærket at resten af bygningen kunne indtænkes til andre formål for nærområdet. 

Det kommende ungdomsklubfællesskab i nr. 14 bliver en del af Smedetoften 12 og i en tidligere sag om klubfællesskaber fra 21.11.2012 har BUU besluttet, at Smedetoften skulle lede Klubfællesskabet Bispebjerg Syd. 

De 90 ungdomsklubpladser, der etableres er ikke grundet et stigende behov, men et resultatet af flytningen af 90 pladser fra institutionen Borup. Pladserne flyttes da man med klubfællesskaberne ønsker at samle kapaciteten i store centrale enheder i lokalområdet. Borup ungdomsklubkapacitet blev ikke udnyttet, hvorfor det blev besluttet at gøre pladserne til en del af Smedetoften, se bilag 5.

Smedetoftens aktuelle normering er: 50 fritidsklub-, 20 junierklub- og 100 ungdomsklubpladser. Institutionen har ingen fritidshjemspladser og indgår derfor i ’Fremtidens Fritidshjem’ i kraft af deres fritids- og juniorklubpladser (10-13 år).

Løsning

Forundersøgelser
Grunden til at anlægssagen først lægges frem nu, er  at der i foråret 2014 blev lavet indledende undersøgelser og besigtigelser på Smedetoften 14. Det skulle afklares, hvilken del af bygningen, som reelt kunne anvendes til klubfællesskab. Desuden skulle  bygningens aktuelle stand gennemgås og vurderes. Derudover var der behov for at afklare, hvorvidt der var en uafsluttet forsikringssag på adressen grundet hærværk og ildspåsættelse. Da ovennævnte punkter var afklaret blev der nedsat et byggeudvalg og første byggeudvalgsmøde blev afholdt. 

Projektbeskrivelse
Smedetoften 14 er en kommunal bygning som p.t. henstår som et tomt lejemål. Bygningens samlede areal er 1650 m² fordelt på tre etager med 550 m² kælder samt  1100 m² fordelt på stue og 1. sal.

Planen er, at ungdomsklubpladserne etableres i bygningens stueplan samt halvdelen af kælderen. 1. salen samt den resterende del af kælderen vil Københavns Ejendomme udleje til anden side. Børne- og Ungdomsforvaltningen vil arbejde for at få nogle relavante ungerelaterede initiativer ind på etagen for at skabe mest mulig synergi i huset.

Udsatte unge i Bisbebjerg har mange udfordringer og kæmper ofte med flere forskellige problemer. Det har været brugernes ønske at skabe et tilbud, hvor de unge kan integrere fritidsliv og læring på en udviklende og innovativ måde. Idéen er at dette gøres sammen med de unge og i samspil med andre aktører som f. eks. ungdomsskolen, lokale uddannelsessteder, foreninger og boligsociale indsatser mv. Meningen er, at de unge selv og sammen med de forskellige samarbejdspartere skal skabe indholdet i huset og at klubben blot skaber de pædagogiske, fysiske og organisatoriske rammer herfor. Derfor har kravet også været et hus med stor fleksibilitet og med en rummelighed, der favner de unges behov.  

På udenomsarealet har der været en større proces igang med at samtænke idéer med TMF, Byens Udvikling, der har planer for området.
I budget aftale 2014 indgik, at der til budget 2015 skulle kvalificeres forslag, som kunne fremme byudviklingen i Nordvestkvarteret.

Der foreslås etableret et åbent byrum omkring smedetoften 12-14 så der, i sammenhæng med Smedetoften 14, udvikles et byrum, der understøtter et trygt og åbent ungemiljø samt mulighed for ophold og møde for områdets mange forskellige beboere og besøgende.

Brugerinddragelse
Der har igennem hele processen været et tæt samarbejde med personalet og brugerne af klubben på Smedetoften 12 samt pædagogisk konsulent fra området.

Tidsplan
Det forventes, at byggeprojektet opstarter primo 2015. Lokalerne vil stå klar til ibrugtagning i maj 2015.

Praktikpladser
I henhold til krav om beskæftigelse af erhvervsuddannelsespraktikanter og ledige i Københavns Kommunes udbud er det fra rådgivers side vurderet, at der ikke stilles krav til erhvervsuddannelsespraktikanter da entreprisesummen er under tærskelværdien.

Udtalelse fra KEjd
Udtalelsen  fra KEjd, jf. bilag 4, giver ikke anledning til yderligere bemærkninger.

Økonomi

I budget 2014 blev der afsat 9,2 mio. kr. (2014 p/l) til etablering af ungdomsklubpladser på Smedetoften 14. Der kan således anvises dækning for anlægsbevillingen.

Detaljerede oplysninger om budget og finansiering samt bevillingsmæssige konsekvenser og detaljer om anlægsbevillingen fremgår af bilag 3.

Benchmark
Der er ikke foretaget en sammenligning med et egentlig benchmark for anlægsudgiften, da der ikke eksisterer et sammenligningsgrundlag. Grunden er, at der i en længere årrække er ikke udført anlægsprodukter med det formål at etablere ungdomsklubpladser. Prisen for en ungdomsklubplads på Smedetoften 14 er 102.000 kr. Med det forbehold at ungdomsklubpladser ikke er det samme som almindelige klubpladser, kan prisen sammenlignes med udgiften til at etablere 50 klubpladser på den nye skole på Strandboulevarden (BR 18/6 2014). Her er pladsprisen på 130.000 kr.

Driftsøkonomi
De årlige driftsudgifter for de nye ungdomsklubpladser ekskl. husleje forventes at blive 1.848.814 kr. svarende til 20.542 kr. pr. plads. Hvis pladserne i stedet blev etableret på en institution, hvor driftsudgifterne svarer til gennemsnittet for alle institutioner, ville den årlige driftsudgift have været 1.723.229 kr. Det svarer til 19.147 kr. pr. plads. De ca. 7 % højere driftsudgifter skyldes, at der anvendes relativt mange kvadratmeter til ungdomsklubben, og at de bygningsmæssige driftsudgifter dermed også bliver relativt høje.

Videre proces

Efter behandlingen af sagen for BUU fremlægges sagen for ØU og BR.


                                    Else Sommer                        /Henriette Bjørn Nielsen

Beslutning

Indstillingen blev godkendt.
Til top