Mødedato: 24.05.2006, kl. 08:15

Perspektivplan for den vidtgående specialundervisning

Se alle bilag

Perspektivplan for den vidtgående specialundervisning

Børne- og Ungdomsudvalget

 

DAGSORDEN

for ordinært møde onsdag den 24. maj 2006

 

 

4.      Perspektivplan for den vidtgående specialundervisning

  J.nr. 305546

 

 

INDSTILLIN G

Børne- og Ungdomsforvaltningen indstiller til Børne- og Ungdomsudvalget,

 

at     Perspektivplanen vedrørende specialundervisning m.v. tages til efterretning og danner baggrund for fremsættelse af forslag vedrørende konkrete projekter i løbet af de kommende måneder

 

at   forvaltningen bemyndiges til i samarbejde med Københavns Ejendomme at fremkomme med forslag til placering for en ny skole for elever med generelle indlæringsvanskeligheder samt for en ny ungdomsskole til autister, eventuelt  i dele af Skolen på Kastelsvejs bygninger

 

at     Perspektivplanen vedrørende specialundervisning indgår i grundlaget for revisionen af udvalgets budget for 2006

 

at      Perspektivplanen fremsendes til udtalelse hos samtlige specialskoler og –institutioner, herunder folkeskoler med specialklasserækker, Fællesrådet for Folkeskolen, Det fællespædagogiske råd, Fællesrådet for Fritidsinstitutioner og Klubber, Valby Lokaludvalg samt Det Sociale Brugerråd

 

 

 

RESUME

Den årlige Perspektiv- og handleplanen for udviklingen inden for specialundervisning mv. er den ottende af sin art. Perspektivplanens anlægsdel for 2004-07 er en del af Børneplanen.

 

Perspektivplanens skoledel i 2004-07 beløber sig til 134,5 mio. kr. på anlægsområdet, hvilket er 0,6 mio. kr.  mindre end 2005-planen. Fritidsdelen beløber sig til 44,9 mio. kr., hvilket er 0,6 mio. kr. mere end 2005-planen. Mindreudgifterne på skoleområdet og merudgifterne på fritidsområdet fra 2004-07 går således lige op.

 

Det indstilles, at Børne- og Ungdomsforvaltningen bemyndiges til i samarbejde med Københavns Ejendomme at fremkomme med forslag til en egnet placering for en ny skole for elever med vidtgående generelle indlæringsvanskeligheder samt for en ny ungdomsskole til autister, eventuelt i dele af Skolen på Kastelsvejs bygninger.

 

Perspektivplanen medfører et budgetønske på driftsområdet i 2007 på i alt 22,9 mio. kr. Heraf er 8,6 mio kr. et budgetønske på specialskoleområdet, fordelt med 6,6, mio. kr. til ABA-træning på skoleområdet og 2,0 mio. kr. til unge autister samt 14,3 mio. kr. på specialfritidsområdet, fordelt med 11,5 mio. kr. på fritidshjemsområdet og 2,8 mio. kr. på specialklubområdet.

 

Det indstilles, at Perspektivplanen vedrørende specialundervisning mv. tages til efterretning og danner baggrund for fremsættelse af forslag vedrørende konkrete projekter i løbet af de kommende måneder, og at Perspektivplanen indgår i grundlaget for revisionen af Børne- og Ungdomsudvalgets budget for 2006

 

Det indstilles endvidere, at Perspektivplanen fremsendes til udtalelse hos samtlige specialskoler og -institutioner, herunder folkeskoler med specialklasserækker, Fællesrådet for Folkeskolen, Det fællespædagogiske råd, Fællesrådet for Fritidsinstitutioner og Klubber, Valby Lokaludvalg samt Det Sociale Brugerråd.

 


SAGSBESKRIVELSE

 

1. BAGGRUND

Perspektivplanen

Perspektiv- og handleplanen for udviklingen inden for specialundervisning m.v. herunder specialfritidstilbud er den ottende årlige plan for området. I planen beskrives perspektivet for udviklingen for de kommende 10 år. Perspektivplanen gennemgår udviklingen på de enkelte handikapområder, inden for såvel den almindelige som den vidtgående specialundervisning. Perspektivplanens anlægsdel er en del af grundlaget for Børneplan I, hvorfor forventede anlægsudgifter i årene 2004-07 er fremhævet. Som det fremgår af afsnittet om anlægsøkonomi, indeholder 2006-perspektivplanen kun mindre justeringer i forhold til 2005-planen. 

 

Elevtal og ABA-træning

Perspektivplanen viser, at elevtallet på handikapområderne set under ét er steget mere end de tildelte budgetmidler i henhold til demografimodellen i de senere år. Det drejer sig især om elever med vidtgående generelle indlæringsvanskeligheder, elever med gennemgribende udviklingsforstyrrelser ("autister") samt unge autister med behov for vidtgående specialundervisning. Omvendt stagnerer elevtallet på enkelte andre områder, som f.eks. elever med vidtgående tale- og sprogvanskeligheder. Udviklingen medfører, at de driftsbeløb, der er indregnet i budgetforslag 2007 ikke er tilstrækkelige.

 

Hertil kommer, at udvalget har besluttet at fortsætte ABA-forsøget, jf. udvalgsmødet den 10. maj 2006 (J.nr. 305543). Udgifterne til ABA-forsøg har ikke hidtil været indregnet i Børne- og Ungdomsudvalgets budget til skoleområdet.

 

2. PROJEKTER

Perspektiv- og handleplanen indeholder en række konkrete projekter, der enten er igangsat, eller projekter som vil blive forelagt Børne- og Ungdomsudvalget fremover. Det drejer sig bl.a. om:

 

·        Etablering af 8 specialklubpladser til Jagtvejens Skoles specialklasserække

·        Etablering af 12 KKFO-pladser til bevægelseshæmmede på Skolen ved Sundet

·        Ny skole for elever med vidtgående generelle indlæringsvaskeligheder med ca. 75 pladser

·        Midlertidigt tilbud Utterslev Skole til 22 vidtgående generelle indlæringsvanskelige fra sommeren 2006

·        Midlertidigt tilbud Grundtvigskolen til 9 vidtgående generelle indlæringsvanskelige fra sommeren 2007

·        Færdiggørelse af ombygningen af Skolen på Kastelsvej

·        Færdiggørelse af Frejaskolen til autister med 94 pladser

·        Etablering af Peder Vedels Gade Skole til autister med 58-60 pladser

·        Etablering af klub på Rughavevej til autister med 25 pladser

·        Færdiggørelse af Ungdomsskolen i Utterslev til unge indlæringsvanskelige med 90 pladser

·        Færdiggørelse af klub ved Ungdomsskolen i Utterslev med 20 pladser

·        Etablering af ungdomsskole til unge autister med 60 pladser

·        Udvikling af tilbuddet i Det Kongelige Opfostringshus´ lokaler

·        Udvidelse af Dagobservationstilbuddet/Familieskolen ved Randersgades Skole til 14 pladser.

 

Anlægsudgifter totalt

Skoledelen beløber sig i 2004-07 til 134,5 mio. kr., hvilket er 0,6 mio. kr. mindre en sidste års plan (i 2006-priser). Fritidsdelen beløber sig i 2004-07 til 44,9 mio. kr., hvilket er 0,6 mio. kr. mere end sidste års plan (i 2006-priser). Mindreudgifterne på skoleområdet og merudgifterne på fritidsområdet fra 2004-07 går således lige op. Perspektivplanens anlægsudgifter fremgår i sin helhed af tabel 1 i Perspektivplanens resumé. 

 

I det følgende omtales projekter fra perspektivplanen.

 

2.1 8 Specialfritidspladser til Jagtvejens Skoles specialklasserække

Humlebiens afdeling for børn med generelle indlæringsvanskeligheder kan kun rumme 24 børn fra Jagtvejens Skoles specialklasserække. Det medfører, at børnene bliver udskrevet, når de er færdige med 4. klasse, hvilket skønnes for tidligt til at de kan klare sig uden særlige fritidstilbud. Det er nødvendigt at udvide specialfritidskapaciteten fra de nuværende 24 pladser til 32 pladser enten ved at udvide Humlebien eller ved at etablere en specialbasisgruppe ved en nærliggende klub. Der er afsat 2,2 mio. kr. til dette formål.

 

2.2 12 pladser flere i KKFO til bevægelseshæmmede

KKFO´en tilknyttet specialklasserækken på Skolen ved Sundet har pt. plads til 30 pladser. Hertil kommer, at KKFO´en har en overbelægning på 6 pladser, 5 elever er på venteliste, og yderligere 3 elever har behov for KKFO-tilbuddet ved skolestart 2006. Ved skolestart 2006 forventes således en mangel på 12 pladser, hvilket er 4 pladser mere end vurderet i 2005-perspektivplanen.  I perspektivplanen afsættes 2,0 mio. kr. til udbygning af pladsantallet.

 

2.3 Ny skole for elever med vidtgående generelle indlæringsvanskeligheder

Børne- og Ungdomsudvalget har den 8. februar 2006 fremsendt bevillingsansøgning på 2,3 mio. kr. til etablering af 22 midlertidige pladser fra skolestart 2006 i Utterslev Skoles udskolingsbygning.  Eleverne kan maksimalt være på Utterslev Skole i 2 år.

 

Ved skolestart 2007 skal yderligere ca. 9 elever placeres i et midlertidigt tilbud. Det må forudses, at disse elever placeres midlertidig på Grundtvigskolen i Villaen og/eller Pavillonen efter forudgående drøftelse med skolen. Pavillonen og Villaen har gennem en længere årrække været anvendt til midlertidige tilbud til handikappede elever. 

 

2008 et problem

Fra skolestart 2008 vil der være et yderligere behov for 8-12 pladser til elever til denne elevgruppe. Desuden ophører det midlertidige tilbud til 22 elever på Utterslev Skole i 2008. Pavillonens og Villaen på Grundtvigskolen kan kun rumme 29 elever.

 

Ny permanent skole fra 2008

Ved skolestart 2008 er der således behov for et skoletilbud med 39-43 elever. Dette behov vil vokse til ca. 75 elever i årene efter 2008.

 

Det indstilles, at Børne- og Ungdomsforvaltningen bemyndiges til i samarbejde med Københavns Ejendomme at fremkomme med forslag til en egnet placering for en ny skole for elever med vidtgående generelle indlæringsvanskeligheder.

 

I lighed med 2005-Perspektivplanen afsættes 10,6 mio. kr. på skoledelen i 2006 og 2007 til påbegyndelse af ny kapacitet på området, heraf 2 mio. kr. til midlertidig kapacitet på Grundtvigskolen i 2007. Desuden afsættes 6,3 mio. kr. til fritidsdelen i 2006 og 2007. Sammenlagt afsættes 16,9 mio. kr. i 2006 og 2007, hvilket er uændret i forhold til 2005-perspektivplanen.

 

2.4 Skolen på Kastelsvej

Skolen på Kastelsvej rummer 108 elever i 2006, hvoraf 83 er fra andre kommuner. Det er vanskeligt at forudse det fremtidige antal elever på Skolen på Kastelsvej p.g.a. effekten af høreimplantater og kommunalreformen. Det må dog betragtes som givet, at antallet af elever, der udelukkende skal undervises i et tegnsprogsmiljø, falder markant. Det må forudses, at der omkring 2010 ikke er mere end 60-70 elever i Skolen på Kastelsvejs traditionelle undervisningstilbud.

                     

Det indstilles, at Børne- og Ungdomsforvaltningen bemyndiges til sammen med Københavns Ejendomme at drøfte en indretning af et ungdomstilbud til autister i dele af Skolen på Kastelsvejs bygninger. 

 

2.5 Ny ungdomsskole til autister samt budgetønske 2007 på 2,0 mio. kr.

Antallet af unge autister vokser væsentlig i de kommende år. Ungdomsskolen i Utterslev er ikke et egnet tilbud til denne gruppe, idet Ungdomsskolen i Utterslev underviser unge med indlæringsvanskeligheder. Ungdomsskolen i Utterslev har i øvrigt ikke den tilstrækkelige kapacitet.

 

Det vurderes, at 18 unge autister er uden egnet ungdomsskoletilbud i 2007. Dette behov vil vokse til omkring 60 pladser i 2010. Det indstilles, at Børne- og Ungdomsforvaltningen bemyndiges til i samarbejde med Københavns Ejendomme at fremkomme med forslag til indretning af et lejemål i en egnet bygning i dele af Skolen på Kastelsvejs bygninger. 

 

I lighed med 2005-planen afsættes 11,3 mio. kr. til opstart på fase 1 for ungdomsskole for autister.

 

Udgifterne til unge autister er på omkring 250.000 kr. pr. år. 18 unge autister fra 1. august 2007 (5 måneder), svarende til 2,0 mio. kr. Idet Børne- og Ungdomsudvalget ikke er forpligtet til at tilvejebringe dette tilbud, foreslår Børne- og Ungdomsforvaltningen, at Børne- og Ungdomsudvalget over for Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen fremsætter et budgetønske på budget 2007 på 2,0 mio. kr.

 

2.6 ABA-træningens skoledel samt budgetønske 2007 på 6,6 mio. kr.

ABA-træning (engelsk = Anvendt adfærdsanalyse) til skoleelever er en forsøgsordning i Børne- og Ungdomsudvalgets regi. I indeværende skoleår modtager 6 skoleelever og 18 førskolebørn ABA-træning. Der er sammenlagt 24 pladser til førskolebørn og skoleelever. Udvalget har på sit møde den 10. maj 2006 besluttet, at der ikke optages flere børn i forsøget, før det er evalueret, og at der stoppes for etablering af ABA-tilbud i specialskoler.

                     

Antallet af skoleelever i ABA-træning forventes at udvikle sig således:

                                            2005/06:  6

                                            2006/07: 10

                                            2007/08: 19

 

Nettomerudgifterne til ABA-træning i almindelig folkeskole er meget høje, omkring 965.000 kr. kr. pr. elev pr. år (Bruttoudgifter 1.015.000 kr. minus pris pr. normalelev på 50.000 kr.). Børne- og Ungdomsudvalget er ikke tilført de nødvendige midler til at afholde ABA-træningens skoledel.

 

Børne- og Ungdomsforvaltningen foreslår derfor, at Børne- og Ungdomsudvalget overfor Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen fremsætter et budgetønske på budget 2007 på 6,6 mio.kr., svarende til de udgifter til forsøgsordningen, der ikke kan findes finansiering til.

                     

2.7 Ikke længere behov for taleklasserække nr. 2

På baggrund af det stagnerende elevtal på taleklasserækken på Nyboder Skole er der ikke længere behov for etablering af yderligere en taleklasserække.

 

2.8 Fritidstilbud samt budgetønske 2007 til fritidstilbud på 14,3 mio. kr

I perspektivplanen indgår 702 specialfritidshjemsbørn i 2007. I budgetudmeldingen for 2007 er indeholdt 617 specialfritidshjemsbørn. Det faktiske antal specialfritidshjemsbørn er således 85 mere end indeholdt i budgetudmeldingen for 2007. Hvert specialfritidshjemsbarn medfører øgede udgifter på 135.000 kr. I alt en merudgift på 11,5 mio. kr.

 

I perspektivplanen indgår 67 specialklubbørn i 2007. I budgetmodellen for 2007 er indeholdt 28 specialklubbørn. Det faktiske antal specialklubbørn er således 39 mere end indeholdt i budgetudmeldingen for 2007. Hvert specialklubbarn medfører øgede udgifter på 73.000 kr. I alt en merudgift på 2,8 mio. kr.

 

Børne- og Ungdomsforvaltningen foreslår på den baggrund, at Børne- og Ungdomsudvalget overfor Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen ansøger om at optage et beløb på 14,3 mio. kr. på Børne- og Ungdomsudvalgets ønskeliste til budget 2007 til øget dækningsgrad for handikappede på fritidsområdet. For yderligere uddybning henvises til resuméets tabel 2.

 

2.9 Samlet budgetønske i 2007 på 22,9 mio. kr.

Af tabel 1 fremgår baggrunden for den samlede budgetønske i 2007 på 22,9 mio. kr.

 

Tabel 1 : Samlet budgetønske i 2007 

 

Antal i 2007 i budgetmodel

Antal i Perspektivplan

Enhedspris

Total,

mio. kr.

§ 20.2 skole total

 

 

 

8,6

      - heraf ABA*

0

14

965.000*

6,6

      - heraf unge autister

0

8

250.000

2,0

Specialfritidstilbud

 

 

 

14,3

      - heraf fritidshjem

617

702

135.000

11,5

      - heraf klubber

28

67

73.000

2,8

I alt, budgetønske 2007

-

-

-

22,9

*) En del af udgiften til ABA i skoleregi foreslås dækket af omplacering af Børneplanens midler. Der er derfor ikke overensstemmelse mellem enhedspris og budgetønsket.

 

3. BUDGET 2006

Det indstilles, at Perspektivplanen vedrørende specialundervisning m.v. indgår i grundlaget for revisionen af Børne- og Ungdomsudvalgets budget for 2006.

 

 

Økonomi

For en uddybning af udviklingen i de københavnske byggepriser samt for en sammenligning af ændringerne i 2006-rapporten med 2005-rapporten henvises til bilag 3.

 

Forvaltningen foreslår, at der optages et beløb på 6,6 mio. kr. på udvalgets ønskeliste til budget 2007 til forlængelse af ABA-forsøget, at der optages et beløb på 2,0 mio. kr. på ønskelisten til budget 2007 til tilbud til unge autister samt at der optages et beløb på 14,3 mio. kr. på ønskelisten til budget 2007 til øget dækningsgrad for handikappede på fritidsområdet.

 

 

Miljøvurdering

Sagstypen er ikke omfattet af Børne- og Ungdomsudvalgets positivliste over sager, der skal miljøvurderes. 

 

Høring

Perspektivplanen sendes til udtalelse hos samtlige specialskoler og –institutioner, herunder folkeskoler med specialklasserækker, Fællesrådet for Folkeskolen, Fællesrådet for Fritidsinstitutioner og Klubber, Det fællespædagogiske råd, Valby Lokaludvalg  samt Det Sociale Brugerråd med 6 ugers frist.

 

BILAG  VEDLAGT

 

·        Bilag 1: Perspektiv- og handleplan for den vidtgående specialundervisning m.m. 

·        Bilag 2: Resumé af Perspektiv- og handleplan

·        Bilag 3: Byggeprisfremskrivning samt ændringer i 2006-planen i forhold til 2005-planen

 

 

                                                   Peter Rasmussen   

 

                                                                                             Knud Langberg                                                                                       


 

Til top