Medlemsforslag om at begrænse brugen af nationale test i København
Det indstilles:
-
at forvaltningen retter henvendelse til undervisningsministeriet om at fritage københavnske skoler fra deltage i de nationale test, indtil der er blevet gennemført en grundig landsdækkende evaluering af testene, som ministeren i pressen har bebudet vil blive sat i værk
-
at resultater i de nationale test fremadrettet ikke benyttes i København som en del af vurderingen af, om skoler skal sættes faglig handleplan. I stedet skal alene inddrages valide data som resultater ved folkeskolens afgangsprøver, elevernes fraværstal, trivselsmålinger, lærernes sygefravær, medarbejderomsætningen, resultater i terminsprøver mm.
-
at resultater i de nationale test fremadrettet ikke kan danne udgangspunkt for påtaler, krav eller sanktioner til enkelte skoler eller skoleledere fra forvaltningens side
-
at resultater i de nationale test fremover ikke kan benyttes af forvaltningen til nogle former for rangordning af de københavnske skoler, vurdering af undervisningens kvalitet eller som grundlag for krav om indsatser - I stedet skal alene inddrages valide data som resultater ved folkeskolens afgangsprøver, elevernes fraværstal, trivselsmålinger, lærernes sygefravær, medarbejderomsætningen, resultater i terminsprøver mm.
-
at skoleledere og lærere orienteres om, at forskning har påvist at målingerne i de nationale test kan være mangelfulde og derfor ikke bør danne grundlag for tilrettelæggelsen af undervisningen eller tillægges en særlig vægt ved vurdering af elevers uddannelsesparathed og i dialogen med forældre
(Stillet af Enhedslisten)
Motivation
Forskning gennemført af de danske topforskere i måling og test af elever, professorerne Svend Kreiner og Jeppe Bundsgaard, har klart påvist, at de nationale test er så fejlbehæftede, at resultaterne ikke kan benyttes som styringsredskab eller til vurderinger af undervisningens kvalitet og elevernes læring. Resultaterne af deres omfattende forskning er offentliggjort den 2. april i rapporten ”Undersøgelse af De Nationale Tests måleegenskaber”, der udgivet af DPU, Aarhus Universitet. Begge er medlemmer af undervisningsministeriets rådgivningsgruppe om evaluering af nationale test.
Loven påbyder fortsat skoler og kommuner at gennemføre nationale test. Men kommunerne vælger selv, hvor meget vægt man vil tillægge resultaterne og hvilke indsatser, man vil iværksætte på baggrund af dem.
Forskerne påviser i rapporten, at de nationale test ikke giver et reelt billede af elevernes faglige niveau, skolernes og undervisningens kvalitet, og man hverken kan sammenligne på tværs af skoler eller bruge dem til at på sige noget om udviklingen på tværs af årgange. Det er derfor uholdbart, hvis Børne- og Ungdomsforvaltningen i København i fremtiden fortsat fx benytter resultater i de nationale test til at sammenligne skolerne på tværs eller til at vurdere udviklingen af kvaliteten af de enkelte skoler.
Den samlede rapport kan læses hos DPU, Aarhus Universitet her: http://edu.au.dk/aktuelt/nyhed/artikel/ny-forskning-de-nationale-test-er-fejlagtige-og-alt-for-usikre/
Beslutning
Børne- og Ungdomsudvalgets beslutning på mødet den 24. april 2019:
Børne- og Ungdomsborgmester Jesper Christensen (A) stillede følgende ændringsforslag til erstatning for medlemsforslaget:
"At forvaltningen skal rette henvendelse til Undervisningsministeriet og opfordre til hurtigst muligt at bringe testgrundlaget i orden, så skolerne fortsat kan bruge nationale tests som ét blandt flere redskaber til at følge progression hos eleverne. At forvaltningen i henvendelsen anmoder ministeriet om, at de nationale tests gøres frivillige, indtil rådgivningsgruppen om evaluering af de nationale test kommer med deres anbefalinger, og de datatekniske udfordringer er løst. At skoleledere og lærere orienteres af forvaltningen om, at målingerne i de nationale test kun måler et udsnit af elevernes kompetencer og derfor skal anvendes med omtanke".
Jens-Kristian Lütken (V) anmodede om delt afstemning af ændringsforslaget.
Ændringsforslaget "1. at forvaltningen skal rette henvendelse til Undervisningsministeriet og opfordre til hurtigst muligt at bringe testgrundlaget i orden, så skolerne fortsat kan bruge nationale tests som ét blandt flere redskaber til at følge progression hos eleverne" blev godkendt efter afstemning med følgende resultat:
For stemte 6 medlemmer: A, C, O og V.
Imod stemte 2 medlemmer: F og Ø.
2 medlemmer undlod at stemme: B og Å.
Ændringsforslaget "2. at forvaltningen i henvendelsen anmoder ministeriet om, at de nationale tests gøres frivillige, indtil rådgivningsgruppen om evaluering af de nationale test kommer med deres anbefalinger, og de datatekniske udfordringer er løst" bortfaldt, da det ikke kunne opnå flertal med følgende resultat:
For stemte 3 medlemmer: A.
Imod stemte 5 medlemmer: C, F, O og Ø.
3 medlemmer undlod at stemme: B, V og Å.
Ændringsforslaget "3. at skoleledere og lærere orienteres af forvaltningen om, at målingerne i de nationale test kun måler et udsnit af elevernes kompetencer og derfor skal anvendes med omtanke" bortfaldt, da det ikke kunne opnå flertal med følgende resultat:
For stemte 3 medlemmer: A.
Imod stemte 3 medlemmer: F og Ø.
5 medlemmer undlod at stemme: B, C, O, V og Å.
Knud Holt Nielsen (Ø) standsede udmøntningen af udvalgets beslutning i tilknytning til ændringsforslagets 1. at-punkt i medfør af kommunestyrelseslovens § 23, og dette indbringes dermed til afgørelse i Borgerrepræsentationen.
C, O og V ønskede følgende tilført beslutningsprotokollen: "For os er det vigtigt, at testgrundlaget er i orden. Imidlertid er nationale test et nødvendigt redskab til at måle på den faglige udvikling, hvorfor de ikke skal gøres frivillige".