Mødedato: 24.04.2019, kl. 13:00
Mødested: Rådhuset, stuen, værelse 43/44

Høringssvar om Kommuneplan 2019

Se alle bilag
Der skal tages stilling til udkast til udvalgets høringssvar vedr. Kommuneplan 2019.

Indstilling

Børne- og Ungdomsforvaltningen indstiller til Børne- og Ungdomsudvalget,

1. at udvalget godkender indstillingen som udvalgets høringssvar til Økonomiudvalget

Problemstilling

På ØU's møde den 19. marts 2019 blev det besluttet at sende Kommuneplan 2019 i intern høring til kommunens politiske udvalg og råd, inden den skal behandles i ØU og BR, hhv. den 13. august 2019 og den 22. august 2019.

Høringsmaterialet er vedlagt som bilag.

Københavns Kommune har gennem flere år været præget af en befolkningstilvækst og det forventes, at denne udvikling fortsætter, og at København derfor i 2031 vil have omkring 720.000 indbyggere.

I Kommuneplanen 2019 sætter BR rammerne for byens udvikling over de næste 12 år. Kommuneplan 2019 består af tre overordnede dele - a) en politisk hovedstruktur, b) retningslinjer og c) rammer for lokalplanlægningen.

BUF har i arbejdet med kommuneplanen haft fokus på, at der i udviklingen af kommunens eksisterende og nye byområder er opmærksomhed på det hele børneliv og kommuneplanens rolle i at sikre det gode liv for Københavnere i alle aldre. For børn og unge er det særligt vigtigt at bo i en by, hvor der er rammer for at trives, udvikle sig og lære. Det kræver en by med gode muligheder for leg, fællesskab og bevægelse i trygge rammer. Derfor skal byen tilbyde gode institutioner, skoler, legepladser og åbne rum, som børn, unge og familier kan udfolde sig i. Det kræver et fokus på både at sikre rammer og kapacitet til et aktivt byliv og det kræver fokus på, hvordan kommuneplanen kan sikre, at københavnerne kan bruges byen aktivt og i fællesskaber.

Løsning

Kommuneplanen skal gerne kunne understøtte udvalgets strategi "Vores børn - Fælles ansvar", og medvirke til at der skabes de bedst mulige rammer for det "hele børneliv" i et 0-18 års perspektiv, hvor institutioner, skoler, idrætsfaciliteter, rekreative områder, kulturinstitutioner og tilbud til unge er med til at skabe sammenhængskraften i det tætte lokale miljø.

Samtidig har BUF ansvar for at sikre, at der er plads til byens børn og unge og dermed at kunne tilbyde dem plads i daginstitutioner, fritidsinstitutioner, skoler, specialskoler og klubber alle steder i byen. Der skal blandt andet etableres 37 skolespor og 385 daginstitutionsgrupper frem mod 2050 i en voksende by, hvor der er pres på byens arealer og for få kommunale grunde. Det er med dette fokus forvaltningen anbefaler, at udvalget afgiver et høringssvar til ØU som angivet i det følgende.

Forslag til BUU's høringssvar (kursiveret):

"Befolkningstilvæksten giver byen en række muligheder og udfordringer. Overskriften for kommuneplan 2019 er en "Verdensby med ansvar".

Forslaget til kommuneplan 2019 er opdelt i fem temaer:

  1. En social og mangfoldig by by

  2. En grøn, sund og bæredygtig by

  3. En kulturel storby med kant

  4. En by i vækst med talenter og arbejdspladser 

  5. En international byregion

Børne- og Ungdomsudvalget lægger vægt på fortsat at udvikle en by, der kan danne rammen for det hele børneliv. Børne- og Ungdomsudvalget ønsker en kommuneplan, der kan understøtte udvalgets strategi: "Vores børn — fælles ansvar ".

København er en mangfoldig by. Hvert år etablerer mange nye børnefamilier sig i byen, ligesom flere vælger at blive boende. Det er glædeligt, at vores by vokser, men det betyder også, at vi bliver flere, der skal deles om pladsen for de samme midler og det betyder, at vi skal udvikle vores tilbud.

Hver dag møder en masse glade og forventningsfulde børn og unge op i deres dagpleje, vuggestue, børnehave, skole eller ungdomsklub. Når de går hjem igen, har langt de fleste haft en dag fyldt med oplevelser, udfordringer, leg og gode venner. De har udviklet sig, og de har lært noget. De er blevet mødt af dygtige pædagoger, lærere og andre fagprofessionelle, der i stærke arbejdsfællesskaber løser deres opgave.

Men vi har børn, der ikke oplever sådan en hverdag. Det er børn, der vokser op i familier med få eller ingen ressourcer, og som måske har svært ved at passe ind i fællesskabet og deltage i de aktiviteter, som foregår i institutionen eller skolen. Nogle møder slet ikke ind i en daginstitution, eller de udebliver fra undervisningen. Og når de går ud af skolen i 9. klasse, så er det med lave karakterer og en ringe mulighed for at lykkes med en ungdomsuddannelse eller et job. Vi ser også unge, som har haft en god start på livet, men som – når de rammer teenagealderen og ungdommen – føler sig stressede, angste eller mistrives på anden vis. Unge som føler sig pressede og føler, at de skal leve op til nogle idealer, som er meget høje.

Samtidig mærker København i stigende grad, at de mest udsatte byområder kræver særlige indsatser for de børn og unge, som vokser op der. På trods af den relative lighed i samfundet, er der alligevel en tendens til en større social ulighed. Hvis social ulighed ikke skal bæres videre fra generation til generation, skal vi insistere på, at alle børn og unge får lige muligheder for at få en god opvækst og et solidt afsæt for at nå deres drømme.

Hvis vi vil give alle vores børn og unge de bedste betingelser for at lære, udvikle sig og trives, skal vi sikre, at alle vores daginstitutioner, skoler og resten af Børne- og Ungdomsforvaltningens tilbud er af den højeste kvalitet.

Vi ønsker, at institutioner, skoler, idrætsfaciliteter, rekreative områder og kulturinstitutioner er sammen om at udvikle stærke tilbud til børn og unge, og styrker sammenhængskraften i det tætte lokale miljø. Det gør vi bedst  fælles og ved at åbne og anvende kommunens bygninger på nye måder. Det kan også hjælpe med at lette presset på Københavns bygninger. Derfor vil vi tænke meget mere i fællesskaber, både de eksisterende og når vi bygger nyt, dog uden at fjerne fokus fra kerneopgaven. Vi tror på, at fællesskab skaber synergi og kvalitet for byen og borgerne, og det giver gode rammer for et stærkt tværfagligt samarbejde om byens børn.

Det er vigtigt at holde fast i alt det gode, der allerede sker i København. Men der er også brug for tydelig forandring, de steder, hvor vi oplever, at det er svært.

Børne- og Ungdomsudvalget ønsker således, at København fortsat er en social og mangfoldig verdensby med ansvar."

Økonomi

Indstillingen har ingen økonomiske konsekvenser.

Videre proces

BUU's høringssvar fremsendes til ØU, som herefter behandler Kommuneplanen inden behandlingen i BR. Herefter sendes kommuneplanen i offentlig høring.

 

Tobias Børner Stax                                                   /           Sti Andreas Garde

Beslutning

Børne- og Ungdomsudvalgets beslutning på mødet den 24. april 2019:

Knud Holt Nielsen (Ø) stillede følgende ændringsforslag:

At der efter “(…) udvikle vores tilbud.” indsættes følgende nye afsnit: "I en by der vokser, er det afgørende, at der tidligt i planprocessen disponeres de nødvendige arealer til skoler og institutioner. Ingen lokalplan for udvikling af nye større byområder bør kunne godkendes uden medfølgende afklaring af, hvor der er grunde til skolerne.”

Ændringsforslaget blev godkendt.

Knud Holt Nielsen (Ø) stillede følgende ændringsforslag:

At der efter “(…) tilbud er af den højeste kvalitet.” indsættes følgende nye afsnit: "I København er der i dag i flere bydele en alvorlig mangel på udfoldelsesmuligheder for børn og unge. Der mangler idrætshaller, boldbaner, attraktive klubtilbud mm. Det begrænser mulighederne for børn og unges deltagelse i eksempelvis foreningsliv og modarbejder intentionerne i Åben Skole. Det er derfor afgørende at der i alle de nye byområder sker en markant udbygning af idrætsfaciliteter, rekreative arealer og offentlige kulturtilbud, så der ikke alene etableres de nødvendige tilbud til de mange nye beboere i områderne, men så det nuværende efterslæb udbedres.”

Ændringsforslaget blev godkendt.

Klaus Mygind (F) stillede følgende ændringsforslag:

At det til høringssvaret tilføjes, "at udvalget anser det for væsentligt, at sikre blandede boligområder, så alle befolkningsgrupper naturligt mødes i skoler og daginstitutioner."

Ændringsforslaget blev godkendt.

Indstillingen blev herefter - med ovenstående tilføjelser - godkendt i sin helhed.

Til top