Mødedato: 24.04.2019, kl. 13:00
Mødested: Rådhuset, stuen, værelse 43/44

Ændring af skoledistrikter til skoleåret 2020/2021

Se alle bilag
Udvalget skal tage stilling til, hvorvidt forslag om ændring af skoledistrikter skal sendes i høring.

Indstilling

Børne - og Ungdomsforvaltningen indstiller til Børne- og Ungdomsudvalget,

  1. at forslag om at Utterslev Skole - på baggrund af befolkningsprognosen i området - opretholder sit nuværende distrikt, sendes i høring
  2. at forslag om at den nye skole på Hannemanns Allé i Ørestad får tildelt et skoledistrikt, som det fremgår af bilag 2, sendes i høring

Problemstilling

Forvaltningen foreslår som udgangspunkt kun ændringer af skoledistrikterne for at imødekomme eventuelle kapacitetsudfordringer. De foreslåede ændringer tager udgangspunkt i Børne- og Ungdomsudvalgets principper om mindst mulig indgriben, kapacitetsudnyttelse, blandede grunddistrikter og sikre skoleveje - vedtaget af Børne- og Ungdomsudvalget den 22. juni 2011. Principperne beskrives yderligere i bilag 3. Såfremt ændringerne skal have effekt, skal de vedtages før indskrivningen til skoleåret 2020/21. Derfor fremlægges forslagene nu.

Elever, der allerede er indskrevet på en skole, og børn der er omfattet af søskendegaranti, berøres ikke af distriktsændringerne.

Utterslev Skole har de seneste år oprettet fire 0. klasser, selvom skolen kun er bygget til tre spor. Det skyldes primært, at skolen er meget populær og optager 80-85 % af eleverne i grunddistriktet. Skolen har ikke kapacitet til at blive ved med at optage fire 0. klasser og forvaltningen foreslog på den baggrund ændringer af Utterslev Skoles distrikt ved sidste års distriktssag. Udvalget besluttede at udskyde en ændring af skolens distrikt – primært pga. usikkerhed om skolevejens sikkerhed. På nuværende tidspunkt tyder antallet af indskrevne elever til skoleåret 2019/2020 på, at Utterslev Skole kan nøjes med at oprette 3 spor, som skolen er bygget til. Derudover viser den nyeste befolkningsprognose, at antallet af skolestartere i Utterslevs distrikt forventes at falde i de kommende år.

I budget 2018 blev der givet en planlægningsbevilling til den nye skole på Hannemanns Allé i Ørestad. Der fremlægges et ønske om anlægsbevilling til budget 2020, men for at kunne starte den tidlige opstart på skolen i skoleåret 2020/2021, er det nødvendigt at tildele skolen et distrikt i denne sag. Ørestad Skole er fyldt op og Kalvebod Fælled Skole forventes at indskrive fem 0. klasser til skoleåret 2019/2020, selvom skolen er bygget til tre spor. Derfor er der behov for at starte indskrivningen til den nye skole på Hannemanns Allé til skolestart 2020, hvilket kræver, at skolen får tildelt et skoledistrikt.

Løsning

Forslagene vedrører Ørestad på Amager og Nørrebro/Bispebjerg. Der er ikke af kapacitetsmæssige årsager behov for ændringer af distrikter i andre dele af byen.

Ørestad

Forvaltningen foreslå at tildele den nye skole på Hannemanns Allé et distrikt til skoleindskrivningen 2020/2021, der dækker den sydlige og østlige del af Ørestad City/Syd. Kalvebod Fælled Skoles distrikt udgøres af den sydvestlige del af Ørestad Syd, og Ørestad Skoles distrikt vil dække den nordlige del af Ørestad City (jf. bilag 2).

De nuværende to skoler og den planlagte 4-sporede skole på Hannemanns Allé forventes at kunne dække kapacitetsbehovet i Ørestad frem til ca. 2028. Den seneste behovsprognose viser, at der i prognoseperioden frem mod 2050 herefter vil være behov for yderligere 2 skolespor i Ørestad. Det må forventes, at der kan opstå behov for at justere distrikterne fremadrettet i Ørestad. Det skyldes, at det er vanskeligt præcist at forudsige, hvornår de forskellige dele af Ørestad under udbygning står færdige, og hvordan børnefamilierne fordeler sig i bydelen.

Skolebestyrelserne på Kalvebod Fælled Skole og Ørestad Skole har udtrykt et ønske om at lave et fælles skoledistrikt for de to skoler og den nye skole på Hannemanns Allé. Det udfordres dog af folkeskolelovens § 36, stk. 2, hvor det fremgår, at der til hver skole hører ét skoledistrikt. I andre kommuner, hvor man har lavet fælles skoledistrikter, har det oftest været som et frikommuneforsøg, hvor den pågældende har fået dispensation til midlertidigt at fravige reglen om, at én skole skal have ét skoledistrikt. Det er muligt for Københavns Kommune at ansøge om et frikommuneforsøg, men processerne omkring frikommuneforsøg betyder, at et evt. forsøg først vil kunne træde i kraft til skoleindskrivningen 2021/2022, da indskrivningen til skoleåret 2020/2021 starter i efteråret 2019.

Nørrebro/Bispebjerg

Forvaltningen indstiller, at Utterslev Skoles distrikt ikke ændres, da det nuværende børnetal og befolkningsprognosen indikerer, at antallet af skolestartere i Utterslevs distrikt vil falde i de kommende år.

På grund af faldende børnetal i distriktet, ser det ikke ud til, at der vil være flere 0. klasses elever, end der kan rummes på skolens tre spor til skolestart 2020/2021. Det samme gør sig umiddelbart gældende i de efterfølgende år. Når forvaltningen i prognoser prøver at forudsige, hvad der er behov for af fremtidig skolekapacitet i et område regnes der med 24 elever i hver klasse, og hvordan søgningen til skolen er i området. Da der er en stor søgning til Utterslev Skole, er der regnet med 85 % af børnene i distriktet.

Når anbefalingen er ændret ift. sidste års distriktssag, skyldes det også, udover udviklingen i børnetal, hvor der ses nogle mindre årgange i området, en ny opgørelse af prognosen, der giver bedre muligheder for at adskille befolkningsprognosen på skoledistrikter. Den samlede behovsprognose 2019 bliver forelagt BUU den 19. juni, hvor baggrunden for prognosen bliver fremlagt.

At forvaltningen anbefaler at bibeholde Utterslevs distrikt, skal samtidig ses i lyset af, at distriktsændringer i området er vanskelige set i forhold til principperne om sikre skoleveje og socioøkonomisk blandede skoler.

Da Utterslev Skole er meget populær, er det dog stadig en mulighed at lave distriktsændringer i området, da der vil være søgning til skolen fra elever fra andre distrikter, og skolen derfor forventeligt ikke ville have problemer med at tiltrække tilstrækkelige elever til skolens tre spor. Mulige distriktsændringer omkring Utterslev Skole beskrives nedenfor og i bilag 1.

De forslag, der er undersøgt, er følgende (fremgår af bilag 1):

  1. Utterslev Skole afgiver noget af rode 279 til Bellahøj Skole
  2. Utterslev Skole afgiver noget af rode 304 til Tagensbo Skole
  3. Utterslev Skole afgiver noget af rode 307 til Holberg Skole som videre af rode 312 til Tagensbo
  4. Utterslev Skole afgiver noget af rode 307 til Holberg Skole som afgiver rode 318 og noget af rode 317 til Lundehusskolen.

Ad 1) Forslaget vil bidrage positivt til et mere blandet distrikt for Bellahøj Skole, da rode 279 er et ressourcestærkt område og vil samtidig skabe en bedre balance i antallet af tosprogede elever mellem de to skoler. Der er dog en udfordring vedrørende skolevejen, hvor børn fra rode 279 vil skulle krydse Hareskovvej for at komme til Bellahøj Skole. Det er derfor en vanskelig løsning ud fra princippet om trafiksikkerhed. Børne- og Ungdomsforvaltningen har været i dialog med Teknik- og Miljøforvaltningen, der vurderer, at krydset ved Mellemvangen og Hareskovvej kan gøres mere sikkert. Dette kræver dog dialog med Vejdirektoratet, da der er tale om en statsvej. Alternativt kan der etableres en sti og føre børnene over Hareskovvej, hvor den krydser Utterslevvej – også her skal krydset gøres mere fodgængervenligt.

Ad 2) I forslaget flyttes en del af rode 304 til fra Utterslev til Tagensbo Skole. Der er tale om et blandet kvarter både med villaer og almene boliger (største del). Forslaget vil ikke have nævneværdig betydning for socioøkonomien eller fordelingen af tosprogede elever mellem Tagensbo Skole eller Utterslev Skole. Med hensyn til skolevejen kan man krydse Tomsgårdsvej via en tunnel, men man vil stadig skulle krydse Frederiksborgvej. Der er dog i forvejen en del børn fra Tagensbos distrikt, der går denne vej til skole (fra rode 302).

Ad 3) I forslaget flyttes en del af rode 307 fra Utterslev Skole til Holbergskolen. Holbergskolen er dog fyldt, hvorfor rode 312 samtidig flyttes til Tagensbo Skole. Det bidrager positivt til den socioøkonomiske sammensætning på Holberg, men negativt til Tagensbo, da rode 312 er udfordret socioøkonomisk (Bispeparken). Som det ses af kortet, er det dog den mest naturlige rode at flytte rent geografisk. Der er relativ lang vej fra rode 307 til Holbergskolen (1,5-2 km), men vejen vurderes til at være ok. Skolevejen fra rode 312 til Tagensbo Skole er kort, men krydser Tuborgvej/Tomsgårdsvej.

Ad 4) I forslaget flyttes samme del af Utterslevs distrikt til Holbergskolen som i forslag 3. Samtidig flyttes rode 318 og noget af rode 317 til Lundehusskolen. Løsningen vil bidrage positivt til Holbergskolens socioøkonomi, men vil have negativ socioøkonomisk indflydelse på Lundehusskolen, da rode 318 er relativt udfordret socioøkonomisk. Skolevej til Lundehusskolen er kort og relativt uproblematisk fra rode 317/318.

Som nævnt ovenfor indstiller forvaltningen dog ikke til, at Utterslevs Skoles distrikt ændres, da der forventes et dalende antal skolestartere i Utterslevs distrikt de kommende år.

Økonomi

Der er ingen økonomiske konsekvenser tilknyttet distriktsændringer.

Videre proces

Forslaget sendes i seks ugers høring hos skolebestyrelser, lokaludvalgene, Skole og Forældre, Brug Folkeskolen, Københavns Forældreorganisation, Københavns Fælles Elevråd, Ungerådet.

Sagen fremlægges herefter for udvalget igen på baggrund af de indkomne høringssvar på BUU-mødet den 14. august. Forslagene skal efterfølgende godkendes af Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen.

Ændringerne af skoledistrikterne træder i givet fald i kraft ved Borgerrepræsentationens godkendelse og vil således være gældende ved indskrivningen til skoleåret 2020/21.

 

Tobias Børner Stax                                /                      Sti Andreas Garde

Beslutning

Børne- og Ungdomsudvalgets beslutning på mødet den 24. april 2019:

Indstillingens 1. at-punkt blev godkendt.

Indstillingens 2. at-punkt blev godkendt.

I forbindelse med høringen pegede udvalget på muligheden for lokal tilkendegivelse vedr. ønske om mulig fremtidig etablering af et fælles skoledistrikt i Ørestad.

Partierne har mulighed for at medsende eventuelle egne bemærkninger til høringen. 

Til top