Mødedato: 24.04.2019, kl. 13:00
Mødested: Rådhuset, stuen, værelse 43/44

2. behandling af budgetforslag 2020

Se alle bilag
Der skal tages stilling til forslag til opfyldelse af effektiviseringsmåltal og udløb af bevillinger i 2020.

Indstilling

Børne- og Ungdomsforvaltningen indstiller til Børne- og Ungdomsudvalget,

  1. at udvalget godkender forslag til opfyldelse af effektiviseringsmåltallet på 168,2 mio. kr.
  2. at udvalget drøfter udløb af bevillinger for 173,3 mio. kr., jf. bilag 5

Problemstilling

Økonomiudvalget besluttede med indkaldelsescirkulæret for budget 2020 den 23.1.2019, at kommunens samlede effektiviseringsbehov i 2020 er 398,7 mio. kr. Behovet er fordelt som måltal mellem udvalgene på baggrund af deres andel af kommunens samlede serviceudgifter. Børne- og Ungdomsudvalgets andel af det samlede effektiviseringsmåltal er 42,2 %, hvilket svarer til 168,2 mio. kr., der skal afleveres til Økonomiudvalget. Udvalget skal ved 2. behandlingen af budgetforslaget træffe beslutning om, hvordan måltallet opfyldes.

Til indfrielse af effektiviseringsmåltallet på 168,2 mio. kr. er der 83,8 mio. kr. i stigende profiler fra tidligere besluttede effektiviseringer (bilag 2), 10,4 mio. kr. i frigjort råderum fra midlertidige budgettildelinger fra intern omstilling i BUU med budget 2017 (bilag 3), 24,2 mio. kr. fra investeringsforslag, som blev besluttet på BUU mødet d. 13.03.2019 (bilag 4) samt tværgående effektiviseringer besluttet ifm. OFS 18/19 for 0,9 mio. kr. Herudover skal der findes effektiviseringsbidrag for 49,0 mio. kr. for at opnå effektiviseringsmåltallet på 168,2 mio. kr., og yderligere 0,6 mio. kr. som følge af en ændret periodisering af en besluttet investeringscase jf. tabel 1.

Tabel 1. Opfyldelse af effektiviseringsmåltal for budget 2020

*Investeringscasen 'Samlokalisering af Ungdomsskolens heltidsundervisning' (BUU 13.03.19), er blevet forsinket som følge af netop konstateret skimmelsvamp på en af de lokationer, som indgår i samlokaliseringen, hvilket udgør forudsætningen for realiseringen af effektiviseringen i 2020. Dermed skydes effektiviseringen på 0,6 mio. kr. til 2021.

Med udgangen af 2019 udløber der bevillinger for 173,3 mio. kr. Det betyder, at de tilhørende aktiviteter ophører, hvis der ikke findes finansiering til en fortsættelse.

Såfremt udvalget ønsker at sammensætte effektiviseringsbidraget på anden vis end den foreslåede, har forvaltningen udarbejdet en række alternative forslag, som udvalget kan prioritere mellem. 

Løsning

Forvaltningens forslag til effektiviseringer for 49,6 mio. kr. fremgår af tabel 2. Forslagene er beskrevet nærmere i bilagsoversigten.

Tabel 2. Forvaltningens foreslåede effektiviseringer

Forvaltningen har på baggrund af udvalgets 1. behandling af budgettet fjernet forslagene 'Ændring af medarbejdersammensætning på UIU' (0,7 mio. kr. i 2020, stigende til 1,1 mio. kr. i 2021), 'Reduktion i sundhedsplejens tilbud på 0-1 års området' (0,85 mio. kr. i 2020, stigende til 1,2 mio. kr. i 2021) samt 'Bortfald af midler til tekniske serviceledere' (2,3 mio. kr. i 2020, stigende til 3,4 mio. kr. i 2021). Disse forslag indgår derfor ikke i forvaltningens forslag til indfrielse af de 49,6 mio. kr.

Forvaltningen har ligeledes på baggrund af drøftelserne under 1. behandling af budgettet udarbejdet alternative effektiviseringsbidrag, som udvalget kan prioritere mellem, såfremt det ønskes at nedjustere i størrelsen eller helt udtage nogle af effektiviseringsforslagene i bilag 1. De alternative forslag fremgår af nedenstående tabel 3 og er nærmere beskrevet i bilag 6-10.

Tabel 3. Alternative effektiviseringsbidrag til budget 2020

*Makspotentialet afspejler en yderligere prisstigning på skolemad på 6,4 kr. pr. måltid udover den prisstigning på 1,6 kr., forvaltningen allerede har indarbejdet i budgettet. Den yderligere prisstigning svarer til 9,2 mio. kr. i yderligere indtægter samt en reduktion i support, udvikling og kommunikationsmidler på 0,7 mio. kr.

Forvaltningen har endvidere undersøgt mulighederne forbundet med at øge forældrebetalingen ved overgangen fra vuggestue til børnehave. Der er ikke udarbejdet et forslag til budget 2020, men forvaltningen vil undersøge mulighederne nærmere frem mod budget 2021.

Med udvalgets godkendelse af budgetforslag 2020, så er der fundet løsninger på det effektiviseringskrav, som Økonomiudvalget har besluttet i indkaldelsescirkulæret. Det sikrer ikke et budget 2020 i balance, da der fortsat udestår finansiering af stigende dækningsgrader på undervisningsområdet, styring og håndtering af stigende aktivitet på specialområdet og udgifter til leje af pavilloner, som skal håndteres i den videre budgetproces.  

Udløb af bevillinger

Der udløber bevillinger vedtaget i tidligere budgetter samt den netop besluttede overførselssag 2018/2019 for 173,3 mio. kr. i 2020. Alle udløbene er beskrevet i bilag 5. I bilaget fremgår konsekvenserne af udløbet. De konkrete udløb fremgår af nedenstående tabel 4.

Tabel 4. Udløb i budget 2020


* I budgetaftale 2019 fremgår det, at Aula skal håndteres i enten OFS 18-19 eller budget 2020

Økonomi

Udvalgets samlede driftsramme er på 10,5 mia. kr. i 2019, og effektiviseringsmåltallet på 168,2 mio. kr. udgør 1,6 % af den samlede driftsramme.

Videre proces

Når udvalget har godkendt budgetforslaget, afleveres det efterfølgende til Økonomiforvaltningen.

I forbindelse med forslaget vedrørende øget forældrebetaling på fritidsinstitutioner skal det bemærkes, at det ikke kan implementeres uden en lovændring vedr. reglerne for forældrebetaling i dagtilbudsloven. Uden en lovændring skal Borgerrepræsentationen enten finde anden finansiering (21,2 mio. kr. i 2020) eller beslutte at omorganisere kommunens fritidsinstitutioner, så de drives efter folkeskoleloven (og dermed omdannes til KKFO’er). Det vil i praksis betyde, at de fritidsinstitutioner, der i dag er organiseret i en klynge, for fremtiden skal være en del af den lokale skoles organisering. De selvejende fritidsinstitutioner skal ligeledes være en del af den lokale skoles organisering. Det betyder, at de ikke længere kan være selvejende, men skal overgå til at være kommunale institutioner.

 

Tobias Børner Stax              /Sti Andreas Garde

 

Beslutning

Børne- og Ungdomsudvalgets beslutning på mødet den 24. april 2019:

Børne- og Ungdomsborgmester Jesper Christensen (A) stillede følgende ændringsforslag i tilknytning til indstillingens 1. at punkt:

"At forslag nr. 1.6 vedr. Sundhedsplejen indfases allerede fra starten af skoleåret i 2020 - og at de dermed frigjorte midler på 1 mio. kr. i 2020 afsættes som ekstra midler til fusionsprocessen for Damhusengens Skole".

Ændringsforslaget blev godkendt efter afstemning med følgende resultat:

For stemte 10 medlemmer: A, C, F, O, V, Ø og Å.

Imod stemte 1 medlem: B.

Ingen medlemmer undlod at stemme.

Klaus Mygind (F) stillede følgende ændringsforslag i tilknytning til indstillingens 1. at-punkt:

"At de samme sparemål tilsammen på forslag nr. 1.8 og 1.11 fastholdes, men at det bliver et samlet sparemål for områder og BUF centralt og at der ikke skal spares på den direkte ledelse af skoler og institutioner i områderne".

Ændringsforslaget blev forkastet efter afstemning med følgende resultat:

For stemte 1 medlem: F.

Imod stemte 10 medlemmer: A, B, C, O, V, Ø og Å.

Ingen medlemmer undlod at stemme.

Gorm Gunnarsen (Ø) stillede - med B, F og Ø som medforslagsstillere - følgende ændringsforslag i tilknytning til indstillingens 1. at-punkt:

"At hele besparelsen på forslag nr. 1.5 sundhedspleje i dagtilbud fjernes og erstattes af en tilsvarende øget forældrebetaling på skolemad".

Ændringsforslaget blev godkendt efter afstemning af et enigt udvalg.

Gorm Gunnarsen (Ø) stillede følgende ændringsforslag i tilknytning til indstillingens 1. at-punkt:

"At besparelsen på forslag nr. 1.3 vedr. UU-vejledning af STU-elever i 2020 fjernes og erstattes af en tilsvarende øget forældrebetaling på skolemad".

Ændringsforslaget blev forkastet efter afstemning med følgende resultat:

For stemte 2 medlemmer: Ø.

Imod stemte 8 medlemmer: A, B, C, F, O og V.

1 medlem undlod at stemme: Å.

Indstillingens 1. at-punkt blev med ovenstående justeringer herefter godkendt.

Indstillingens 2. at-punkt blev drøftet.

Børne- og Ungdomsborgmester Jesper Christensen (A) ønskede følgende tilført beslutningsprotokollen, hvilket udvalget tilsluttede sig: "Vi mener, at der med beslutningen om at godkende sagen ikke er taget endelig stilling til organiseringsformen af kommunens fritidstilbud. Det er alene besluttet, at der skal findes en gevinst svarende til 21,2 mio. kr. i 2020 og 73,2 mio. kr. fra 2021 og frem via forældrebetalingen. Den endelige beslutning vedr. organisationsform besluttes senest ifm. 2. behandlingen af kommunens samlede budget. Derudover mener vi, at der i forbindelse med udarbejdelsen af forslag til effektiviseringer til budget 2021 skal indgå en analyse af kørsel i Børne- og Ungdomsforvaltningen. Analysen skal indeholde en vurdering af, om der kan reduceres i transporttiden til udflytterbørnehaver med mål om at reducere i børnenes bus-køretid og undgå bustransport gennem centrum, så bl.a. udledning af sundhedsskadelige partikler kan reduceres. Endvidere bør der udarbejdes en analyse af, hvordan man kan gøre økonomien i EAT-ordningen mere bæredygtig ved at gøre en større del af madproduktionen lokalt forankret på skoler og institutioner. Arbejdet skal tænkes i sammenhæng med opgaven i det nedsatte Advisory Board for mad i Københavns Kommune, der bl.a. omfatter at minimere madspild og øge graden af brug af lokale fødevarer. Endelig tager vi et forbehold vedr. de videre budgetforhandlinger, herunder forudsætningen om lovændring vedr. reglerne for forældrebetaling i dagtilbudsloven."  

Klaus Mygind (F) ønskede følgende tilført beslutningsprotokollen: "Vi kan ikke støtte, at ledelseskapaciteten i områderne skæres drastisk ned ved, at souscheferne i områderne afskediges. Områdeledelsen er klyngeledelsen og skoleledelsernes nærmeste samarbejdspartnere. Det er her de får hjælp. Hvert område har mellem ansvaret for 10 til 15 skoler og et væsentlig større antal daginstitutioner organiseret i klynger og netværk.  Hvert område er i sig selv på størrelse med de største kommuner i Danmark, når man ser bort for Århus, Ålborg og Odense. Hvis vi fjerner souschefen vil områdechefens muligheder for fagligledelse af skoler og daginstitutioner blive kraftigt forringet og der er brug for det modsatte. Vi står i en situation, hvor det drejer sig om ledelse af de helt grundlæggende ting – kernedriften af børns læring og trivsel. Vi står i en situation, hvor områdechefer ledelserne på skoler og institutioner lige nu står i den mest pressede situation. Vi står i en situation, hvor de administrative fællesskaber, som har base i områderne, ikke er implementeret. Omvendt har vi en stor organisation i BUF, HNG og på Rådhuset, som set fra skoler og institutioners side, er meget mere diffus i, hvad den gør for at fremme børnenes læring og trivsel. SF's forslag er, at der fastholdes de samme sparemål tilsammen på 1.8 og 1.11, men, at det bliver et samlet sparemål for områder og BUF centralt og at der ikke skal spares på den direkte ledelse af skoler og institutioner i områderne. Disse sparemål vil føre til, at der er arbejdsopgaver, der skal fjernes eller nedprioriteres fra direktionsniveau til områdeniveau herunder selvfølgelig også betjening af politikere. I den prioritering er for SF arbejdet med support af handleplansskoler og handleplansinstitutioner det vigtigste fokus for områder og BUF central."

Gorm Gunnarsen (Ø) ønskede følgende tilført beslutningsprotokollen: "Vi sender budgettet videre med det forbehold, at vi først tager samlet stilling til Budget 2020 under forhandlingerne i efteråret, hvor vi vil indgå for at sikre øgede bevillinger til dagtilbud og skoler - og herunder også de specielle tilbud - således at kvaliteten kan opretholdes med den stigende søgning".

 

 

Til top