B-sag: Samling af læseklasserækkerne fra Kirkebjerg Skole og Lykkebo Skole på Lykkebo Skole
Indstilling
Børne- og Ungdomsforvaltningen indstiller til Børne- og Ungdomsudvalget, at udvalget overfor Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen anbefaler,
- at læseklasserækken på Kirkebjerg Skole flyttes til Lykkebo Skole fra skoleåret 2019/2020
Problemstilling
Problemstilling
I budget 2019 blev der afsat midler til planlægning af yderligere pladser til børn med autisme og ADHD ved Kirkebjerg Skole. Det er muligt at etablere yderligere 32 pladser til børn med autisme og ADHD ved Kirkebjerg Skole under forudsætning af, at læseklasserækken ved Kirkebjerg Skole flyttes til en anden skole. Dermed vil antallet af pladser med autisme og ADHD ved Kirkebjerg Skole i 2021-2022 udgøre i alt 88 pladser - svarende til en fuld specialklasserække.
Der er samtidig et faldende antal elever til læseklasserækkerne, som betyder, at det de to mindre læseklassetilbud ved henholdsvis Kirkebjerg Skole (36 pladser) og Lykkebo Skole (42 pladser) ikke hver for sig har optimale forhold og økonomisk bæredygtighed.
Forvaltningen har på den baggrund været i lokal dialog med Kirkebjerg Skole og Lykkebo Skole om muligheden for en sammenlægning af skolernes læseklassetilbud. I den lokale dialog med skolerne er der et klart ønske om, at en sammenlægning sker ved skoleårets start, dvs. fra 1. august 2019.
Det foreslås derfor at flytte læseklasserækken fra Kirkebjerg Skole til Lykkebo Skole, hvor der er ledig kapacitet de kommende år. Det betyder, at læseklasserækken ved Lykkebo Skole på sigt vil udgøre 78 pladser.
Der skal derfor tages stilling til en samling af læseklasserækkerne fra Kirkebjerg Skole og Lykkebo Skole på Lykkebo Skole fra skoleåret 2019/2020.
Da der ifølge folkeskoleloven er delegationsforbud til fagudvalget i forhold til ændringer af skolestrukturen, så skal indstillingen behandles endeligt i Borgerrepræsentationen.
Løsning
En samling af de to læseklasserækker på Lykkebo Skole forventes at betyde, at den særlig faglige ekspertise vil blive samlet i ét tilbud med en bedre driftsøkonomi samt mere optimale forhold til den fortsatte faglige udvikling af tilbuddet.
Af de nuværende elever på Kirkebjerg Skole er i dag omkring halvdelen bosat i Brønshøj-Vanløse, ca. en fjerdedel fra Amager og ca. en fjerdedel på Nørrebro-Bispebjerg. I forhold til fritidstilbud er eleverne indskrevet i klubtilbud fordelt over hele byen, som de kan fortsætte i efter en evt. flytning af læseklasserækken. Udover tilbuddet ved Kirkebjerg Skole og Lykkebo Skole er der i dag en læseklasserække ved Blågård Skole.
I forbindelse med evt. samling af de to tilbud vil elever og forældre fra Kirkebjerg blive orienteret om fremtidig transport og få mulighed for at møde ledere, personale, medelever og forældre på Lykkebo Skole frem mod skolestart 2019. Der vil i forbindelse med hvert enkelt barn sker en grundig overlevering. Samtidig vil personalet fra Kirkebjerg flytte sammen med eleverne og dermed sikre tryg overgang til Lykkebo Skole.
Forvaltningen har på baggrund af et ønske om at samle læseklasserækkerne fra Kirkebjerg Skole og Lykkebo Skole på Lykkebo Skole fra skolestart 2019 igangsat en inddragelsesproces med orientering af forældre, elever og personale om anbefalingen om at samle de to tilbud.
Forvaltningen har på baggrund af dette modtaget udtalelser fra skolebestyrelsen ved Lykkebo Skole, MED ved Lykkebo Skole, skolebestyrelsen ved Kirkebjerg Skole, MED ved Kirkebjerg Skole samt en fælles udtalelse fra ledelsen ved Kirkebjerg Skole og Skoleledelsen ved Lykkebo Skole, jf. bilag 1-5.
Udtalelserne fra skolebestyrelsen og MED ved Lykkebo Skole (bilag 1 og 2) giver ikke anledning til bemærkninger, da både skolebestyrelsen og MED accepterer en tilknytning af en ekstra læseklasserække.
Skolebestyrelsen ved Kirkebjerg Skole tager indstillingen til en overflytning af læseklasserækken til efterretning (bilag 3). I udtalelsen anbefaler skolebestyrelsen, en grundig overlevering af hvert enkelt barn, forældremøder og fælles aktiviteter ml. de to elevgrupper.
MED ved Kirkebjerg Skole (bilag 4) understreger, at det er vigtigt, at der udarbejdes en plan for fusionen med respekt for elever, forældre og medarbejderne samt at medarbejderne inddrages i fagfordelingen ved Lykkebo Skole.
Ledelsen ved Kirkebjerg Skole og skoleledelsen ved Lykkebo Skole har udarbejdet en fælles ledelsesudtalelse (bilag 5) om, hvordan de to skoleledere foreslår, at man kan håndtere en fusion af de to læseklasserækker. I den fælles ledelseserklæring anbefales det, at den konkrete opgave med overflytning løses lokalt.
På baggrund af den lokale dialog anbefaler de involverede aktører, at overflytningen sker pr. 1. august 2019 ved skolestart for at sikre, at processen igangsættes hurtigst muligt, undgå unødig ventetid samt sikre Kirkebjerg Skoles fortsatte udvikling.
Såfremt det ønskes, at sammenlægningen sendes i politisk foranstaltet høring, så vil en eventuel sammenlægning tidligst kunne iværksættes med flere måneders forsinkelse - formentlig først i slutningen af 2019.
I ledelsesudtalelsen (bilag 5) fremgår desuden, hvordan forældre, elever samt personale er blevet orienteret, samt hvordan forældre, elever og personale foreslås involveret, hvis samlingen af de to tilbud ved Lykkebo Skole besluttes. Der lægges blandt andet op til fælles forældremøde, samt en fælles sommerafslutning med forældre og elever ved Lykkebo Skole.
Der vil være særlig fokus på at sikre god dialog med de involverede elever på Kirkebjerg Skole, om deres ønsker i forbindelse med en overflytning.
I bilag 6 fremgår forslag til nærmere tids- og procesplan frem til skolestart 2019, hvis en fusion af de to tilbud besluttes.
Økonomi
Forslaget om en samling af de to læseklassetilbud ved Lykkebo Skole vil ikke medføre ændringer i kapacitet eller målgruppe på læseklasseområdet.
Udgiften i forbindelse med samlingen af læseklasserækken forventes at udgøre 0,32 mio. kr. til indkøb af supplerende inventar til de 36 læseklasseelever fra Kirkebjerg Skole, ekstra lærerforberedelsespladser samt flytning af materialer og undervisningsmidler.
Udgiften finansiering indenfor BUU's anlægsramme til kapacitetsafhjælpende foranstaltninger.
Videre proces
Sagen skal behandles i ØU og BR.
Tobias Børner Stax / Sti Andreas Garde