Mødedato: 24.04.2013, kl. 13:00
Mødested: Rådhuset, stuen, værelse 43/44

Organisering af fritidsinstitutionspladser ved Kirsebærhavens Skole

Udvalget skal tage stilling til, hvorvidt spørgsmålet om organiseringen af de 112 fritidspladser, der etableres i forbindelse med udvidelsen af Kirsebærhavens Skole, skal sendes i høring.

Indstilling og beslutning

Børne- og Ungdomsforvaltningen indstiller til Børne- og Ungdomsudvalget,

  1. at organiseringen af 112 nye fritidspladser som fritidshjems- eller KKFO-pladser ved Kirsebærhavens Skole sendes i høring

Problemstilling

Borgerrepræsentationen godkendte den 11.4.2013 (2013-5782) en anlægsbevilling om forprojektering af udvidelsen af tre skoler, heriblandt Kirsebærhavens Skole fra 3 til 4 spor og etablering af 112 KKFO/FH pladser. Der skal på baggrund heraf tages stilling til spørgsmålet om organiseringen af fritidsinstitutionspladserne som hhv. fritidshjems- eller KKFO-pladser ved Kirsebærhavens Skole. Der fremlægges senere indstilling om organisering af fritidsinstitutionspladserne i tilknytning til Lergravsparkens Skole og Brønshøj Skole, som også indgik i indstillingen om forprojektering af tre skoler og fritidspladser. 


I henhold til Borgerrepræsentationens beslutning fra 11. december 2003 skal spørgsmålet om fritidspladsernes organisering efter Folkeskoleloven (KKFO) eller Dagtilbudsloven (fritidshjem) således sendes i høring hos de relevante parter.

Høringen omhandler således pladsernes organisering og ikke deres fysiske placering, selv om organisationsformen kan understøtte denne.

Løsning

I forbindelse med skoleudbygningen skal der etableres 112 nye fritidspladser tilknyttet Kirsebærhavens Skole. Byggeudvalgets arbejde er ved at gå i gang, og man har således brug for en beslutning om organisering af pladserne m.h.p. at afklare placeringen af de nye pladser. Børne og Ungdomsforvaltningen anbefaler derfor, at Børne- og Ungdomsudvalget allerede på nuværende tidspunkt sender organiseringen af pladserne i høring, så byggeudvalget kan arbejde med placeringen af pladserne, så de bedst understøtter den organisationsform, som Børne- og Ungdomsudvalget beslutter på baggrund af høringen.

Der er i denne byggesag mulighed for at definere flere byggeprojekter afhængigt af den valgte organisering. Børne og Ungdomsforvaltningen peger på dette tidlige tidspunkt i forløbet på fire muligheder for etablering af pladserne:

  1. Tilbygning ved nuværende indskolingsafdeling. Dette ligger fjernt fra FH Blommen.
  2. Indpasning i nuværende fritliggende faglokalebygning. Dette støder op til FH Blommens udearealer.
  3. Tilbygning til FH Blommen.
  4. Ny bygning nord for gl. gymnastiksal. Dette støder op til FH Blommens udearealer.

Aktuelt er der tilknyttet 3 fritidsinstitutioner til skolen: Annemariegårdens Børnehus (selvejende, afstand 300m), Margrethegårdens fh og klub (selvejende, afstand 600m) og Blommen (kommunal, afstand 0m)

Borgerrepræsentationens beslutning fra 2003 vedrørende fritidspladsers organisering efter enten Folkeskoleloven eller Dagtilbudsloven udspringer af indførelsen af KKFO'er i kommunen. Det blev i den forbindelse vedtaget, at organiseringen af nye fritidspladser, der ikke er almindelige opnormeringer af eksisterende institutioner skal besluttes efter en konkret vurdering hos og høring af de relevante parter.

Siden beslutningen har der været høring om organisering af fritidspladser ved udbygning af skoler en række steder og udvalget har efterfølgende i de enkelte sager afgjort, om der skulle etableres fritidshjems- eller KKFO-pladser.

Økonomi

Da Københavns Kommune arbejder med de samme budgetnøgletal på drift og anlæg for etablering af hhv. fritidshjems- og KKFO pladser, vil spørgsmålet om pladsernes organisering ikke få nogen særlige økonomiske konsekvenser. Anlægsudgifterne er således de samme.

På driftssiden er der dog en lille forskel (i fritidshjemsfavør pga. tillæg til KKFO-leder) på de to løsninger.

Videre proces

Sagen sendes i høring i de skoletilknyttede fritidshjem (bestyrelserne), skolebestyrelsen, Valby Lokaludvalg, Det fællespædagogiske Råd, KLF, LFS, BUPL, Skolelederforeningen, Skole og Forældre, Københavns Forældreorganisation (KFO), Brug Folkeskolen og Københavns Fælles Elevråd med 5 ugers høringsfrist. Høringsfristen forkortes med 1 uge, så der kan træffes beslutning i udvalget om organiseringen inden sommerferien.

Efter høringsfristens udløb forelægges sagen med forvaltningens anbefaling for Børne- og Ungdomsudvalget.


                             Else Sommer               /Henriette Bjørn Nielsen

Beslutning

Indstillingen blev godkendt.
Til top