Mødedato: 24.02.2016, kl. 16:00
Mødested: Rådhuset, stuen, værelse 43/44

Evaluering af Københavnermodellen 2.0

Se alle bilag
Udvalget skal drøfte resultaterne af evalueringen af Københavnermodellen 2.0 samt oplæg til eventuelle omprioriteringer af indsatserne.

Indstilling og beslutning

Børne- og Ungdomsforvaltningen indstiller til Børne- og Ungdomsudvalget,

  1. at udvalget drøfter resultaterne af evalueringen af københavnermodellen 2.0 
  2. at oplæg til omprioritering af indsatserne under københavnermodellen indarbejdes i udvalgets budgetproces for 2017 på baggrund af udvalgets drøftelser

Problemstilling

Udvalget vedtog i 2011 Københavnermodel 2.0 (BUU 23.3.2011). Modellen er en del af forvaltningens integrationsindsats på skoleområdet og er målrettet elever med sproglige udfordringer. Nedenfor fremlægges en evaluering af rådgivningen om skolevalg samt flere af de øvrige af københavnermodellens initiativer. Desuden fremlægges oplæg til omprioritering af indsatserne under Københavnermodellen.

Løsning

Formålet med Københavnermodellen 2.0 er at medvirke til at løfte de faglige resultater for de svageste elever  samt øge antallet af socialt og etnisk blandede skoler. Dette gøres gennem en række initiativer og aktiviteter:

  • Rådgivning om skolevalg – 'Københavnermodellen'

  • Rådgivning af skoleskiftere

  • Integrationsvejledere

  • Fastholdelses- og tiltrækningsinitiativer, herunder ’Fortæl din skole’

  • 'Din tro min tro' og øvrige kulturtilbud - skolebesøg af repræsentanter for trossamfund drøfter religiøs praksis, traditioner og gensidig respekt og tilbud om besøg af kulturinstitutioner med et mangfoldighedsperspektiv

  • Kompetenceløft - ledere og lærere inviteres til deltagelse i konferencer mm. med integrationsperspektiv

Evalueringens centrale resultater

BUF har foretaget en evaluering af de tre største af indsatserne under Københavnermodellen; rådgivning af skolevalg, integrationsvejledere og fastholdelses- og tiltrækningsinitiativer. BUF har sammenfattet resultaterne af de gennemførte delevalueringer, se bilag 1. Hovedresultaterne er nedenfor præsenteret i relation til de mål, der var for etableringen af københavnermodellen 2.0. 

Fordeling – bedre fordeling

Københavnermodellen, særligt rådgivningen om skolevalg, har skabt en bedre fordeling af børn med sproglige vanskeligheder. Flere og flere børn med sproglige udfordringer vælger at tage i mod en københavnermodelplads, og dermed bidrager københavnermodellen, sammen med kommunens øvrige fordelingstiltag, til en bedre fordeling på de københavnske skoler. Det er ifølge evalueringen  skolernes vurdering, at eksempelvis indsatsen ´Fortæl din skole´ bidrager til en bredere rekruttering til skolerne.

Faglighed - bedre faglig progression og københavnermodelbørn der trives

De elever, der i 5-årsalderen har sproglige udfordringer, og som efterfølgende vælger at gå i skole på en af kommunens københavnermodelskoler, opnår en signifikant bedre progression i deres sprogforståelse målt ved den nationale test i læsning i 2. klasse end de elever, der vælger en af de øvrige skoler. Både skoler og forældre til københavnermodelbørn vurderer, at børnene trives på deres skoler. Der er ikke foretaget lignende undersøgelse blandt modtagerskolernes øvrige forældre og børn. Trivslen isoleret set blandt københavnermodelbørnene målt gennem den nationale trivselsmåling er ikke signifikant anderledes end trivslen på de øvrige skoler.

I forhold til faglighed og trivsel har integrationsvejlederne blandt andet arbejdet på at styrke skole-hjem-samarbejdet og forældreinddragelsen på skolerne. Funktionen har ændret sig løbende i gennem tiden, og der er i evalueringen udtrykt et fortsat behov for afklaring i forhold til opgaver og kompetencer, samarbejdsflader og organisering.

Omlægning af indsatserne i Københavnermodellen

På baggrund af evalueringens resultater og  med fokus på den samlede ordinære støtteindsats og  det generelle effektiviseringskrav, som forvaltningen står overfor, foreslår forvaltningen en omprioritering af de eksisterende midler og indsatser under Københavnermodellen.

Forvaltningens vurdering er, at indsatserne omkring rådgivning om skolevalg og rådgivning af skoleskiftere bør videreføres, da evalueringen af rådgivning om skolevalg dokumenterer en faglig effekt af indsatsen. Desuden efterspørges rådgivning om skoleskift  på skolerne og vurderes at hjælpe familier, børn og skoler i forbindelse med et skoleskift. I forhold til de øvrige indsatser i Københavnermodellen foreslår forvaltningen, at forslag til den endelige prioritering fremlægges for udvalget i forbindelse med budgetproces for 2017. I bilag 2 præsenteres et bruttokatalog over forslag til  indsatser, der fremadrettet kan prioriteres i Københavnermodellen.

Inddragelse af ansatte og brugere

Frem mod udarbejdelsen af forslag til budgetmaterialet 2017 vil forvaltningen sørge for inddragelse af forældreorganisationerne og de faglige organisationer med henblik på fremlæggelse af deres eventuelle bemærkninger til forslagene. Forvaltningens HovedMED vil desuden blive inddraget i forbindelse med dialogen om budget 2017.

Økonomi

Der er afsat i alt 17,1 mio. kr. til indsatserne i københavnermodellen. I bilag 2 fremgår et bruttokatalog over økonomien vedr. eksisterende og evt. nye forslag til indsatser. En evt. omlægning eller reduktion af indsatsen vil indgå i budgetprocessen til budget 2017.

Videre proces

Omprioriteringen af indsatserne under Københavnermodellen vil indgå i forvaltningens videre arbejde med budgetmaterialet 2017, som fremlægges for BUU til 1. behandling den 9.3.16.  

        

Tobias Børner Stax                         /Kristina Koch Sloth

Beslutning

Indstillingens 1. at-punkt blev drøftet.

Indstillingens 2. at-punkt blev godkendt.

Til top