Mødedato: 24.02.2016, kl. 16:00
Mødested: Rådhuset, stuen, værelse 43/44

Kompetencecenter for læring og it

Udvalget skal tage stilling til forslag om oprettelse af et nyt kompetencecenter for læring og it.

Indstilling

Børne- og Ungdomsforvaltningen indstiller til Børne- og Ungdomsudvalget,

1. at der oprettes et nyt kompetencecenter på skoleområdet for læring og it. Midlerne hertil omprioriteres fra de midler udvalget med budget 2016 har afsat til seks nye kompetencecentre 

Problemstilling

Udvalget besluttede d. 29.4.2015 som en del af budgetforslag 2016 samt i udmøntningssagen for budget 2016 d. 4.11.2015 at etablere seks nye kompetencecentre indenfor:

  • Udskoling
  • Matematik
  • Sprog, herunder dansk som andetsprog
  • Inkluderende læringsmiljøer
  • Praktisk/musisk/kreativt
  • Idræt og bevægelse

Forvaltningen har efterfølgende modtaget ønsker om support fra en del skoler indenfor området læring og it. Det vurderes, at de nuværende supportmuligheder ikke i tilstrækkeligt omfang imødekommer skolernes ønsker til support.

Løsning

Forvaltningen foreslår, at der oprettes et syvende kompetencecenter med fokus på læring og it. Kompetencecenteret skal understøtte de øvrige skoler i udviklingen af en mere digital moden skole og bl.a. tilbyde  vejledning, sparring, inspiration og aktionslæringsforløb.

It skaber en række interaktive læringsmuligheder, som engagerer det enkelte barn og skaber mere motivation og lyst til at lære. Den gør det muligt at arbejde uafhængigt af tid og sted og at ændre og supplere den traditionelle klasseundervisning. Det giver samtidig muligheder for at støtte børn, der har behov for gentagelser på en anden måde end i de traditionelle læringsmiljøer. I Fælles Mål står it-færdigheder og kompetencer samtidig centralt som selvstændige mål - det handler om eleven som kritisk undersøger, som analyserende modtager, som målrettet og kreativ producent og som ansvarlig deltager.

Konceptet for kompetencecenteret vil følge konceptet for de øvrige seks kompetencecentre. Profiler og valg af konkrete skoler til de seks kompetencecentre er beskrevet i et notat under "Sager til efter retning" til dette udvalgsmøde.

Kompetencecenteret for læring og it vil bl.a. supportere skolerne indenfor følgende områder:

  • Skoleledelsens rolle i at udvikle en digital moden skole i sammenhæng med en styrket faglig ledelse med fokus på elevernes læring og de læringsforløb og -midler, der bedst understøtter den
  • Inddragelse af it som en integreret del af den faglige læring, herunder udnyttelse af potentialerne i digitalisering til at understøtte den undervisningsdifferentiering, der er afgørende for, at alle elever bliver dygtigere
  • Udnyttelse af potentialet i skolens læringsplatform, hvor medarbejdere og forældre understøttes digitalt i tilrettelæggelsen, gennemførelsen og opfølgningen på elevens læreproces. Det handler også bredere om ændrede arbejdsgange for medarbejderne ved hjælp af digitale ressourcer. 
  • Udvikling af det pædagogiske læringscenters rolle i sammenhæng med skolens ressourcecenter, så centeret kan understøtte, udvikle og forankre en fælles pædagogisk praksis og kultur. Det gælder både brug af digitale læremidler, men også den bredere rolle i forhold til synlig læring, som bekendtgørelsen fra Ministeriet for børn, undervisning og ligestilling har fastlagt

Der udarbejdes årligt en funktionsbeskrivelse for kompetencecenteret, der nærmere fastlægger centerets opgaver i det kommende år. Opgaveporteføljen vil afspejle skolernes ønsker til support for den pågældende periode.

Kompetencecentrenes indsatser knyttes sammen med support- og ledelsesdialogen og forvaltningens øvrige supportindsatser, herunder det faglige implementeringsteam, de faglige fyrtårne og den tværfaglige support i områderne. Forvaltningen vil to gange årligt følge op på brugen af kompetencecenteret baseret både på kvantitative data om skolernes brug af centeret samt en mere kvalitet evaluering af supporten fra de skoler, der har modtaget supporten. 

Økonomi

Forslaget er omkostningsneutralt:

Udvalget omprioriterede med budget 2016 midler til, at hvert af de oprindelige seks kompetencecentre kan få årligt 1,2 mio. kr. til drift af centeret, 0,5 mio. kr. i 2016 til opstart pr. skole samt 1 mio. kr. årligt til samlet understøttelse af decentrale udviklingsbehov, fx netværksdannelse.

Det foreslås, at de 1 mio. kr. årligt, der var afsat til decentrale udviklingsbehov, omprioriteres til et syvende center for læring og it, og at de resterende midler til hhv. løbende drift og opstart i 2016 fordeles ligeligt mellem de syv kompetencecentre. Dermed vil hvert center årligt få 1,17 mio. kr. til drift af centeret (mod oprindeligt 1,2 mio. kr.) og knap 0,43 mio. kr. til opstart i 2016 (mod oprindeligt 0,5 mio. kr.).  

En omprioritering af de 1 mio. kr. til decentrale udviklingsbehov vil naturligvis betyde, at mulighederne for fx at lave mere omfattende initiativer på tværs af centrene bliver mindre. Forvaltningen vil dog fortsat understøtte sådanne initiativer med medarbejderressourcer.

Videre proces

Såfremt udvalget godkender indstillingen, får alle skoler mulighed får at tilkendegive, om de er interesserede i at blive kompetencecenter for læring og it. Forvaltningen træffer beslutning om valg af skole i marts/april, og udvalget orienteres herom. 

Kompetencecenteret starter op pr. 1. august 2016 eller snarest herefter.

Forvaltningen vil løbende følge op på, hvordan og i hvor stort omfang de enkelte centre efterspørges af andre skoler, og hvordan de enkelte kompetencecentre formår at gøre deres viden nyttig for andre. 

Tobias Børner Stax         /Kristina Koch Sloth

Beslutning

Indstillingen blev godkendt.

Socialistisk Folkeparti ønskede følgende tilført beslutningsprotokollen, hvilket Dansk Folkeparti tilsluttede sig: "Vi opfordrer til, at kompetencecenteret også får fokus på opbygning af elev til elevlæring, hvor skolerne fx opbygger mediepatruljer bestående af elever med særlig interesse for og kompetencer i IT, der kan hjælpe andre pædagoger, lærere og elever i undervisningen".

Til top