Mødedato: 24.01.2007, kl. 15:00

Fremtidig organisering af Pædagogisk Psykologisk Rådgivning (PPR)

Fremtidig organisering af Pædagogisk Psykologisk Rådgivning (PPR)

Børne- og Ungdomsudvalget

 

BESLUTNINGSPROTOKOL

fra ordinært møde onsdag den 24. januar 2007

 

 

6.      Fremtidig organisering af Pædagogisk Psykologisk Rådgivning (PPR)

  J.nr. 293446

 

 

 

INDSTILLING OG BESLUTNING

Udvalget skal tage stilling til den fremtidige organisering af Pædagogisk Psykologisk Rådgivning (PPR) på baggrund af afsluttet høringsrunde.

 

BESLUTNING

Børne- og Ungdomsforvaltningen (BUF) indstiller til Børne- og Ungdomsudvalget (BUU),

1. at etableringen af et decentralt forankret PPR i forvaltningens distrikter godkendes

 

Børne- og Ungdomsudvalgets beslutning i mødet den 24. januar 2006

Indstillingen blev godkendt efter afstemning med følgende resultat:

For stemte 6 medlemmer: A, B og F.

Imod stemte 3 medlemmer: C, O og V.

Et enigt udvalg vedtog efter afstemning desuden, at udvalget i indkøringsfasen får en afrapportering hver anden måned om status for decentraliseringen.

C, O og V ønskede følgende tilført til beslutningsprotokollen: "Vi mener, at der vil gå for mange resurser til spilde ved at udlægge PPR til 8 distrikter. Vi ønsker at bevare de 4 centre, da der sagtens kan foranstaltes tværfagligt samarbejde i en kommune som København."

 

PROBLEMSTILLING

BUU behandlede den 6. september 2006 forslag om fremtidig organisering af PPR (j.nr. 293446). Udgangspunktet for behandlingen var forvaltningens rapport om "Fremtidig organisering af PPR", jf. bilag 3.  BUU besluttede på mødet at sende sagen i høring.

 

LØSNING

Der er indkommet svar fra 21 almindelige skoler, 11 specialskoler, 7 specialbørnehaver og andre daginstitutioner og 4 interesseorganisationer. Høringssvarene er sammenfattet i bilag 1 sammen med forvaltningens bemærkninger hertil.

Høringssvarene udtrykker tendentielt en opbakning til udlægning af PPR i 8 distrikter, jf. bilag 2.

Generelt udtrykkes forventninger i høringssvarene til, at en udlægning kan sikre et bedre tværfagligt samarbejde, skabe ensartede og helhedsorienterede behandlingstilbud i kommunen og lette overgangen for børnene mellem de enkelte institutioner. Endvidere forventes større gennemsigtighed omkring PPR ydelser for brugerne ved udlægning

Socialudvalget (SOU) mener, at en decentralisering vil styrke det tværfaglige samarbejde og indsatsen for børn og unge. De finder, at socialcentrene og BUF-distrikterne i højere grad vil kunne koordinere indsatsen i konkrete sager, når der skal igangsættes særlig støtte til en familie i Socialforvaltningsregi eller når sager bliver behandlet i de tværfaglige grupper med deltagelse af begge forvaltninger.

De gennemgående bekymringer i høringssvarene angår tvivl om, hvorvidt de enkelte faggrupper ved PPR bliver store nok til at opretholde et tilstrækkeligt højt fagligt niveau ved en udlægning med nuværende ressourcer. Desuden rejses bekymring om, hvorvidt udlægningen vil resultere i længere ventetider for brugerne og der peges på vanskeligheder med lokalt at finde velegnede lokaler og kontorer til en forøgelse af det decentrale distrikts personale og opgaver

Københavns Lærerforening og Københavns Skoleembedsmandsforening anbefaler en udsættelse af beslutningen og foreslår, at der gennemføres et nyt udvalgsarbejde om PPR's placering i den nye struktur, hvor fokus skal rettes mod at beskrive forventningerne til PPR samt at fremkomme med forslag til, hvorledes PPR indholdsmæssigt i sin daglige funktion bedst muligt kan leve op til disse forventninger. Pædagogiske Psykologers Forening peger på nødvendigheden af, at PPR er organiseret som en selvstændig faglig enhed med egen psykologfaglig ledelse. De øvrige organisationer opridser en række bekymringspunkter i forhold til en decentralisering som specifikt retter sig mod om det nuværende ressourcegrundlag vil være tilstrækkelig til at sikre kvaliteten i PPR´s virksomhed..

På baggrund af høringssvarene og CASA-rapportens anbefalinger vedr. en decentralisering af opgaverne samt af hensyn til det tværfaglige samarbejde lokalt med SOF, foreslår forvaltningen at PPR decentraliseres og udlægges i de eksisterende BUF-distrikter, jf. indstillingen vedr. opfølgning på CASA-rapporten.

 

De enkelte decentrale PPR-enheder foreslås organiseret som en selvstændig enhed. For at fastholde høj faglighed skal der sikres relevante personaleressourcer i forhold til løsning af opgaver ligesom der skal skabes fysiske rammer til PPR´s personale i distrikterne. En faglig ledelse af enheden bør overvejes for at sikre høj faglig kvalitet og udvikling

Disse forhold samt spørgsmålet om de præcise snitflader mellem centrale og decentrale opgaver inden for dette område forventes endeligt afklaret i forbindelse med den fremtidige organisering af BUF.

Alternativt løsningsforslag

Hvis det ikke ønskes at decentralisere PPR's opgaver til de eksisterende dsitrikter, kan der alternativt peges på muligheden for at etablere 4 PPR-distrikter, der hver betjener to BUF-distrikter.

I denne model refererer lederne af hvert af de 4 distrikter til kontorchefen for det centrale Støtte- og Rådgivningskontor. Der indgås en kontrakt mellem PPR-kontorerne og de enkelte BUF-distrikter om betjening af PPR's -opgaver.

I denne model skal det faglige og tværfaglige arbejde og dets struktur udvikles hen imod en decentral betjening af distrikterne. PPR-afdelingerne vil forblive i de nuværende fysiske rammer.

Kvaliteten i opgaveløsningen sikres ved kontraktlige aftaler mellem PPR, Det centrale Støtte og Rådgivningskontor og distrikterne.

ØKONOMI

For at sikre kvaliteten i opgaveudførelsen, udviklingen af arbejdet, og nedbringelse af ventetiden på området for udsatte børn og unge anbefaler forvaltningen at der prioriteres ressourcer til en udvidelse af det pædagogiske og psykologiske personale i PPR, uanset hvordan PPR organiseres, jf. indstilling vedrørende opfølgning på CASA-rapporten om udsatte børn og unge.

Ved en udlægning forventes øgede udgifter til lokaler. Skønsmæssigt vil enkelte af de nuværende BUF-distrikter umiddelbart have plads til PPR's personale, hvorimod andre af distrikterne skal skaffe plads til det nye personale. Der kan tænkes en overgangsordning, hvor PPR forbliver i nuværende fysiske lokaler, men organisatorisk tilknyttes de enkelte BUF distrikter.

VIDERE PROCES

Arbejdet med den nye organisering af PPR-området iværksættes, når den nye struktur i forvaltningen er vedtaget.

BILAG

Høring

1. Sammenfatning af "Høring vedr. fremtidig organisering af Pædagogisk Psykologisk Rådgivning" - optrykt

2. Indkomne høringssvar

Øvrige bilag

3. Rapport om fremtidig organisering af PPR

 

 

 

 

 

                                                Else Sommer               

                                                                                 Ole V. Rasmussen

        

 

 

 

 

 

 

 

 

Børne- og Ungdomsudvalgets beslutning i mødet den 24. januar 2007


 

Til top