Principper for forsøg med heldagsskoler
Principper for forsøg med heldagsskoler
Børne- og Ungdomsudvalget
BESLUTNINGSPROTOKOL
fra ordinært møde onsdag den 24. januar 2007
2. Principper for forsøg med heldagsskoler
J.nr. 2006-3725
INDSTILLING OG BESLUTNING
På baggrund af høring af de berørte parter
skal udvalget tage stilling til, hvilke principper, der skal lægges til grund
for den videre planlægning af de tre heldagsskoler.
Beslutning
Børne- og Ungdomsforvaltningen (BUF) indstiller til Børne- og Ungdomsudvalget (BUU),
1. at udvalget godkender principper for planlægning af heldagsskoler
2. at forvaltningen optager forhandlinger med institutionerne omkring Klostervængets og Tingbjerg Heldagsskole om institutionernes involvering i heldagsskoleforsøget og om nødvendigt fremlægger fornyet indstilling vedrørende institutionerne
3. at udvalget i forbindelse med den endelige behandling af forslag om kontingentfritagelse på Nørrebro, Bispebjerg og Vanløse/Brønshøj-Husum medtager forslag om kontingentfritagelse for alle unge i de ungdomsklubtilbud, der er knyttet til Klostervængets Heldagsskole
Børne-
og Ungdomsudvalgets beslutning i mødet den 24. januar 2007
Indstillingens første og andet "at" blev godkendt uden afstemning således, at de 17 principper blev godkendt med de vedtagne ændringer på mødet den 13. december 2006.
Tredje "at" blev godkendt efter afstemning med følgende resultat:
For stemte 6 medlemmer: A, B og F.
Imod stemte 3 medlemmer: C, O og V.
Udvalget udtrykte anerkendelse af Haraldsgårdens forslag om tilbud til etniske børn og unge, som blev fremsat under foretrædet, og ønsker at forslaget indgår i de videre forhandlinger med institutionerne. Forvaltningen oplyste, at driftsoverenskomsten med Haraldsgården om fritidshjems- og fritidsklubpladser i givet fald opsiges, og at de midler, der hidtil er anvendt hertil, indgår i heldagsskoleforsøget.
Problemstilling
BUU vedtog på sit møde den 15. november 2006
udmøntningsplanen for Faglighed for Alle (J.nr. 294126), herunder planen for det 5-årige
forsøg med heldagsskole på Hillerødgades Skole, Tingbjerg Skole og
Klostervængets Skole. Udvalget vedtog på mødet den 13. december 2006 (J.nr.
2006-3725) at sende forslag til principper for forsøg med heldagsskoler i
høring, jf. bilag 3. Nu foreligger høringssvarene, og udvalget skal tage
stilling til om der skal ændres i de udsendte principper.
Løsning
Forvaltningen har modtaget 17 høringssvar, jf. bilag 2 (en sammenskrivning af høringssvarene er vedlagt som bilag 1). Høringssvarene er generelt positive i omtalen af planlægningsprincipperne, men fremsætter en række principielle bekymringer, der ikke direkte vedrører de 17 planlægningsprincipper. Forvaltningen vurderer samlet set ikke, at høringssvarene giver anledning til at ændre de 17 planlægningsprincipper.
En del høringssvar påpeger manglende afklaring af væsentlige emner: ombygning, personaleforhold, institutionsstruktur, heldagsskoleråd og partnerskabsmodel i Tingbjerg mv. Forvaltningen er enig i dette synspunkt og bemærker, at denne afklaring skal skabes i de kommende måneder.
Enkelte høringssvar udtrykker bekymring for om heldagsskolerne modvirker integrationen og isolerer de tosprogede børn fra samvær med etnisk danske børn.
En del høringssvar ønsker en stærkere involvering af de enkelte institutioner, skoler og organisationer samt forældre og børn. Forvaltningen noterer sig dette ønske og tilstræber at opfylde dette – med det forbehold at der er meget, der skal afklares og der er mange interessenter.
En del høringssvar udtrykker bekymring for skoledagens længde og om fritidspædagogikken og børnenes frie tid vil blive underprioriteret i heldagsskolerne. Det er forvaltningens opfattelse, at beskrivelsen af det pædagogiske grundlag kan minimere denne bekymring. Det pædagogiske grundlag forventes udvalgsbehandlet den 7. februar 2007.
Menighedernes Daginstitutioner ønsker en partnerskabskonstruktion for Haraldsgården. Forvaltningen vurderer ikke, at der er samme type begrundelser for dette, som der er i Tingbjerg med det igangværende mere brede partnerskabsprojekt, og anbefaler at den enstrengede ledelsesmodel fastholdes omkring Klostervængets Heldagsskole.
SBBU finder tanken om et heldagsskoleråd med skolelederen som født formand uacceptabel ud fra et ønske om ligeværdighed mellem henholdsvis skoler og de tilknyttede institutioner. Det er forvaltningens vurdering, at det er nødvendigt med en enkel og ikke-bureaukratisk partnerskabsmodel. Der bør være en faglig ledelse af det samlede Tingbjergprojekt, som kan træffe beslutninger i tilfælde af uenighed mellem partnerne, hvorfor det fortsat er forvaltningens vurdering, at heldagsskolerådet har skolelederen som født formand.
Der er behov for at afklare, hvilke fritidsinstitutioner omkring Klostervænget og Tingbjerg skoler, der indgår i heldagsskoleforsøget. For at fremskynde planlægningsarbejdet foreslås det, at forvaltningen optager forhandling med de berørte institutioner ud fra den plan, der er beskrevet i bilag 4. Om nødvendigt fremlægger forvaltningen en revideret indstilling om institutionernes tilknytning. Forvaltningens overvejelser omkring institutionstilknytningen til heldagsskolerne fremgår af bilag 4.
Den løsere tilknytning af ungdomsklubberne medfører, at andre unge end heldagsskolens elever går i de berørte ungdomsklubber. Forvaltningen vurderer at der er behov for kontingentfritagelse for alle unge i disse klubber.
Der er sendt forslag om kontingentfrihed for ungdomsklubber på Nørrebro, Bispebjerg og i Vanløse/Brønshøj-Husum i høring. Det foreslås derfor at medtage kontingentfrihed for unge, der indgår i ungdomsklubtilbud tilknyttet Klostervængets Heldagsskole (Østerbro Distrikt) i udvalgets endelige behandling af forslaget.
Økonomi
Drift
Der er i FFA afsat en pulje til bl.a. fuld dækningsgrad på fritidstilbuddene og bortfald af forældrebetaling. I 2007 er der afsat 12,9 mio. kr. I 2008 og 2009 er der afsat 21,9 mio. kr.
Anlæg
I Børneplan I på skole og fritidsområdet er der afsat 1 mio. kr. til planlægning og indledende projektering til hver af de 3 heldagsskoler i 2007. Udgifterne til afsluttende projektering og den egentlige ombygning er forudsat afholdt af en evt. kommende Børneplan IIs pulje til integration. I Børneplan II forventes afsat et årligt rammebeløb til integration på skoleområdet og et årligt rammebeløb på fritidsområdet. Rammebeløbene skal understøtte udviklingen af københavnermodellen for integration, forsøg med Heldagsskole mv.
Forvaltningen vurderer at det er nødvendigt at afsætte 15 mio. kr. pr. skole for at gøre bygningerne egnede til at være en samlet ramme om en heldagsskole med fuldstændig integration mellem undervisning og fritid. Det eksakte beløb afhænger selvsagt af den lokalt valgte løsning, og de heraf afledte myndighedskrav. Bevillingsansøgninger vedr. de enkelte heldagsskoler vil snarest muligt blive forlagt for BUU.
Det fremgår af Børneplan I, at såfremt det viser sig nødvendigt at ændre beløbet til en eller flere heldagsskoler i Børneplan I - og derved fremskynde udgifter, der er forudsat afholdt af Børneplan II – kan der fremsættes forslag om ændret finansiering inden for Børneplan Is samlede ramme.
Ombygningen til heldagsskoler vil foregår i dialog med Københavns Ejendomme, som p.t. udarbejder et forslag om genopretning på folkeskolerne.
I FFA er der endvidere afsat i alt 6,8 mio. kr. med henblik på indretning af udvidede køkkenfaciliteter på heldagsskolerne.
Videre proces
Forvaltningen forventer at fremlægge forslag til pædagogisk grundlag for de tre heldagsskoler for BUU den 7. februar 2007 med udgangspunkt i en workshop 25. januar 2007 for alle involverede.
Bilag
Høring
1. Sammenskrivning af høringssvar
- optrykt
2. Samtlige høringssvar
Øvrige bilag
3. Forvaltningens indstilling til og beslutningsprotokol fra mødet den 13. december 2006 om principper for forsøg med heldagsskoler - optrykt
4. Foreløbig plan for institutionstilknytningen omkring heldagsskolerne - optrykt
Else Sommer
Børne- og Ungdomsudvalgets beslutning i mødet den 24. januar 2007