Mødedato: 23.11.2016, kl. 16:00
Mødested: Rådhuset, stuen, værelse 43/44

Bevillingsmæssige ændringer pr. december 2016, herunder overførsel til kommunekassen

Se alle bilag
Udvalget skal tage stilling til bevillingsmæssige ændringer pr. december 2016, herunder overførsel af mindreforbrug til kommunekassen. 

Indstilling

Børne- og Ungdomsforvaltningen indstiller til Børne- og Ungdomsudvalget,

1. at udvalget godkender forslag til bevillingsmæssige ændringer pr. december 2016 med henblik på senere behandling i Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen

2. at udvalget godkender, at der overføres et mindreforbrug på 40 mio. kr. i 2016 til kommunekassen

Problemstilling

Bevillingsmæssige ændringer foretages fire gange årligt og vedrører budgetmæssige omplaceringer indenfor eller mellem udvalg. Omplaceringer skal godkendes af Borgerrepræsentationen, hvis der er tale om omplaceringer mellem udvalg.

Forvaltningen indarbejdede i 3. regnskabsprognose, der blev fremlagt på udvalgsmødet den 9. november 2016, en forventning om, at der kan overføres 40 mio. kr. til kommunekassen, og at udvalget i denne sag træffer beslutning om overførslen. De 40 mio. kr. er en del af det forventede mindreforbrug i 2016. 

Løsning

Formålet med bevillingsmæssige ændringer er at sikre en løbende opfølgning på udviklingen i udvalgenes økonomi så budget og regnskab matcher hinanden. Ændringer bidrager til at sikre optimering af økonomistyringen og et retvisende regnskab.

Der foretages tre typer omplaceringer - interne omplaceringer indenfor Børne- og Ungdomsudvalgets egen ramme, eksterne omplaceringer til/fra andre udvalg samt omplaceringer indenfor anlægsområdet med Byggeri København.

Der er to grunde til at omplacere budget mellem udvalgets forskellige bevillingsområder. For det første skal fordelingen af budgettet stemme overens med den forventede aktivitet, bevillingsmodeller og øvrig udmøntning af det vedtagne budget. Det betyder bl.a. at hvis det forventede forbrug er større end budgettet på et bevillingsområde, skal der omplaceres budget fra et eller flere bevillingsområder med forventet mindreforbrug. For det andet skal der omplaceres budget fra et bevillingsområde til et andet, hvis der er  flytning af opgaver eller ændret bogføringspraksis mellem bevillingsområder.

Samlet medfører omplaceringerne en nedskrivning af Børne- og Ungdomsudvalgets driftsramme i 2016 med 36,0 mio. kr. Herudover kommer interne omflytninger på driftsrammen. Nedskrivningen skyldes primært forslaget om overførsel af 40,0 mio. kr. i forventet mindreforbrug til kommunekassen.   

Såfremt udvalget ikke ønsker at overføre 40 mio. kr. til kommunekassen, kan udvalget i stedet prioritere det forventede mindreforbrug til igangsættelse af nye indsatser i 2016. Hvis der prioriteres nye indsatser i 2016, skal udvalget i henhold til styringsprincippet vedtaget på ØU's møde den 22.5.2012 aflevere et tilsvarende beløb til kommunekassen til tværgående omprioritering i kommunen.

De bevillingsmæssige ændringer er uddybet i bilag 1. De eksakte beløb fremgår af bilag 2, der er en del af afleveringskravet til Økonomiforvaltningen. Der er tale om henholdsvis etårige og flerårige/varige omplaceringer, der skal sikre, at budgettet er korrekt placeret i forhold til forbruget. Dette er i tråd med både den interne og eksterne revisions anbefalinger.

 Tabel 1: Samlede omplaceringer i 2016

Bevillingsområder

(1.000 kr.)

Service

Indtægt

Udgift

1301 Dagtilbud - Demografireguleret

 

                -36.354

1315 Undervisning - Demografireguleret

 

                    4.361

1330 Sundhed - Demografireguleret

 

                  -4.000

I alt

                           -

                -35.993

Omplaceringer mellem udvalg i indeværende år

Der overføres 40 mio. kr. til kommunekassen. De 40,0 mio. kr. er en del af det forventede mindreforbrug. Baggrunden for overførslen fremgår af 3. regnskabsprognose, der blev behandlet på BUU-mødet den 9. november 2016.

Omplaceringer mellem Børne- og Ungdomsudvalgets bevillingsområder (flerårige)

I forbindelse med vedtagelsen af Budget 2017 fremlagde Økonomiforvaltningen et bilag med ikke korrekte bevillingsområder. Børne- og Ungdomsudvalgets budget fra 2017 har derfor ikke været korrekt fordelt på bevillingsområder. Det rettes der op på med denne sag, hvor der varigt fra 2017 flyttes 10,8 mio. kr. fra demografireguleret dagtilbud og rammestyret undervisning til specialdagtilbud og demografireguleret undervisning.

Omplaceringer mellem udvalg i 2016 (flerårige)

De varige omplaceringer mellem udvalg vedrører primært tilpasning af budget til husleje til Københavns Ejendomme i forbindelse med ibrugtagning af nyanlæg på 4,4 mio. kr.

Økonomi

Børne- og Ungdomsforvaltningen foreslår med denne sag, at Børne- og Ungdomsudvalget overfører 40 mio. kr. til kommunekassen, og budgettet for 2016 nedskrives med 36,0 mio. kr.

De 40 mio. kr. vil dermed indgå i den kommende overførselssag fra 2016 til 2017. Forvaltningen vil søge om den manglende finansiering på 7,2 mio. kr. til ErhvervsGrundUddannelsen (EGU) i overførselssagen, se herom i sagen om udmøntning af budget 2017 - intern omstilling (BUU 9.11.16).

Videre proces

Sagen forventes, for så vidt angår omplaceringen mellem udvalg, behandlet i Økonomiudvalget den 13. december 2016 og i Borgerrepræsentationen den 15. december 2016.

Tobias Børner Stax         /Sti Andreas Garde

Beslutning

Indstillingens 1. at-punkt blev godkendt.

Det Radikale Venstre stillede følgende ændringsforslag vedr. indstillingens 2. at-punkt:

”at udvalget godkender, at der overføres et mindreforbrug på 22 mio. kr. i 2016 til kommunekassen, idet 9 mio. kr. af mindreforbruget - ved konvertering fra drift til anlæg - anvendes til fastholdelse af særligt fritidstilbud med ridetilbud ved fritidscenter Islands Brygge (jf. budgetnotat vedr. budgetforslag 2017 herom) samtidigt med, at der afleveres et tilsvarende beløb på 9 mio. kr. til kommunekassen til omprioritering i kommunen”.

Ændringsforslaget blev forkastet efter afstemning med følgende resultat:

For stemte 3 medlemmer: B og O.

Imod stemte 8 medlemmer: A, C, F, V og Ø.

Ingen medlemmer undlod at stemme.

Socialdemokratiet ønskede følgende tilført beslutningsprotokollen, hvilket Socialistisk Folkeparti, Venstre og Enhedslisten tilsluttede sig: "Vi er meget optaget af, at der findes en løsning så Rideklubben på Islands Brygge kan fortsætte driften. Det er et rigtig godt tilbud, som løfter en vigtig opgave i forhold til mangfoldighed og bredden i byens tilbud til børn og unge. Vi håber meget, at der kan landes en kontraktforlængelse med Bygningsstyrelsen, så der kommer tid til at finde en varig løsning. Det arbejde vil vi indgå konstruktivt i fremadrettet".

Det Konservative Folkeparti ønskede følgende tilført beslutningsprotokollen: "Vi mener ikke at det er en kommunal opgave at drive rideklub, hvorfor vi er imod ændringsforslaget".

Til top