Budget 2017 - midler til udsatte børnehaver og skole- og klyngelederuddannelse
Indstilling
Børne- og Ungdomsforvaltningen indstiller til Børne- og Ungdomsudvalget,
1. at udvalget vælger imellem to modeller for udmøntningen af 30,3 mio. kr. til forhøjet normering i børnehaver, henholdsvis "midler til nuværende institutioner" (model 1) og "udvidelse af antal institutioner" (model 2)
2. at udvalget godkender udmøntningen af 1,6 mio. kr. til skoleleder- og klyngelederuddannelse
Problemstilling
Budgettet for 2017 blev vedtaget i Borgerrepræsentationen den 6. oktober 2016. De fleste af tildelingerne i budgettet blev godkendt af Børne- og Ungdomsudvalget den 9. november 2016. Dog havde forvaltningen behov for mere tid til at afklare forslag til udmøntning af midler til højere normeringer i børnehaver med udsatte børn samt til skole- og klyngelederuddannelse. Der skal derfor med denne indstilling tages stilling til udmøntningen af disse to sidste driftsbevillinger med henblik på budgetudmeldingen i december.
Løsning
Forhøjet normering i børnehaver med udsatte børn (30,3 mio. kr. varigt)
I budget 2017 blev der afsat ekstra 30,3 mio. kr. til forhøjet normering i børnehaver med udsatte børn. Det blev i budgetaftalen besluttet, at:
"Parterne er enige om at gøre en særlig indsats for at hæve normeringen i børnehaver med mange udsatte børn. Parterne er enige om, at tildelingen sker ved at udvide den eksisterende pulje til sociale normeringer. Fordelingen sker efter samme principper som den nuværende pulje. Der afsættes:
- 30,3 mio. kr. i service i 2017-2020 til opnormering i børnehaver med mange udsatte børn. Parterne er enige om puljen fortsat tildeles udover grundnormeringen."
I dag er puljen til sociale normeringer på dagtilbud for 0-5 årige børn på 61,0 mio. kr., som i 2016 fordeles på 89 daginstitutioner, heraf 76 børnehaver og integrerede institutioner. Fordelingen af puljen blev besluttet af Børne- og Ungdomsudvalget den 21. november 2012 (dagsordenspunkt 8). Puljen fordeles som et fast beløb på 41 t. kr. pr. barn indtil puljen er opbrugt. De institutioner, der får sociale normeringer, er de institutioner, der har flest børn, som opfylder et eller flere af følgende kriterier:
• Børn med socialpædagogisk eller foranstaltningsfriplads.
• Børn med én forælder, der er enlig, og som på barnets fødselstidspunkt var under 26 år.
• Børn, hvor bruttohusstandsindkomsten efter fradrag af arbejdsmarkedsbidrag er på eller under
161.106 kr.
• Børn med mindst én forælder, som er arbejdsløs eller i øvrigt ikke har tilknytning til arbejdsmarkedet.
• Børn, hvor forældrene alene har grundskoleuddannelse.
Det varierer derfor fra år til år, hvor mange institutioner, der får tildelt midler og hvilke institutioner, der får tildelt midler.
Børne- og Ungsdomsforvaltningen har arbejdet med flere forskellige modeller for udmøntningen af midlerne, med forskellige variationer af beløb pr. barn og antal af institutioner midlerne fordeles til. Efter en dialog med LFS og BUPL er der nu to modeller tilbage, som udvalget skal tage stilling til.
I model 1 ("midler til nuværende institutioner") vil alle midler blive tilført til de børnehaver og integrerede institutioner, der i forvejen får sociale normeringer svarende til i alt 76 institutioner. Med model 1 vil gennemsnitsnormeringen for institutionerne gå fra at være 6 børn pr. voksen til at blive 5,3 børn pr. voksen. Modellen udmøntes ved at øge tildelingen pr. barn fra 41.000 kr. med 32.581 kr., dvs. til i alt 73.581 kr. pr. barn.
I model 2 ("udvidelse af antal institutioner") vil der blive tilført ekstra midler til de børnehaver og integrerede institutioner, der i forvejen får sociale normeringer, svarende til i alt 76 institutioner for halvdelen af midlerne, og at halvdelen af midlerne anvendes ved at udvide antallet af institutioner med 34. Pladsprisen pr. barn vil blive øget fra 41.000 kr. til 55.000 kr. Antallet af institutioner vil blive øget fra 76 til i alt 110. Med model 2 vil gennemsnitsnormeringen for institutionerne gå fra at være 6,5 børn pr. voksen til at blive 5,9 børn pr. voksen.
Effekten for de konkrete børnehaver og integrererede institutioner fremgår af bilag 1.
Da Børne- og Ungdomsforvaltningen ikke tildeler midler ud fra normeringer, men ud fra en pladspris, er normeringsberegningen en teknisk udregning. I udregningen er det forudsat, at normeringen gælder indenfor 74 % af den gennemsnitlige åbningstid (37 timer), samt at institutionerne anvender midlerne til at øge deres årsværk, fordelt på 1/3 medhjælper- og 2/3 pædagogstillinger. De reelle normeringer på institutionerne vil derfor variere afhængig af deres åbningstid og personalesammensætning.
Børne- og Ungdomsforvaltningen vil i 2017 også være i gang med implementeringen af investeringscasen Tidlig Indsats, hvor der arbejdes med et kvalitetsløft af netop de institutioner, som modtager sociale normeringer. Derved vil forvaltningen i samarbejde med institutionerne kunne sikre, at de ekstra midler bliver anvendt til at sikre højest mulig faglig kvalitet til de udsatte børn. Udmøntningen af midlerne vil ikke medføre en ændring i gruppestørrelser i børnehaverne, det vil sige antallet af børn, der er pr. grupperum i børnehaven, da dette vil medføre. at der skal etableres flere kvadratmetre. De ekstra midler vil i stedet medføre mulighed for, at der kan gennemføres aktiviteter i mindre grupper indenfor den eksisterende bygningskapacitet.
Skoleleder og klyngelederuddannelse (1,6 mio. kr. varigt)
I budget 2017 blev der afsat ekstra 1,6 mio. kr. til at skole- og klyngelederuddannelse. Det blev i budgetaftalen besluttet at:
"Parterne er enige om at investere i en praksisnær lederuddannelse på byens skoler og dagtilbud, så København fastholder en stærk faglig ledelse. Den konkrete udmøntning af midlerne sker i Børne- og Ungdomsudvalget.
Der afsættes:
- 0,8 mio. kr. i drift i 2017-2020 til forløb til skoleledere
- 0,8 mio. kr. i drift i 2017-2020 til forløb til klyngeledere"
For at kunne fastholde faglig stærk ledelse er der løbende brug for både at udvikle og styrke ledelseskompetencerne hos nuværende ledere og at udvikle ledelsestalenter til fremtiden. Det foreslås derfor, at midlerne udmøntes til to typer af forløb:
• Kompetenceudvikling i ledelse på masterniveau for skole- og klyngeledelser (i alt ca. 0,9 mio. kr. årligt). Det forventes, at der kan gennemføres forløb for 12 ledere årligt. Forløbene består af et mastermodul, der gennemføres på 1½ år, og som udgør 15 ECTS.
• Talentudviklingsforløb for ledelsestalenter (i alt ca. 0,7 mio. kr. årligt). Det forventes, at der kan gennemføres to uddannelsesforløb pr. år for talenter i henholdsvis skole og klynger. I hvert uddannelsesforløb vil der være ca. 40 pladser. Målgruppen vil være medarbejdere i skoler og dag- og fritidsinstitutioner, der udviser talent for og mod på ledelse.
Midlerne kompenserer ikke for deltagernes tidsforbrug i forbindelse med forløbene.
Økonomi
Indstillingen udmønter de sidste to tildelinger, som indgår i budget 2017.
Videre proces
Hvis indstillingen godkendes, vil forvaltningen sørge for at budgettet udmeldes til de relevante institutioner til budget 2017.
Tobias Børner Stax /Sti Andreas Garde
Beslutning
I tilknytning til indstillingens 1. at-punkt valgte udvalget uden afstemning at udmønte 30,3 mio. kr. til forhøjet normering i børnehaver ved at udvide antallet af institutioner, dvs. ”model 2”.
Indstillingens 2. at-punkt blev godkendt.