Mødedato: 23.05.2018, kl. 13:00
Mødested: Rådhuset, stuen, værelse 43/44

Ændringer i dagtilbudsloven: deltids- og kombinationstilbud

Se alle bilag
Børne- og Ungdomsudvalget skal tage stilling til rammerne for deltids- og kombinationstilbud, som er to nye pladstyper i dagtilbud og privat børnepasning.

Indstilling

Børne- og Ungdomsforvaltningen indstiller til Børne- og Ungdomsudvalget,

1. at forvaltningens forslag til rammer for deltidstilbuddet godkendes

2. at forvaltningens forslag til rammer for kombinationstilbuddet godkendes

Problemstilling

I juni 2017 indgik regeringen aftale med Dansk Folkeparti, Socialdemokratiet og Radikale Venstre om et kvalitetsløft på dagtilbudsområdet. Aftalen har resulteret i et lovforslag, der indeholder forslag til ændringer i dagtilbudsloven jf. de initiativer, der blev foreslået i Regeringens aftale. Lovforslaget er fremsat i Folketinget d. 28. februar 2018 og forventes endeligt vedtaget i maj 2018.

I denne sag behandles forslagene om deltids- og kombinationstilbud. Den styrkede ramme for læreplaner og de øvrige faglige ændringer behandles i en separat sag på herværende møde. I bilag 1 beskrives samtlige lovændringer i dagtilbudsloven, og hvordan de håndteres i BUF.

Løsning

Det er intentionen i lovforslaget at forældre med skæve arbejdstider eller forældre på barselsorlov, fremover skal have mere fleksible muligheder for, at få deres barn passet. Derfor er der indført to nye pasningstilbud; deltids- og kombinationstilbud.

Nedenfor beskrives lovændringerne gældende for de to tilbud, samt forvaltningens forslag til rammerne for tilbuddene.

Fælles for de to forslag er, at kommunerne selv skal fastsætte de konkrete rammer, som er:

  • Niveauet for reduktionen i forældrebetaling (den pris forældrene betaler for en plads)

  • Niveauet for reduktion i pladsprisen (den pris institutionerne får pr. plads)

  • Omfanget af kombinationstilbuddet

  • Håndtering af de administrative konsekvenser af forslaget

Endvidere gælder det for begge forslag, at forvaltningen har været i dialog med ledere og faglige organisationer, og har forsøgt at balancere deres ønsker og behov ind i de to løsningsforslag. Ledernes bekymringer er overordnet:

  • At forslagene vil give administrations- og registreringsarbejde til lederne og medarbejderne i institutionerne

  • At lederne og medarbejderne skal bruge tid på at tjekke og drøfte med forældrene, om de har overholdt timeantallet for det tilbud, de har valgt

  • At deltidstilbuddet vil skabe forstyrrelser i den pædagogiske praksis, hvis flere børn kommer senere og går tidligt.

Forvaltningens forslag for begge tilbud tager udgangspunkt i at:

  • Lovens intention om at forældre med pasningsbehov, der ikke matcher de nuværende tilbud, får deres behov opfyldt, og at der gives en række af overskuelige muligheder

  • Der formodentlig er tale om en lille gruppe af forældre, som ønsker at benytte deltids- og kombinationstilbud

  • Institutionernes pædagogiske planlægning og hverdag skal belastes mindst muligt af tilbuddene

  • Administrationen af tilbuddene reduceres så meget som muligt, og at så meget administration som muligt, klares i forvaltningen og ikke i institutionerne.

Der er for begge af de to tilbud tale om, at eksisterende pladser omdannes til deltidspladser, og at der således ikke skal oprettes nye pladser til formålet.

 

Deltidstilbuddet

Lovændringen betyder at forældre, hvor en eller begge forældre afholder fravær i medfør af barselsloven, har ret til en deltidsplads på 30 timer om ugen i et dagtilbud, til børn i husstanden i aldersgruppen 26 uger og indtil skolestart mod en reduceret egenbetaling. Det skal være muligt for forældre i målgruppen at vælge den deltidsplads i alle af kommunes 0-6 års dagtilbud. Tilbuddet skal træde i kraft 1. januar 2019.

 

Forvaltningens forslag til rammerne for deltidstilbud i Københavns Kommune

Forvaltningens forslag er:

  • Forældrebetalingen for deltidspladsen reduceres til 85% af en fuldtidsplads.

  • Pladsprisen reduceres i form af en reduktion i pladsprisen på alle pladser, dvs. at alle institutioner uanset om de har børn i deltidspladser eller ej, får en lavere pladspris svarende til mellem 250-275 kr. mindre pr. plads (svarer til ca. 0,5 og 0,2 % af pladsprisen). Reduktionen af pladsprisen tager udgangspunkt i at der bliver oprettet 500 deltidspladser. Denne løsning er blevet peget på af ledere og de faglige organisationer (BUPL og LFS), da den skaber mindst usikkerhed om og stabilitet i institutionernes økonomi.
    Reduktionen i pladsprisen betyder også en mindre reduktion i forældrebetalingen, som er medregnet i det samlede regnestykke.

 

Kombinationstilbud

Lovændringen betyder at enlige forældre og forældrepar, hvor begge har et dokumenteret arbejdsbetinget behov for pasning uden for dagtilbuddenes almindelige åbningstid, skal tilbydes et kombinationstilbud. Kombinationstilbuddet indebærer, at barnet kan få en deltidsplads i et dagtilbud samtidig med, at forældrene modtager et tilskud fra kommunen til fleksibel pasning (privat børnepasning). Forældrene i målgruppen skal have mulighed for at vælge en kombinationsplads i alle dagtilbud 0-6 år. Muligheden gælder ikke forældre til tosprogede børn, der er optaget i et 30 timers tilbud.

Tilbuddet skal træde i kraft 1. juli 2018.

 

Forvaltningens forslag til rammerne for kombinationstilbuddet i Københavns Kommune

En almindelig plads i et dagtilbud udgør ca. 50 timer, og forvaltningen forslag indeholder tre forskellige muligheder for at kombinere dagtilbud og privat pasning i op til 50 timer. I loven er det beskrevet, at tilbuddet skal tilrettelægges sådan, at det imødekommer den enkelte families behov. Med de tre forskellige pakker, har familierne gode muligheder for at vælge den løsning, der passer lige til deres situation. Det er ønsket fra lederne, at tilbuddet bliver så lidt kompleks som muligt, sådan at det bliver nemmere at administrere og kommunikere omkring.

 

Forældrene kan vælge mellem tre ’pakker’:

  • Op til 20 timer institution/30 timers privat pasning (forældrebetalingen reduceres til 75%)

  • Op til 30 timers institution/20 timers privat pasning

    (forældrebetalingen reduceres til 85%)

  • Op til 40 timers institution/10 timers privat pasning (forældrebetalingen reduceres til 95%)

     

    Pladsprisen reduceres på alle pladser, dvs. at alle institutioner uanset om de har børn i kombinationspladser eller ej, får en lavere pladspris svarende til mellem 250-275 kr. mindre pr. plads, som det også er tilfældet med deltidstilbuddet. Reduktionen i pladsprisen tager udgangspunkt i at der bliver oprettet 250 kombinationspladser. Reduktionen i pladsprisen betyder også en mindre reduktion i forældrebetalingen, som er medregnet i det samlede regnestykke.

    Der vil blive gennemført tilsyn med de private børnepassere i kombinationstilbuddene på lige fod med de eksisterende private børnepassere, ligesom der vil blive stillet de samme indholdsmæssige krav til kvaliteten af pasningen.

     

Håndtering af registrering af anvendelsesgraden for de to pladstyper

Det er bestemt i loven, at der på månedsbasis skal ske en opgørelse af, hvor meget barnet har benyttet pladsen i gennemsnit. I København kan institutionerne i forvejen vælge at anvende systemet KBHbarn (intranet for daginstitutioner), til at registrere hvornår barnet kommer og går. For at imødekomme lederes bekymring for, at det bliver en administrativ byrde for institutionerne, vil der blive udarbejdet en elektronisk løsning i KBHbarn, som kan overvåge at børn i deltidspladser ikke benytter pladsen mere end det timetal, de betaler for. Da det er frivilligt, om man anvender KBHbarn, vil de institutioner, der ikke benytter KBHbarn, selv skulle registrere barnets fremmøde.

Økonomi

Det er endnu ikke meldt ud hvor meget og for hvad, kommunerne kan forvente at få DUT dispensation. Afklaringen forventes af komme i løbet af juni 2018.

Forvaltningens løsninger vil -  baseret på de ovenfor beskrevne forudsætninger om hvor mange børn, der anvender tilbuddet – samlet set betyde en udgift på ca. 2 mill. for BUF. Det vil sige at tabet i indtægter i forældrebetalingen, plus den mindre udgift til pladsprisen giver en udgift på 2 mill. Se bilag 2 for uddybende forklaring samt eksempler på, hvad de økonomiske konsekvenser kan være for familierne og institutionerne.

Såfremt DUT midlerne ikke dækker den formodede merudgift, vil BUF søge om at få del i den interne DUT kompensation via Økonomiforvaltningen.

Løsningen indebærer at pladsprisen reguleres en gang årligt i overensstemmelse med hvor mange der rent faktisk benytter tilbuddene. Hvis det viser sig at efterspørgslen er større end det forudsatte, vil det blive dyrere, og BUU vil blive inddraget i løsningsmuligheder. Hvis det viser sig, at efterspørgslen er lavere end forventet, vil pladsprisen stige igen, og institutionerne vil blive kompenseret for det, der har været taget for meget i pladsprisen.

 

Videre proces

Såfremt forvaltningens forslag godkendes vil de blive implementeret – for kombinationstilbuddets vedkommende fra 1. juli 2018 og for deltidstilbuddet d. 1. januar 2019.

Der vil udarbejdet en kort vejledning til institutioner i, hvordan de skal forholde sig ift. de nye tilbud, og hvor de kan søge hjælp. Desuden vil der, for at imødekomme ledernes bekymring for, at deltids- og kombinationstilbud vil forstyrre den pædagogiske hverdag, blive samlet op på de udfordringer, lederne møder, og sammen med lederne udvikle og videndele omkring løsninger.

Der vil omkring årsskiftet 18/19 blive trukket tal på hvor mange børn, der anvender kombinationstilbuddet, sådan at reduktionen i pladsprisen kan blive justeret i henhold hertil.   

 

Tobias Børner Stax                                       /Mette Seneca Kløve

 

Beslutning

Indstillingens 1. at-punkt blev godkendt.

Indstillingens 2. at-punkt blev godkendt.

Udvalget ønskede at få forelagt et notat om anvendelsen af tilbuddene i 2019.

Til top