Mødedato: 23.05.2018, kl. 13:00
Mødested: Rådhuset, stuen, værelse 43/44

Implementering af principper for Sikker By strategi 2018-2021

Se alle bilag
Børne- og Ungdomsudvalget (BUU) skal som følge af Borgerrepræsentationens (BR) godkendelse af Sikker By Strategi 2018-2021 drøfte principperne for Sikker By strategi 2018-2021, herunder om det giver anledning til at igangsætte nye indsatser.

Indstilling

Børne- og Ungdomsforvaltningen (BUF) indstiller til BUU

  1. At BUU drøfter principperne for Sikker By strategien og tager BUF’s indsatser på området til efterretning, jf. bilag 2

  2. At BUU, på baggrund af BR's beslutning om evt. igangsætning af nye indsatser, drøfter det tværgående samarbejde

  3. At BUU tager til efterretning, at forvaltningerne sammen udarbejder budgetnotater med forslag til ungehus-modeller, jf. analyse fra budget 18 - Nytænkning af 18+ indsatsen

Problemstilling

Sikker By er forankret i Økonomiforvaltningen og skal sikre samarbejde i kommunen omkring den kriminalpræventive og tryghedsskabende indsats.

Den 1. marts 2018 vedtog BR Sikker By Strategi 2018-2021. Det blev samtidig vedtaget, at fagudvalgene skal drøfte implementeringen af strategiens principper, herunder om de giver anledning til at justere eksisterende indsatser eller igangsætte nye.

Sikker By strategien er forankret i en styregruppe med ledelsesrepræsentanter fra alle forvaltninger, SSP København og Københavns Politi. En arbejdsgruppe, med medarbejderrepræsentanter fra de involverede parter, forbereder og følger op på styregruppens beslutninger og leverer forslag til, hvordan strategien kan føres ud i livet. Arbejdet i styregruppen og arbejdsgruppen koordineres af Team Sikker By i Økonomiforvaltningen.

Sikker By strategien tager afsæt i de erfaringer, der er opnået de seneste år på det kriminalpræventive og tryghedsskabende område i København. Den nye strategi bygger videre på disse erfaringer og sætter yderligere fokus på de dele af kommunens indsats, der kan udvikles og styrkes, for at København bliver en tryggere by med mindre kriminalitet.

Formål med Sikker By strategien

Strategien skal udgøre den overordnede ramme for det kriminalpræventive og tryghedsskabende arbejde i København de kommende fire år. Formålet er at sikre, at der på tværs af kommunen, og i samarbejde med politiet, trækkes i samme retning, for at opnå de fælles mål om mindre kriminalitet og øget tryghed.

Principperne i strategien udgør en fælles ramme for arbejdet med at gøre København til en tryggere by med mindre kriminalitet. Dette skal ske ved, at der på tværs i kommunen arbejdes med at styrke og udvikle indsatser med udgangspunkt i de 5 principper

De 5 principper:

 

1. Vi samarbejder bredt for at sikre helhedsorienterede og koordinerede løsninger på kriminalitets- og tryghedsudfordringer i København.

2. Vi tager afsæt i den bedste viden om, hvad der virker, og vi måler effekten af, det vi gør

3. Vi kender til og sætter ind overfor alle børn og unge i København, der er i risiko for at blive kriminelle

4. Vi sikrer, at det er uattraktivt at være bandemedlem i København, og vi understøtter, at de, der ønsker at forlade de kriminelle miljøer får mulighed for det

5. Vi understøtter en god udvikling i lokalområder med tryghedsudfordringer gennem målrettede indsatser og strategisk fokus

Løsning

BUF arbejder med tre niveauer af indsatser.

Den generelle forebyggende indsats har et opbyggende bredt sigte og et fokus på en bred målgruppe af børn og unge, hvor der arbejdes med indsatser, der gavner alle børn og er formentligt især gavnlig for børn med særlige udfordringer. 

Forvaltningen arbejder med at nå børnene så tidligt som muligt. Målet for hele den tidlige indsats er på sigt at mindske behovet for kompenserende tiltag i skolen. Det er således hensigten, at børnene bliver læringsparate og har større chance for at få succes senere i livet.

Den generelle forebyggende indsats er fx Tidlig Indsats, klasseledelse og Ny i Kbh (se bilag 2 for yderligere beskrivelse)

Den foregribende indsats har primært fokus på børn og unge, der udviser tegn på mistrivsel og/eller faglige udfordringer. Derudover er kommunens indsats på dette niveau primært målrettet kompetenceudvikling af medarbejdere.

Den foregribende indsats er fx Rådgivning i Københavnermodellen og samarbejdsinitiativer med andre forvaltninger.

Den indgribende indsats retter sig mod enkeltindivider, der viser tydelige tegn på problemer, og hvor der er behov for særlige eller udvidede indsatser, fx for unge, der færdes i risikomiljøer.

Den indgribende indsats er fx Udvidet åbningstid i fritidscentre i særligt udsatte områder og Second Chance.

Igangværende initiativer på tværs

Der opstår løbende problemstillinger eller udfordringer i arbejdet med unge, som forvaltningerne ser en fordel i at finde fælles løsninger på. Det gælder aktuelt 18+ målgruppen og en række andre indsatsområder og initiativer.  

18+ indsatsen (Nytænkning af 18+ indsatsen)

På tværs af Socialforvaltningen, Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen, Børne- og Ungdomsforvaltningen, Kultur- og Fritidsforvaltningen og Økonomiforvaltningen er en arbejdsgruppe i gang med at se på, hvordan kommunens nuværende 18+ indsats kan gentænkes. Arbejdet er en del af budgetaftalen for 2018, hvor der blev aftalt en ”tværgående afdækning af potentialet for at videreudvikle og nytænke konceptet for 18+ centrene. Tilbuddet skal fortsat løfte den kriminalitetsforebyggende indsats, men også tilbyde aktiviteter i samarbejde med foreninger og organisationer, som tiltrækker blandede brugergruppe fra hele byen, samt brobygning til uddannelse og job”. 18+ centrene er finansieret under Sikker By.

Der er i dag ca. 500 kriminalitetstruede unge over 18 år, der i dag benytter sig af ét af Københavns Kommunes fem 18+ centre. De unge hænger ikke ud på gaden, og der er god kontakt, som er værdifuld, når der er optræk til uro, men det er en konstant udfordring at få brugerne til at indgå i almindelige tilbud til unge vedrørende uddannelse, beskæftigelse og fritidsaktiviteter (jf.bilag 3).

Udgangspunktet for en nytænkning af 18+ indsatsen er en inklusionsstrategi, hvor den nuværende 18+ målgruppe så vidt muligt skal inkluderes i tilbud og miljøer med flere ressourcestærke unge. En nytænkning af 18+ indsatsen vil således ikke være en indsats for 18+ målgruppen alene, men skal ses i sammenhæng med den samlede vifte af tilbud for alle unge i København mellem 15 og 30 år.

På baggrund af kortlægning af de nuværende brugere af 18+-centrene, dialog med brugere og workshop med medarbejdere på tværs af forvaltninger er arbejdsgruppen i gang med at udfolde en række mulige modeller for en nytænkning af indsatsen. Overordnet set går overvejelserne på følgende modeller:

1)   Et nyt stort ungehus med mange tilbud og med en central beliggenhed

2)   En eller flere pilotmodeller, hvor en videreudvikling af ungetilbud tager afsæt i eksisterende tilbud, som i dag allerede har en større brugerflade end 18+ målgruppen, fx Nørrebrohallen, KBH+ og/eller Smedetoften.

I den/de valgte modellers indledende fase vil der blive foretaget en kortlægning af eksisterende tilbud.

Det er et centralt opmærksomhedspunkt, at ingen af de nævnte modeller vil kunne stå alene, hvis den nuværende 18+ målgruppe skal kunne rummes, da der er tale om en relativt ressourcesvag gruppe med bl.a. kriminalitetsudfordringer. Der vil fortsat være behov for lokalt forankret indsats overfor de dele af 18+ målgruppen, som ikke – eller kun i begrænset omfang - vil kunne flyttes til et stort centralt tilbud. Den lokalt forankrede indsats kan i en periode være en videreførelse af den eksisterende 18+ indsats, som gradvis overgår til en matrikelløs og opsøgende indsats, en sammenlægning af eksisterende 18+ centre eller et opsøgende tilbud med base i eksisterende lokale tilbud.

Øvrige tværgående indsatsområder

Udover det igangværende arbejde med nytænkning af 18+ indsatsen arbejder forvaltningerne aktuelt med en række indsatser på ungeområdet, der ligeledes har til formål at forebygge kriminalitet og/eller styrke de unges tilknytning til almensamfundet, herunder gennem uddannelse og beskæftigelse. Det drejer sig bl.a. om:

  • 15+ samarbejdet: På baggrund af bandekonflikten 2017 har forvaltningerne (SOF, BUF, KFF, BIF) og SSP sat fokus på 15+ målgruppen for at sikre, at unge i risikomiljøer i København ikke kommer i yderligere kriminelle eller banderelaterede grupperinger. Målet er en styrkelse af samarbejdet på tværs.  
  • Analyse af fritidstilbuddenes kriminalitetsforebyggende effekt: Det blev aftalt i forbindelse med budgetaftalen for 2018, at der forud for budget 2019 gennemføres en analyse af, hvordan fritidstilbuddene bedst kan understøtte målsætningerne om, at unge med risikoadfærd benytter sig af tilbud, der har positive og kriminalitetsforebyggende effekter.
  • Sammenhængende ungeindsats: Som en del af den nationale politiske aftale om bedre veje til uddannelse eller job skal landets kommuner etablere en sammenhængende kommunal ungeindsats på tværs af uddannelses-, beskæftigelses- og socialområdet, som skal gøre alle unge under 25 år parate til at gennemføre en ungdomsuddannelse eller komme i beskæftigelse. Derfor drøftede Børne- og Ungdomsudvalget, Beskæftigelses- og Integrationsudvalget og Socialudvalget på udvalgsmøder i april og maj, hvordan Københavns Kommune kan implementere loven efter intentionerne om en sammenhængende ungeindsats. Indstilling om indretning af den fremtidige ungeindsats i København behandles af udvalgene i august.

Økonomi

Indstillingen har ingen økonomiske konsekvenser.

Videre proces

Såfremt udvalget godkender indstillingen, vil der frem mod budget 19 blive udarbejdet budgetnotater med forslag til ungehus-modeller.

Med udgangspunkt i behandlingen i de forskellige fagudvalg, vil Økonomiforvaltningen samle bidragene fra alle udvalg i en indstilling til Økonomiudvalget, som herved får et samlet overblik over, hvordan der vil blive arbejdet med strategiens principper på tværs af udvalg.

Økonomiudvalget vil fremover en gang årligt modtage en afrapportering på strategiens mål samt på, hvordan der er blevet arbejdet med at realisere strategiens principper på tværs af kommunen.

 

Tobias Børner Stax                                                      /Mette Seneca Kløve

 

Beslutning

Indstillingen 1. at-punkt blev taget til efterretning.

Indstillingens 2. at-punkt blev drøftet.

Indstillingens 3. at-punkt blev taget til efterretning, idet udvalget lægger vægt på en bred løsningspallet vedr. nytænkningen af 18+ indsatsen, så der a) kan etableres flere store ungehuse og b) iværksættes flere pilotmodeller.

Til top