Mødedato: 23.05.2018, kl. 13:00
Mødested: Rådhuset, stuen, værelse 43/44

B-sag: Anlægsbevilling til udbygning af Oehlenschlægersgades Skole og fritidshjem

Se alle bilag

Udvalget skal tage stilling til udvidelse af Oehlenschlægersgades Skole inkl. fritidstilbud.


Indstilling

Børne- og Ungdomsforvaltningen indstiller til Børne- og Ungdomsudvalget, at udvalget indstiller til  Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen,

1. at anlægsbevilling på 158,9 mio. kr. (2018 p/l) udmøntes i årene 2019-2021 til udbygning af Oehlenschlægersgades Skole med ét spor samt udbygning af fritidstilbud med 112 pladser

Problemstilling

I forbindelse med Budget 2015 blev det besluttet at udbygge Oehlenschlægersgades Skole med ét spor fra en to-sporet til en tre-sporet skole samt at udbygge fritidshjemmet tilsvarende. Der blev bevilget midler til både kapacitetsudvidelse og til helhedsrenovering, hvilket muliggør koordinering/samtænkning af de to initiativer.

Da projektet for Oehlenschlægersgades Skole startede før Budget 2016 følger sagen den tidligere proces. Derfor skal Børne- og Ungdomsudvalget godkende, at de bevilgede anlægsmidler udmøntes.

Projektet er blevet forsinket, da udvidelsen er kompliceret. En række forskellige scenarier for udvidelsen har været afsøgt med henblik på at overholde budgettet og imødekomme krav og forventninger til funktioner mm. Projektet er udfordret af minimal plads, bevaringsværdige bygninger og snævre udearealer, som har ledt til en længerevarende dialog med TMF.

I Overførselssagen 14/15 blev der afsat yderligere 20,2 mio. kr. til projektet. Midlerne blev bevilget med henblik på at skabe sammenhæng mellem skolen og Litauens Plads, hvilket blandt andet forbedrer skolebørnenes mulighed for aktiviteter udendørs.

I Overførselssagen 17/18 blev der afsat ekstra midler til genhusning af skolen og fritidshjemmet svarende til i alt 51,3 mio. kr.

Løsning

Projektbeskrivelse

Oehlenschlægersgades skole består af en række selvstændige bygninger beliggende rundt om et gårdrum. Bygningerne er blevet opført efterhånden som behovet for kapacitet er vokset. Der er dårlig forbindelse mellem skolens forskellige funktioner og til Saxoly Fritidshjem, som er nabo til skolen.

Projektet indebærer nedrivning af én bygning og opførelse af en ny større bygning samme sted. Jf. bilag 5 (kort over skolen/ situationsplan). Den nye bygning vil blive sammenbygget med bygningen, der pt. rummer fritidshjemmet. Derved bliver fritidshjem og skole (indskoling) knyttet tættere sammen, og bygninger og udearealer bliver sammenhængende. Fritidshjemmet placeres i stueetagen tæt ved udearealerne.

Desuden placeres en ny, større gymnastiksal øverst i den nye bygning, som også vil rumme nye klasseværelser, jf. tegning i bilag 5.

I de øvrige skolebygninger forbedres sammenhænge mellem de forskellige funktioner, så bygningsmassen kan udnyttes bedre. F.eks. samles lokaler inden for samme fagområder. Bygningerne opgraderes med bl.a. bedre garderobeforhold og gruppearealer, et aktivitetsrum, nye faglokaler og nyt personale- og administrationsområde.

Projektet er udarbejdet i henhold til Funktionsprogram for skoler og KKFO/FH 2016 med enkelte modificeringer grundet den begrænsede plads. Det betyder, at der eksempelvis ikke bygges auditorie, og at nogle faglokaler er lidt mindre end funktionsprogrammet foreskriver. Tilpasningerne er sket efter aftale med byggeudvalget.

Skolen og fritidshjemmet har i dag et friareal på ca. 30 % af etagearealet. I forbindelse med udvidelsen indregnes 800 kvadratmeter af Litauns Plads i friarealet, hvorved et friareal på ca. 30 % bibeholdes. I kommuneplanen er det fastsat, at skoler skal have et friareal på 40 % af etagearealet – der kan afviges herfra i særlige situationer. Skolen har i praksis benyttet pladsen som udeareal i lang tid. Et vigtigt element i ombygningen af skolen er at åbne skolen op mod omgivelserne – herunder særligt mod Litauens plads. Med den nye bygning samt renoveringen af den gamle gymnastikbygning opnås en visuel sammenhæng mellem pladsen og aktiviteter inde på skolen og fritidshjemmet. Hovedindgang for indskoling og fritidshjem vil være fra Litauens plads, og der vil være to åbne passager mellem pladsen og skolegården. 

Brugerinddragelse

I det forberedende arbejde har der været en længerevarende dialog med skolen og fritidshjemmet. I perioden primo 2016 til primo 2018 har en række byggeudvalgsmøder fundet sted. Her har repræsentanter fra skolen, fritidshjemmet samt skolebestyrelsen deltaget. Desuden er der gennemført fokusgruppemøder med relevante lærere og pædagoger om udvalgte funktioner, fx faglokaler. Skolebestyrelsen har tilkendegivet, at de er glade for at være inddraget i beslutningsprocessen. Fritidshjemmet Saxolys forældreråd har valgt ikke at deltage i byggeudvalget men har følt sig godt repræsenteret og informeret. Jf. udtalelser i bilag 2 og 3.

Genhusning

Genhusningen vil finde sted fra 2019-2021 og vil dels foregå på skolen og dels i pavilloner på en grund på Otto Busses Vej. Grunden ligger 1,3 km fra skolen og lejes af DSB, som er grundejer. Halvdelen af skolen vil blive genhuset på Otto Busses Vej og den anden halvdel på skolen. Det er forventningen, at indskoling og fritidshjemmet genhuses i første etape og mellemtrin og udskoling i anden etape.

Tidsplan

Byggearbejderne for udbygningen og helhedsrenovering forventes igangsat i januar 2019, forudsat at anlægsbevilling gives.

Ibrugtagning forventes medio 2021.

Praktikpladser

Det forventes, at der ved udførelsen af projektet kan stilles krav om, at den private leverandør skal beskæftige erhvervsuddannelses-praktikanter. På nuværende tidspunkt skønnes det, at opgaven vil medføre praktikantpladser svarende til 7 årsværk. Antal årsværk er opgjort på baggrund af lønudgifternes andel af den samlede entreprisesum.

Økonomi

I budget 2015 blev der afsat 127,2 mio. kr. (2018 p/l) til udbygning af Oehlenschlægersgades Skole med ét spor. Der blev ligeledes bevilget 11,4 mio. kroner til implementering af Fremtidens Fritidstilbud.

I overførselssagen 14/15 blev der bevilget yderligere 20,2 mio. kr. vedrørende sammenhængen til Litauens Plads.

Den samlede anlægsramme til udvidelsen af skolen inklusiv implementering af Fremtidens Fritidstilbud og styrkelse af sammenhængen til Litauens Plads er således på 158,9 mio. kr.

Budgettet er altså sammensat således:

 

Tidspunkt for bevilling

Beløb

(1.000 kr. / 2018 p/l)

Udvidelse med ét spor

 

Budget 2015

127.199

Sammenhæng

til Litauens Plads

Overførselssagen 2014/15

20.229

 

Fremtidens Fritidstilbud

Budget 2015

11.438

 

Budget i alt

 

158.867

Byggeri København (ByK) tager forbehold for projektets økonomi samt tid og kvalitet. Årsagen er, at projektet ikke er endeligt planlagt, og der ikke foreligger et godkendt projektforslag. Der er brug for, at midlerne frigives nu, da ByK skal indgå aftale med entreprenøren. Derfor søges udmøntningen godkendt på nuværende tidspunkt.

Benchmark anlægsøkonomi

I Benchmarkingen tages udgangspunkt i det fulde byggeprojekt, hvor både udbygning og renovering indgår. Der kigges således ikke isoleret på udvidelsen, da en række renoverings- og udvidelsesaktiviteter er knyttet tæt sammen. Øster Farimagsgades Skoles byggesag kan fungere som sammenligningsgrundlag, idet skolen er blevet udvidet med en tilbygning og har gennemgået en mindre renovering. M2-prisen var på ca. 24.200 kr. beregnet ud fra skolens samlede areal, hvilket svarer til m2-prisen for udbygning og renovering af Oehlenschlægersgades Skole. Nybygningen på Østre Farimagsgades Skole var mere omfattende end på Oehlenschlægersgades Skole, hvor renoveringen til gengæld er mere omfattende. Bygningerne på Oehlenschlægersgades Skole er kraftigt nedslidt og det er nødvendigt at etablere byggeplads på offentligt areal. Desuden skal en bygning nedrives nænsomt med henblik på genanvendelse af byggematerialer.

Videre proces

Efter behandling i Børne- og Ungdomsudvalget fremlægges sagen for Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen.

 

Tobias Børner Stax                                       /        Sti Andreas Garde

Beslutning

Indstillingen blev godkendt.
Til top