Mødedato: 23.05.2007, kl. 15:00

Kommissorium for helhedsplan for skole- og institutionsstrukturen i Tingbjergområdet

Kommissorium for helhedsplan for skole- og institutionsstrukturen i Tingbjergområdet

Børne- og Ungdomsudvalget

 

BESLUTNINGSPROTOKOL

fra ordinært møde onsdag den 23. maj 2007

 

 

3.      Kommissorium for helhedsplan for skole- og institutionsstrukturen i Tingbjergområdet

  J.nr. 2007-29612

 

 

 

INDSTILLING OG BESLUTNING

 

Børne- og Ungdomsudvalget skal tage stilling til kommissorium m.v. for udarbejdelse af en hel­hedsplan for en samlet skole- og institutionsstruktur i Tingbjergområdet samt afsættelse af midler hertil.

Beslutning

Børne- og Ungdomsforvaltningen (BUF) indstiller til Børne- og Ungdomsudvalget (BUU),

1.  at  udvalget godkender forslag til kommissorium for udarbejdel­sen af en helhedsplan for en samlet skole- og institutionsstruktur i Tingbjergområdet samt afsættelse af midler til projektmedarbejder samt udvikling af samarbejdet 

Børne- og Ungdomsudvalgets beslutning i mødet den 23. maj 2007

Jan Andreasen (A) stillede forslag om, at "hoved" i "hovedinten tionerne" i 1. pind i kommissoriet udgår og at der tilføjes ", ledelsesprincipper" til sidst i 1. pind.

Indstillingen blev godkendt med disse tilføjelse efter afstemning med følgende resultat:

For stemte 7 medlemmer (A, F og B).

Imod stemte 1 medlem (Ø).

Udvalget vedtog desuden en præcisering af økonomien, som indebærer at det samlede beløb, som anvendes i 2007 er 1,350 mio. kr. og det resterende beløb, der var afsat til heldagsskolen i Tingbjerg i 2007 forudsættes videreført, idet den samlede projektperiode forlænges.

Khalded Mustapha (Ø) ønskede følgende tilført til beslutningsprotokollen: "Enhedslisten er imod oprettelsen af heldagsskoler og derfor stemmer vi imod indstillingen."

 

Problemstilling

På baggrund af Undervisningsministeriets tilkendegivelse om, at en partnerskabsmodel for heldags­skoleprojektet i Tingbjerg ikke er i overensstemmelse med folkeskoleloven, har Børne- og Ung­doms­udvalget besluttet følgende på sit møde den 18. april 2007:

"at heldagsskolen i Tingbjerg ikke igangsættes august 2007

at forvaltningen til mødet den 23. maj 2007 fremlægger kommis­sorium for proces m.v., der skal føre til beslutning om en helheds­plan for en samlet skole- og institutionsstruktur i "Tingbjerg"-om­rådet, herunder fornyet indstilling om heldagsskole fra skoleåret 2008-2009

at der afsættes penge til en projektmedarbejder, som arbejder med kommissoriet. Projektmedarbej­deren finansieres af de midler der oprindeligt var afsat til heldagsskoleprojektet i Tingbjerg

at indstillingen fremlægges for udvalget inden 1. januar 2008"

Løsning

Forvaltningen har som grundlag for udformningen af et kommis­sorium for proces m.v. for udarbej­delse af en helhedsplan for skole- og institutionsstrukturen i Tingbjergområdet taget afsæt i at fast­holde intentionerne i de af Børne- og Ungdomsudvalget ved­tagne 17 principper for planlægning af helhedsskoler og det ved­tagne pædagogiske grundlagspapir.

Ved udarbejdelsen af en helhedsplan skal der således lægges vægt på pædagogiske mål, organisa­tion, sund skolemad og de økonomi­ske principper, herunder gratis fritidstilbud. I overens­stemmelse med Faglighed for alle vil hovedopgaven fortsat være at skabe en helhedsorienteret ind­sats, som styrker børn og unges faglige, soci­ale, sproglige og personlige kompetencer.

Det er videre forudsat, at arbejdet kan omfatte skoler og institutio­ner i hele "Tingbjergområdet" for at skabe den fornødne ro­busthed og samtidig modvirke, at selve Tingbjergkvarteret isoleres og så at sige lukker sig om sig selv. Det må derfor anses for formålstjen­ligt, at der skabes rum for en mere nuanceret tænkning af heldags­skolekonceptet, men fortsat således at hovedintentionerne fasthol­des. Det betyder, at den løsning, der foreslås for Tingbjerg Skole og institutionerne i Tingbjerg, skal ses i sammenhæng med de be­hov der er i det øvrige Brønshøj Husum – især området omkring Voldparken Skole. Løsningen i Tingbjerg skal således kunne har­monere med den skole- og institutionsstruktur, der er rundt om Tingbjerg. Om nødvendigt, kan der foreslås ændringer i området rundt om Tingbjerg, der fremmer en større sammenhæng.

I arbejdet med helhedsplanen vil strukturelle/organisatoriske for­hold og samarbejdsformer og -konstellationer m.v. blive afdækket med henblik på at pege på en bæredygtig og hensigtsmæssig løs­ningsmodel, herunder blandt andet forslag vedrørende fritidstilbud til børn, som går på pri­vate skoler. I arbejdet med helheds­planen vil der indgå overvejelser om sammenhæng mellem heldags­skolen og øvrige fritidsaktiviteter gennem anvisning af retningsli­nier for samarbejdet. For at understøtte fritidsaktiviteterne vil mu­lighederne for gratis fritidstilbud blive overvejet. Der vil videre blive fokuseret på sammenhæng mellem og overgang fra dagtilbud (0-6 års institutioner m.v.) til heldagsskolen m.v. Endelig vil over­vejelser om inddragelse af andre offentlige servicetilbud (f.eks. det lokale bibliotekstilbud) indgå i arbejdet med helhedsplanen.   

For at sikre en åben og dialogbaseret proces foreslås, at relevante interessenter i "Tingbjergområ­det" inddrages i arbejdet, der for­ankres hos en projektleder, som forvaltningen ansætter og finan­sierer inden for de til heldagsskoleprojektet afsatte midler. Under hensyn til den videre plan­lægning, beslutning og gennemførelse af et forslag om helhedsplan for "Tingbjergområdet" må det af tids­mæssige grunde forudsættes, at forslag om helhedsplan forelægges Børne- og Ungdomsud­valget i november 2007 med henblik på at gennemføre en kort høringsrunde, idet alle relevante parter er for­udsat inddraget i arbejdet.

Forslag til kommissorium

-         med afsæt i hovedintentionerne, principper og rammer for heldagsskolekonceptet udarbejdes en helhedsplan for skole- og institutionsstrukturen i "Tingbjergområdet", som om­fatter pæ­dagogiske mål m.v., sund skolemad, struktur og organisation, økonomi og betalingsprincip­per

-         institutions- og skolestrukturen kan nytænkes i forhold til målet om at etablere et sammenhængende tilbud for børnene. Dette indebærer dels, at det samlede geografiske område inddrages dels, at rammerne om fritidslivet/de pædagogiske tilbud ikke skal fastlåses i forhold til den eksisterende institutionsstruktur

-         arbejdet tilrettelægges gennem en proces, som involverer re­levante interesser i "Tingbjergom­rådet"

-         arbejdet forankres hos en projektleder, som refererer til Børne- og Ungdomsdi­striktet Brønshøj-Husum/Vanløse og forvaltningen

-         forslag til helhedsplan forelægges til behandling i Børne- og Ungdomsudvalget i november 2007 med henblik på efter­følgende kort høring af respektive parter, således at forsla­get kan gennemføres fra skoleåret 2008/09

Økonomi

Udgifterne til arbejdet og dialogprocessen afholdes inden ­for det eksisterende skole- og institutions­budget samt det bevilgede FFA-budget til heldagsskoleprojektet i Tingbjerg. I 2007 er udgifterne anslået til ca. 350.000 kr., herunder aflønning af projektmedarbejderen. Desuden foreslås afsat 1 mio. kr. til udvikling af samarbejdet mellem medarbejderne i undervisnings- og fritidstilbuddene i området, herunder konsulentbistand og kursushonorar. Disse midler udmøntes i samråd med projektmedarbejderen. Helhedsplanens øko­nomi skal holdes inden for den oprindeligt fastsatte ramme for heldagsskolen i Tingbjerg.

Forsøgsperioden for projektet i Tingbjerg forlænges i et år, således at den samlede forsøgstid for projektet fastholdes.

 

Videre proces

-

Bilag

-

                                            Else Sommer                                          Søren Hegnby

 


 

Til top