Mødedato: 23.04.2025, kl. 13:15
Mødested: Rådhuset, stuen, værelse 43/44

Distriktsændringer for skoleåret 2026-27 - før høring

Se alle bilag

Udvalget skal tage stilling til, om tre forslag til skoledistriktsændringer skal sendes i høring. Forslagene omfatter flytning af distrikt fra Skolen i Sydhavnen og Nørrebro Park Skole, der ellers vil optage for mange elever, samt Blågård Skole, hvor distriktet for udskolingen flyttes til Nørrebro Park Skole, hvis strukturændringen for skolerne vedtages i særskilt indstilling.  

Indstilling

Børne- og Ungdomsforvaltningen (BUF) indstiller til Børne- og Ungdomsudvalget (BUU),

  1. at forslag om at flytte karré 17001C, del af karré 17004 og del af 17005a fra Skolen i Sydhavnen til Skolen ved Dybbølsbro sendes i høring,
  2. at forslag om at flytte karré 14605-14608 og rode 142 fra Nørrebro Park Skole til Rådmandsgade Skole og Guldberg Skole samt at flytte rode 152 fra Rådmandsgade til Guldberg Skole sendes i høring og
  3. at forslag om at flytte Blågård Skoles distrikt for 7.-9. klasse til Nørrebro Park Skole sendes i høring.

Problemstilling

Forvaltningen foreslår som udgangspunkt kun distriktsændringer, når skoler optager flere elever end deres kapacitet, så forældre oplever kontinuitet og transparens omkring kommunens skoledistrikter. Hvis der er behov for en distriktsændring, vil forvaltningen have fokus på sikre skoleveje og den socioøkonomiske sammensætning på skolerne.

Det gøres på baggrund af BUU's principper for skoledistriktsændringer, som blev vedtaget på udvalgsmødet 1. februar 2023.

Principperne er:

  • Kapacitetsudnyttelse
  • Kontinuitet og transparens
  • Sikre skoleveje
  • Bred elevsammensætning

Forvaltningen foreslår kun distriktsændringer, hvis pladsudfordringerne forventes at være flerårige. Derfor medtages forventningen til det fremtidige elevtal i forvaltningens vurdering, når der foreslås distriktsændringer for en skole. Det gøres på baggrund af den årlige befolkningsprognose, som udarbejdes af ØKF.

Løsning

Til skoleåret 2025/2026 foreslår forvaltningen følgende ændringer:

  1. Distriktsændring for Skolen i Sydhavnen
  2. Distriktsændring for Nørrebro Park Skole
  3. Distriktsændring for Blågård Skole

Forslagene gennemgås herunder og fremgår med kort og data i bilag sammen med principper for skoledistriktsændringer. Fælles for forslagene om Skolen i Sydhavnen og Nørrebro Park Skole er, at skolerne har for mange elever ift. deres kapacitet, og derfor foreslås det, at der flyttes roder og karréer til omkringliggende skoler.

Forslaget om Blågård Skole fremlægges på baggrund af BUU-beslutningen den 12. marts 2025, hvor udvalget besluttede, at en opdeling af Blågård Skole sendes i høring. Opdelingen vil medføre, at Blågård Skoles udskolingsafdeling tilknyttes Nørrebro Park Skole. Derfor fremlægges med denne indstilling distriktsændringen, som er en forudsætning for opdelingen af Blågård Skole.

1. Distriktsændring for Skolen i Sydhavnen

Skolen i Sydhavnen er en firesporet skole, men skolen indskriver til det kommende skoleår fem bh. klasser, hvilket betyder, at skolen optager flere elever, end der er plads til. Jf. den nyeste befolkningsprognose for området, forventes børnetallet at være på samme niveau de kommende år, og derfor foreslås det, at der laves en distriktsændring for skolen, så skolen ikke på sigt får kapacitetsudfordringer.

Konkret foreslås det, at karré 17001C, del karré af 17004 og del af 17005A flyttes til Skolen ved Dybbølsbro, som med udvidelsen af skolen har plads til flere børn i distriktet. Derudover ligger karré 17001c (Havneholmen) tættere på Skolen ved Dybbølsbro end Skolen i Sydhavnen. Del af karré af 17004 og del af 17005A har ca. samme afstand til begge skoler. TMF vurderer ikke, at der vil være nogen udfordringer ift. sikre skoleveje.

Flytningen forventes at sænke Skolen i Sydhavnens optag i børnehaveklassen med 9 elever. Det vurderes at være nok til, at skolen fremover ikke optager flere klasser, end der er plads til. Forslaget fremgår af bilag 1.

I forhold til socioøkonomi vil forslaget ændre Skolen i Sydhavnens socioøkonomi fra -0,03 til -0,15, hvor 0 er byens gennemsnit. For Skolen ved Dybbølsbro ændres socioøkonomien fra 0,33 til 0,36. Forslaget følger derfor ikke princippet om bred elevsammensætning. Hvis der ønskes en anden løsning, så er det muligt at flytte roder til Bavnehøj Skole i stedet, som i højere grad imødekommer det socioøkonomiske princip. Det vil dog kræve en større rokade af roder, da Bavnehøj Skole ikke har plads til flere elever end deres nuværende optag. Derfor skal der rykkes roder fra Bavnehøj Skole til Vesterbo-skolerne, hvor der forventeligt igen skal rokeres i skoledistrikterne. Derfor anbefaler forvaltningen ikke denne løsning, og der er ikke udarbejdet et konkrete forslag til rokaden. Endeligt er det ikke muligt at flytte roder mod Ellebjerg Skole og Sluseholmen Skole, da skolerne ikke kan optage flere elever i børnehaveklassen. 

2. Distriktsændring for Nørrebro Park Skole

Nørrebro Park Skole er en tresporet skole, men skolen indskriver til det kommende skoleår fire eller fem bh. klasser, hvilket betyder, at skolen optager flere elever, end der er plads til. Det har skolen også gjort de to forrige skoleår, og børnetallet forventes at være på samme niveau de kommende år. Derfor er det nødvendigt at lave en distriktsændring, da skolen allerede oplever betydelige pladsudfordringer.

Konkret forslås det at flytte karré 14605-14608 og rode 142 fra Nørrebro Park Skole til Rådmandsgade Skole og Guldberg Skole samt at flytte rode 152 fra Rådmandsgade til Guldberg Skole. Det forventes at sænke skolens optag i børnehaveklassen med 15 elever. Det vil forventeligt medføre, at skolen fremover kun optager elever til det antal klasser, der er plads til.

Med hensyn til socioøkonomi vil Nørrebro Parks skoles socioøkonomi ændre sig fra 0,02 til -0,06, hvor 0 er byens gennemsnit. Guldberg Skoles socioøkonomi vil ændre sig fra 0,18 til 0,23, mens ændringen ikke har betydning for elevsammensætningen på Rådmandsgade Skole.

Med hensyn til sikre skoleveje, så påpeger TMF, at ændringerne vil betyde, at eleverne fra Nørrebro Park Skole fremover skal passere Nørrebrogade og krydset ved Nørrebros Runddel, som er en trafikeret overgang. Elever fra Guldberg Skole bruger dog i forvejen denne skolevej, da skolens distrikt allerede krydser Nørrebrogade.

Hvis ikke ovenstående løsning med rode 142 ønskes, er det muligt i stedet at flytte rode 148 fra Nørrebro Park Skole til Rådmandsgade Skole. I begge scenarier skal der flyttes roder fra Rådmandsgade Skole til Guldberg Skole, men omfanget vil være større med denne løsning, hvor flere roder skal flyttes. Det vil betyde flere distriktsændringer, end der er behov for, og derfor kan forvaltningen ikke anbefale løsningen, da der skal laves så få distriktsændringer som muligt jf. de politiske principper. Det alternative forslag imødekommer dog i højere grad princippet om bred elevsammensætning, da skolernes socioøkonomi vil være tættere på byens gennemsnit med denne løsning. Til gengæld vil flere forældre få ændret deres distriktsskole. Begge forslag fremgår af bilag 1.

Endeligt skal det bemærkes, at Nørrebro Park Skole har en rode placeret i Blågård Skoles distrikt, som kan være et alternativ til at flytte karré 14605-14608 til Rådmandsgade Skole. Det vil samlet mindske behovet for distriktsændringer, men forvaltningen har ikke medtaget denne mulighed pga. Blågård Skoles igangværende skolestruktursag. 

3. Distriktsændring for Blågård Skole

BUU besluttede den 12. marts 2025 at sende en opdeling af Blågård Skole i høring. Hvis forslaget vedtages, opdeles skolen fremadrettet i en indskoling / mellemtrinskole og en udskolingsafdeling (7.-9. klasse), som tilknyttes Nørrebro Park Skole. Det betyder, at Blågård Skoles distrikt for 7.-9. klasse skal overføres til Nørrebro Park Skole, så området bliver en del af skolestrukturen for Nørrebro Park Skole.

Det indebærer, at hele Blågård Skoles distrikt (rode 112, 120, 121, 124, 125, 126, 127, 128, 129, 130, 131, 132, 133, 134, 135, 136 og 138) skal flyttes til Nørrebro Park Skoles distrikt fra 7.-9. klasse. 

Politisk handlerum

Beslutningspunkterne kan ændres eller forkastes. Det vil dog medføre kapacitetsudfordringer, hvis der ikke gennemføres ændringer for Skolen i Sydhavnen og Nørrebro Park Skole. Distriktsændringen for Blågård Skole er en forudsætning for den nye skolestruktur. Derfor bør forslaget sendes i høring, så det kan vedtages endeligt, hvis opdelingen af skolen gennemføres

Økonomi

Indstillingen har ingen økonomiske konsekvenser.

Videre proces

Forslagene sendes i seks ugers høring hos skolebestyrelser, lokaludvalg, Skole og Forældre, Brug Folkeskolen, Københavns Forældreorganisation, Københavns Fælles Elevråd og Ungerådet.

Sagen behandles efter høring på BUU-mødet den 13. august 2025, hvorefter sagen skal behandles endeligt i ØU og BR.

 

Tobias Børner Stax / Sti Andreas Garde

Til top