B-sag: Forenkling af ledelsesstruktur på Katrinedals Skoles KKFO
Børne- og Ungdomsudvalget skal tage stilling til den fremtidige ledelsesstruktur for KKFO’en ved Katrinedal Skole. Der er et lokalt ønske om, at institutionen samles under én pædagogisk leder, da dette kan skabe en mere overskuelig og effektiv ledelsesstruktur.
Indstilling
Børne- og Ungdomsforvaltningen indstiller til Børne- og Ungdomsudvalget,1. at KKFO’en ved Katrinedals Skole samles under én pædagogisk leder.
Problemstilling
KKFO’en ved Katrinedal Skole er fordelt på tre matrikler og blev på BUU-mødet den 17. juni 2020 tildelt tre pædagogiske ledere, én på hver matrikel. Før omlægningen til KKFO var institutionen selvejende med en klyngeleder som overordnet leder og tre underordnede pædagogiske ledere. Ved overgangen til KKFO blev klyngelederstillingen nedlagt, og de tre pædagogiske ledere blev organiseret som KKFO-ledere under skolelederen. Der blev dog ikke afsat ekstra midler til denne ledelsesstruktur, hvilket betød, at KKFO’en endte med at bruge en større andel af sit budget på ledelse end andre KKFO’er.Efter overgangen til KKFO ønskede en af de oprindelige ledere ikke at deltage i omlægningen, og man valgte efterfølgende lokalt at køre institutionen videre med de to resterende ledere. I en periode har institutionen derfor fungeret med to ledere, men efter den ene af dem for nyligt har fratrådt sin stilling, er der nu kun én tilbage.
Skolen og KKFO’ens ledelse, skolebestyrelsen og KKFO’ens forældreråd ønsker at samle institutionen under én pædagogisk leder for at skabe en mere overskuelig ledelsesstruktur og styrke den pædagogiske sammenhængskraft på tværs af matriklerne, jf. bilag 1 og 2.
Den nuværende organisering med flere matrikler giver desuden administrative udfordringer, da institutionens ressourcer er fordelt på flere budgetnumre og personalekonti, hvilket komplicerer den daglige drift.
Endelig er der i den nuværende budgetmodel ikke afsat midler til at opretholde flere lederstillinger, og hvis den oprindelige beslutning om tre ledere fastholdes, vil en større andel af budgettet derfor gå til ledelse på bekostning af den pædagogiske drift.
Løsning
Forvaltningen anbefaler, at skolens og KKFO’ens ønske om én samlet ledelse imødekommes. Skolebestyrelsen og forældrerådet har gennemført en proces, hvor de har vurderet forskellige ledelsesmodeller og inddraget både medarbejdere og forvaltningen. Der er bred enighed om, at én pædagogisk leder er den mest hensigtsmæssige løsning. Skolens og KKFO'ens ledelse er desuden ved at afklare, om det vil være en god idé at ansætte teamkoordinatorer på en eller flere af matriklerne.Det er opfattelsen lokalt, at en sammenlægning vil skabe en mere overskuelig og effektiv ledelsesstruktur, der styrker koordineringen af det pædagogiske arbejde og understøtter sammenhængskraften på tværs af matriklerne. Det vil give en tydeligere ansvarsfordeling og sikre, at ledelsen har det fulde overblik over institutionens udvikling og daglige drift.
Samtidig vil en samlet organisering forenkle den administrative håndtering af ressourcer, da budget og personalestyring samles ét sted. I dag betyder organiseringen med flere matrikler med én leder på hver matrikel, at medarbejdere og bygninger er registreret på forskellige administrative enheder, hvilket vanskeliggør ledelsens overblik og koordinering på tværs. Ændringen til én leder vil derfor lette planlægning og prioritering, så ressourcerne kan udnyttes bedst muligt. Modellen sikrer desuden, at institutionens ledelsesstruktur er tilpasset den økonomiske ramme, så en større andel af budgettet kan gå til det pædagogiske arbejde frem for ledelse.
Politisk handlerum
Den oprindelige beslutning om tre ledere kan fastholdes eller der kan besluttes en anden ledelsesmodel.Økonomi
Intet yderligere.Videre proces
Intet yderligere.
Tobias Børner Stax Sti Andreas Garde