Medlemsforslag om førstehjælpskurser til lærere og pædagoger - UDVALGSHENVIST FRA BR 27. MARTS 2025
Det indstilles,
- at Børne- og Ungdomsforvaltningen med inddragelse af øvrige relevante forvaltninger pålægges, at undersøge hvordan pædagogisk personale på alle kommunens skoler, daginstitutioner og fritidsklubber kan tilbydes førstehjælpsundervisning mhp. at sikre et trygt og sikkert læringsmiljø, samt at sagen beskriver den nødvendige finansiering og inddrager relevante aktører som Dansk Råd for Genoplivning i udviklingen og implementering af undervisningen.
(Det Radikale Venstre; udvalgshenvist til BUU)
Motivering
At kunne yde førstehjælp som lærer eller pædagog er en vigtig forudsætning for et trygt og sikkert læringsmiljø for kommunens børn og unge. Mange skoler og institutioner ønsker at tilbyde deres personale førstehjælpskurser, men begrænses dog ofte af økonomiske og tidsmæssige udfordringer. Derfor foreslår Radikale Venstre, at alle pædagogiske medarbejdere i Københavns Kommune får tilbudt førstehjælpsundervisning, så de er rustet til at handle i kritiske situationer. Det er efter vores mening et udtryk for samfundssind.
I dag er det allerede et krav, at elever i 6.-9. klasse modtager undervisning i livreddende førstehjælp, men det er afgørende, at lærerne også selv besidder de nødvendige færdigheder. Det sikrer ikke blot, at de kan undervise eleverne, men også at de selv kan træde til i nødsituationer.
Derudover er hurtig behandling af skader eller pludselige sygdomme ofte afgørende for udfaldet af en nødsituation. Sekunder kan betyde forskellen mellem liv og død eller mellem en mindre skade og noget langt mere alvorligt. I tilfælde af større nødsituationer kan førstehjælpsuddannelse være afgørende for at opretholde ro og orden. I ekstreme tilfælde, som ved hjertestop eller alvorlige allergiske reaktioner, kan førstehjælpskompetencer direkte føre til livredning.
Når forældre afleverer deres børn i københavnske skoler og institutioner, skal de naturligvis have en vished om at vores personale varetager deres trivsel, læring og sikkerhed. Det forudsætter at personalet også kan træde til, når uheldet er ude og har viden om, hvordan der skal handles. Her kan forældrebestyrelser med stor fordel også inddrages i en dialog om, hvorvidt forældre også får kurser i førstehjælp.
Det kræver selvfølgelig finansiering og en vilje til at prioritere. Derfor foreslår vi også, at sagen skal indeholde skalerbare modeller, hvor relevante aktører indgår aktivt i udviklingen og implementeringen. Den skalerbaremodel skal samtidig indeholde et blik for, at særligt udpegede personale kan uddannes med henblik på at de selv lærer fra sig, og dermed skabe en bæredygtig model fremadrettet i Københavns Kommune.
På den måde kan vi danne grundlaget for rollemodeller, som kan være med til at udbrede sikkert undervisningsmiljø fremadrettet.