Mødedato: 23.04.2025, kl. 13:15
Mødested: Rådhuset, stuen, værelse 43/44

Medlemsforslag om styrket faglighed for pædagogmedhjælpere

 

Det indstilles,

1. at Børne- og Ungdomsforvaltningen vender tilbage til Børne- og Ungdomsudvalget med mulige initiativer og indsatser, der kan medvirke til at styrke fagligheden for pædagogmedhjælpere i Københavns Kommune.

(Stillet af Socialistisk Folkeparti, Det Konservative Folkeparti, Socialdemokratiet, Alternativet og Enhedslisten)

Motivering

Pædagogmedhjælperne er efterhånden vores største personalegruppe, og derfor er vi nødt til at styrke medhjælpernes faglighed og styrke deres status, have klare forventninger og prøve at fastholde medarbejdergruppen, fx ved at sikre eller på anden måde at forbedre deres adgang til merituddannelse.

I dag tilbyder vi et par dages kursus til pædagogmedhjælpere før de starter på gulvet. Men flere peger på, at medhjælperne bedre kan tage læring til sig, hvis de har noget praksis at forstå det op imod. Sådan, at det er konkrete oplevelser fra deres hverdag som bliver inddraget i kurset.

Pædagogmedhjælpere er en af de største medarbejdergrupper i Børne- og Ungdomsforvaltningen. Og der er fortsat lange udsigter til at vi får mange flere faglærte pædagoger. 15.000 unge arbejder i Danmark hvert år som pædagogmedhjælper i deres sabbatår (Ifølge EVA). Der kunne være gevinst ved i højere grad at motivere de unge til faget, mens vi har fingre i dem. Der er også ræson i at opkvalificere de studerende som er medhjælpere, fordi de ofte har en relativt lang studieperiode foran sig. 26% af unge på en videregående uddannelse har arbejdet som pædagogmedhjælpere. 45% af disse bliver afskrækket af professionen pga. arbejdsforholdene.

Pædagogmedhjælpere med nogen erfaring fx 3-6 måneder vil kunne profitere mest af et udvidet kursusforløb, fordi de har praksiserfaring at tage udgangspunkt i. Kurser, der er fælles med kolleger på klynge eller institutions-niveau, bidrager mest til at øge den pædagogiske kvalitet, fordi man får et fælles sprog og afsæt. Her kunne det fx være relevant at fokusere på:

a) relationskompetent praksis, herunder relationens betydning,

b) veje til at undgå skældud - konfliktløsning,

c) understøttelse af børns grundlæggende behov for tryghed, sundhed, at bidrage, autonomi, kompetence og samhørighed samt

d) kobling til de pædagogiske læreplaner og Københavns Kommunes pejlemærker for pædagogisk kvalitet.

Til top