Rammeplan for omorganisering af læse- og skriveindsatsen (inkl. ordblindeområdet)
Udvalget skal træffe beslutning om en rammeplan, for det videre arbejde med omorganisering af læse- og skriveindsatsen (inkl. ordblindeområdet).
Indstilling
Børne- og Ungdomsforvaltningen indstiller til Børne- og Ungdomsudvalget,
1. at rammeplanen for forvaltningens videre arbejde med omorganisering af læse- og skriveområdet (inkl. ordblindeområdet), godkendes.
2. at Børne- og Ungdomsforvaltningen fremlægger en endelig plan for omlægningen, inkl. plan for kompetenceudvikling og opbygning af bydækkende kompetencecenter, for udvalget primo 2022
Problemstilling
Den 28. april 2021 vedtog Børne- og Ungdomsudvalget, at Børne- og Ungdomsforvaltningen skal udarbejde en ny samlet plan for organiseringen af Københavns Kommunes læse- og skiveindsats (inkl. ordblindeområdet), og evt. omorganisering af de nuværende læseklasserækker, mhp. implementering tidligst fra skoleåret 2022-23.
En omorganisering skal bidrage til at forbedre kvaliteten af kommunens læse- og skriveindsats (inkl. ordblindeområdet) og bidrage til at give alle elever med læse- og skrivevanskeligheder (inkl. ordblinde elever) lige deltagelsesmuligheder.
Løsning
Forvaltningen har udarbejdet en overordnet ramme for organisering af en mere inkluderende læse- og skriveindsats (inkl. ordblindeområdet).
Omorganiseringen vil bl.a. tage udgangspunkt i erfaringer fra Børne- og Ungdomsudvalgets plan for øget inklusion og fra Aarhus Kommunes erfaringer med placering af læse- og skriveindsatsen.
Forvaltningens vurdering er, at omorganiseringen kan ske fra skoleåret 2023-24.
Arbejdet, med omlægningen af læse- og skriveområdet (inkl. ordblindeområdet), bygger ovenpå det arbejde, som Børne- og Ungdomsudvalget har igangsat med programmet Plads til Forskellighed.
Formålet med indsatsen er, at flere elever med læse- og skrivevanskeligheder fremover kan forblive i deres almene skoletilbud og dermed sikres lige deltagelsesmuligheder. Det skal sikres med stærke pædagogiske og faglige fællesskaber, der styrker elevernes læring og trivsel samt øger deres muligheder for senere ungdomsuddannelse. Der er lagt vægt på, at organiseringen skal understøtte en tidlig, forebyggende og systematisk læse- og skriveindsats, og herunder systematisk opsporing og test. Det skal bl.a. ske ved fagligt kompetenceløft af lærere, mere systematisk arbejde med ordblinde elever, styrket forældresamarbejde og øget anvendelse af læse- og skriveteknologi, der styrker indsatsen for alle elever, der har udfordringer med at læse og skrive (inkl. ordblinde elever).
Organiseringen skal sideløbende styrke indsatsen for elever med massive læse- og skrivevanskeligheder (inkl. ordblindhed) i kommunens specialtilbud med henblik på at styrke deres mulighed for afgangseksamen og senere ungdomsuddannelse.
Det foreslås, at udvalget fastsætter en ramme, som sætter retning for forvaltningens videre arbejde med omlægningen af læse- og skriveindsatsen (inkl. ordblindeområdet) med udgangspunkt i:
- Fuld omlægning af læse- og skriveområdet (inkl. ordblindeområdet) til almenområdet, så arbejdet med elevernes læse- og skrivevanskeligheder (inkl. ordblindhed) fremover løses i regi af almenområdet, hvor der sker et skift fra en individorienteret tilgang til en fællesskabstilgang.
- Fagligt kompetenceløft af lærere i de større boglige fag (dansk, matematik, engelsk/tysk og naturfag), der opkvalificeres med et kursus i faglig læsning med fokus på læse- og skrivevanskeligheder (inkl. ordblindhed).
- Opbygning af et bydækkende kompetencecenter, der fremover mere systematisk skal rådgive alle kommunens folkeskoler, og stå for at gennemføre 3 måneders intensive læse- og skriveforløb for elever, der indstilles hertil (f.eks. 3., 5. og 7. klasse).
- Styrkelse af læsevejlederrollen i de københavnske folkeskoler
- Stop for central visitation til læseklasserækker senest fra skoleåret 2023-24, hvorefter ansvaret for elevernes læse- og skriveundervisning (inkl. ordblindeområdet) overgår til skoleledelsen på elevens folkeskole (almen- og specialområdet).
- Fuld udfasning af læseklasserækkerne over en tre årig periode, hvormed alle udskolingselever, der går i læseklasserækkerne får mulighed for at færdiggøre deres skolegang der. Elever der går i 4. til 6.klasse får tilbud om at blive revisiteret til almenskole (evt. med en BUF-Flex). Læseklasserækkerne lukkes således over en 3-årig periode fra skoleåret 2023-24 med fuld udfasning i skoleåret 2026-27.
Forvaltningen arbejder med at konkretisere de økonomiske konsekvenser frem mod fremlæggelsen af den endelig plan i primo 2022.
De økonomiske ressourcer, der frigives ved lukningen af læseklasserækkerne, omprioriteres til at understøtte almenområdets arbejde med læse- og skriveområdet (inkl. ordblindeområdet), herunder til at intensivere og opprioritere kompetencecentrets arbejde med at understøtte skolerne, til at stå for intensive læse- og skriveforløb, og løbende kompetenceudvikling af nye lærere mv.
Skal omlægningen lykkes, er der imidlertid behov for at investere i kompetenceudvikling af lærere fra starten. Idet ressourcerne først frigives i forbindelse med omlægningen, så foreslår forvaltningen, at der udarbejdes en investeringscase til OFS 2021-22 om bl.a. investering i kompetenceudviklingsmidler og til opbygning af kompetencecenter.
Økonomi
Intet yderligere.
Videre proces
Forvaltningen udarbejder en endelig plan for omlægning af læse- og skriveindsatsen inkl. ordblindeområdet – herunder også for placering af kompetencecenteret - som forelægges for udvalget primo 2022. Inden da søger forvaltningen løbende at inddrage relevante parter i arbejdet, herunder forældre og elever.
Tobias Børner Stax Mette Seneca Kløve
Beslutning
Børne- og Ungdomsudvalgets beslutning på mødet den 22. september 2021:
Indstillingen blev trukket fra dagsordenen ved mødets begyndelse.