Mødedato: 22.06.2011, kl. 13:15
Mødested: Rådhuset, stuen, værelse 43/44

Supplerende læseplan for dansk og matematik

Se alle bilag
Børne-og Ungdomsudvalget skal tage stilling til, om forslag om tilføjelser til læseplanerne i dansk og matematik skal sendes til høring.

Indstilling og beslutning

Børne-og Ungdomsforvaltningen indstiller til Børne-og Ungdomsudvalget,
  1. at forslag til tilføjelser i læseplanerne for henholdsvis dansk og matematik sendes i høring

Problemstilling

Børne-og Ungdomforvaltningen fremlagde forslag til supplerende læseplan for læsning og matematik på mødet den 18.05.2011. BUU besluttede, at sagen skulle tilføres en række yderligere oplysninger af ledelsesinformationsmæssig karakter om kvalitetsrapporten, timetal, læseplaner, forankring af opkvalificeringen af lærere mv.

I budgettet for 2011 er der vedtaget en styrkelse af kerneydelsen i form af flere timer i dansk og matematik. I den forbindelse blev det besluttet, at der skal udarbejdes forslag til supplerende læseplan for dansk og matematik på de udvalgte klassetrin gældende for København. De ændrede læseplaner skal sikre, at midlerne anvendes til de ønskede formål og dermed medvirker til at hæve læse- og matematikniveauet i den københavnske folkeskole.

Løsning

Forslagene til supplerende læseplaner er udarbejdet i samarbejde med Danmarks Pædagogiske Universitetsskole og University College Copenhagen samt repræsentanter for Københavns Lærerforening og Skolelederforeningen København.Timetalsforøgelsen skaber mulighed for at skolerne kan realisere de øgede krav, som læseplanerne indebærer. Det er således forvaltningens vurdering, at de foreslåede tilføjelser til læseplanen vil være en god støtte til skolerne til at styrke undervisningen i dansk og matematik.

International forskning og Kvalitetsrapporten
International forskning og Kvalitetsrapporten i København viser, at der fortsat er mere end 25% af eleverne i 2. klasse, der ikke er i stand til at følge undervisningen uden fortsat sproglig opfølgning, samt at ca. 15% af eleverne risikerer at blive hægtet af, fordi de ikke får knækket læsekoden. Det er veldokumenteret, at læsning er nøglen til læring i alle fag. Selv om læsestandpunktet er forbedret i indskolingen de seneste år, taber elever på mellemtrinnet lysten og motivationen til at læse og dermed lære. Forskningen viser endvidere, at elever på skolens mellemtrin har vanskeligt ved at bruge læsning som redskab til at tilegne sig viden inden for alle skolens fag.

I matematik viser international forskning, at eleverne har problemer med at forstå de sproglige begreber i matematik og dermed har svært ved at løse opgaverne. Dette ses også på folkeskolens afsluttende prøver for 2010. I færdighedsregning ligger københavnske elever i 2010 på 7,1 mod landsgennemsnittet 7,42, difference på 0,32. I problemregning ligger københavnske elever på 6,1 mod landsgennemsnittet på 6,61, difference på 0,50. Det går således forholdsvis dårligere i problemregning, hvor forståelse af sproget er udgangspunkt for løsning af opgaverne. I matematik er det en forudsætning for elevernes udbytte af undervisningen, at eleven kan læse og forstå den særlige måde, som sproget og metoder fungerer på. Desuden er de grundlæggende færdigheder i matematik kun brugbare, hvis eleverne kan kombinere sprog og matematik og kan identificere matematikproblemet i en sprogligt beskrevet situation.

Udviklingen i elevernes faglighed følges i kommunens kvalitetsrapport for folkeskolerne og i de nationale test.

Nationale rammer
Undervisningsministeriet har udsendt Fælles Mål 2009, der omfatter bindende fagformål, trin- og slutmål for centrale kundskabs- og færdighedsområder samt læseplaner for skolens fag og emner. Ministeriets læseplaner er bindende, med mindre BUU beslutter ændringer, eller den enkelte skolebestyrelse beslutter en lokal læseplan, der i så fald skal godkendes af BUU. 

I Fælles Mål 2009 er det skærpet i alle centrale fag, at det er en opgave for alle faglærere at undervise i fagets særlige læsemåder og begreber, der naturligt er knyttet  til faget. Fx fremgår det af Fælles Mål for Naturfag: "Både indhentede informationer og udleverede tekster vil ofte rumme forskellige faglige begreber og sammenhænge, som er væsentlige for elevens fulde forståelse af helheden – og dermed også for den enkelte elevs naturfaglige tilegnelse. Disse begreber og sammenhænge skal læreren sikre sig, at eleverne afdækker/afkoder korrekt, så de forstås i den konkrete sammenhæng".
I Fælles Mål for Fysik står der fx: "Ved arbejdet med forskellige tekster lægges i undervisningen vægt på den faglige læsning som et gennemgående og vigtigt tema, der skal sætte eleverne i stand til at forbedre deres muligheder for at forstå og tilegne sig teksternes fysisk/kemiske indhold".
I Fælles Mål for Matematik står der: "Aktiviterne må give anledning til dialog om og med matematik. På den måde sigtes mod elevernes udvikling af problembehandlings-, repræsentations- og kommunikationskompetence."

Selv om kravene er præciseret i læseplanerne for de enkelte fag, vurderer forvaltningen, at der er et behov for koordinering af læseindsatsen mellem dansk og de øvrige fag.

Ansvarsfordeling og forankring

Lærere i de enkelte fag (inklusiv dansk) er ifølge ministeriets læseplaner i de enkelte fag forpligtet til at arbejde med læsning i pågældende fag. Den kommunale læseplanstilføjelse præciserer, at der i matematik skal være et særligt fokus på den sproglige dimension på mellemtrinnet. I dansk skal elevernes kompetencer i forhold til sociale medier udnyttes, især på mellemtrinnet

Dansklæreren har i kraft af den kommunale læseplanstilføjelse ansvaret for at koordinere læseindsatsen mellem klassens lærere.

Skolelederen skal efter Styrelsesvedtægtens § 8, Stk. 4, have et konkret kendskab til undervisningen i klasserne og sikre, at den faglige og sociale udvikling i alle klasser forløber tilfredsstillende. Skolens leder skal endvidere sikre, at der foreligger et tilstrækkeligt testgrundlag til at kunne identificere faglige vanskeligheder samt sikre dokumentation for iværksatte tiltag.

En læsevejleder er en uddannet ressourceperson, der er tilknyttet hele skolen og varetager koordineret indsats omkring læsning for alle skolens klasser og elever. Læsevejlederen er ikke med i den enkelte klasses daglige undervisning, men kan have fokus på behovet i den enkelte klasse og rådgiver og vejleder om, hvordan læseundervsiningen kan tilrettelægges. Dansklæreren og læsevejlederen vil desuden have fokus på,  at der sker en koordinering i alle klasseteam på skolen.

Timetal

Det vejledende timetal i matematik (4. klasse) og dansk 2. og 4. klasse er i København fra 2010/11 opskrevet hvert sted med 30 årlige timer svarende til 1 ugentlig lektion. Samtidig er ministeriets minimumskrav til dansk i indskolingen (900) øget med 30 timer, og der er indført et kommunalt minimumstimetal i dansk på mellemtrinnet på 570 timer og i matematik på mellemtrinnet på 390 timer.

Skolernes reelle timetal i København ligger samlet set noget over kommunens vejledende timetal. Det reelle timetal for skoleåret 2010/11 kendes ikke endnu, men opskrives skolernes reelle tal fra sidste skoleår med de tre gange 30 ekstra timer i 2010/11, ser situationen således ud:


Skolernes timetal fra
2011/12

Dansk

Matematik

1. kl.

2.kl.

3. kl.

4. kl.

5. kl.

6.kl.

4. kl.

5. kl.

6. kl.

Ministeriets minimumstal

900

 

 

Københavns minimnumstal

930

570

390

Ministeriets vejledende tal

330

300

270

180

180

180

120

120

120

Københavns vejledende tal

390

390

240

180

180

210

150

120

120

Skolernes faktiske timetal

383

363

273

192

186

205

157

128

127


Præciseringer i læseplanerne
I forslagene til tilføjelser til læseplanerne præciseres det, hvad de ekstra timer skal bruges til, se bilag 1 og 2.
 
Dansk:
I 2. klasse gives en læsehjælpsgaranti, så der gennemføres individuelle tiltag for de elever, der ikke har erhvervet grundlæggende afkodnings-og læseforståelsesstrategier ved udgangen af første klasse. På den måde garanterer skolen for, at løsning af eventuelle læsevanskeligheder iværksættes. En læsegaranti garanterer kun, at der læses, men intet om kvaliteten af denne læsning. Når elever ikke har knækket læsekoden i løbet af første klasse, garanteres der gennem læseplanen for, at de får et individuelt tilrettelagt forløb. 

For at stimulere læselysten på mellemtrinnet og udvikle læsekompetencen skal der på 6. klassetrin blandt andet fokuseres på og bruges de sociale medier, eleverne i forvejen er fortrolige med dels fra deres erfaringsverden uden for skolen dels fra deres undervisning i indskolingen (krav i Fælles Mål).

Matematik:
Med den supplerende læseplan for faget matematik på 4. klassetrin forpligtes skolerne til en særskilt indsats i læsning og skrivning af faglige tekster og brug af matematisk terminologi.

Økonomi

Der er ingen særskilte økonomiske konsekvenser af forslag til ændringer af læseplanerne.

Økonomien vedr. budget 2011 er behandlet i den tekniske udmøntningssag i BUU den 10. november 2010. Finansieringen af de ekstra timer i dansk og matematik er varig, idet der er afsat følgende midler i perioden 2011-14 og frem:


2011 – 2014, mio. kr.

2011

2012

2013

2014

Ekstra time til læsning i indskolingen

1,0

2,4

2,4

2,4

Mellemtrin: Ekstra lektioner i dansk og matematik

2,1

5,0

5,0

5,0

Videre proces

Forslag til supplerende læseplaner for dansk og matematik sendes efter behandling i BUU til høring i skolebestyrelserne, Københavns Lærerforening, Skolelederforeningen, Fælles Pædagogisk Råd, Skole og Forældre, Brug Folkeskolen og Københavns Fælles Elevråd  med 6 ugers høringsfrist, som forlænges pga. sommerferien. BUU forelægges sagen efter endt høring.  

                                             
                                                              Else Sommer
                                                                                                    /Camilla Niebuhr

Beslutning

Børne- og Ungdomsudvalgets beslutning på mødet den 22. juni 2011:

Borgmesteren orienterede om at PISA-København forelægges for BUU efter sommerferien.

Indstillingen blev godkendt, idet koordineringsindsatsen mellem klassens lærere lægges i lærerteamet.
Til top