Mødedato: 22.05.2013, kl. 13:00
Mødested: Rådhuset, stuen, værelse 43/44

Bedre samarbejde mellem Socialforvaltningen og Børne- og Ungdomsforvaltningen - 2. programstatus - FÆLLESINDSTILLING SOF, BUF

Se alle bilag
Socialudvalget og Børne- og Ungdomsudvalget orienteres om fremdriften i det fælles program: Bedre samarbejde mellem Socialforvaltningen og Børne- og Ungdomsforvaltningen.

Indstilling og beslutning

Socialforvaltningen og Børne- og Ungdomsforvaltningen indstiller,

  1. at Socialudvalget og Børne- og Ungdomsudvalget tager status for programmet Bedre samarbejde mellem Socialforvaltningen og Børne- og Ungdomsforvaltningen samt status på forebyggelsesstrategien til efterretning
  2. at Socialudvalget og Børne- og Ungdomsudvalget tager orientering om planerne for det videre arbejde med udvikling af samarbejdet omkring børn og unge med særlige behov til efterretning

Problemstilling

Socialforvaltningen og Børne- og Ungdomsforvaltningen er Københavns Kommunes primære leverandører af ydelser til børn og unge med særlige behov og deres familier. Der er tale om et komplekst område, hvor kommunens samlede organisation i spændingsfeltet mellem forskellige lovgivninger skal levere de rette tilbud inden for pasning, undervisning og behandling/støtte til børn, unge og familier. Der er meget samarbejde, der fungerer godt på tværs af forvaltningerne. Men der er også strukturelle og kulturelle barrierer, der udfordrer en helhedsorienteret indsats og service til borgerne på området.Det betyder at:

  • Familier kan opleve lange ventetider, uklar kommunikation og manglende koordination af indsatser
  • Skoler og institutioner kan opleve elever, der mistrives på grund af sociale og familiemæssige forhold, uden at der bliver sat samlet ind for at løse problemerne
  • Socialforvaltningen kan opleve at blive inddraget så sent, at der ikke er andre muligheder end at iværksætte meget omfattende foranstaltninger.

På sit møde den 30 januar 2013 besluttede Økonomiudvalget, at der skal udarbejdes forslag til, hvordan konkrete snitfladeudfordringer mellem forvaltningerne særligt på velfærdsområdet kan løses, så både kvalitet og effektivitet forbedres for borgerne inden for følgende hovedområder:

  1. Børn med særlige behov
  2. Ledige med særlige problemstillinger
  3. Overgangen fra barn til voksen (18 år)
  4. Overgangen ved 65 års alderen
Oplæggene skal indeholde konkrete forslag til løsninger, og indeholde en vurdering af gevinsterne i forhold til fx de udfordringer som borgerne oplever, en vurdering af gevinsterne i forhold til den samlede oplevede service fra kommunen, antallet af berørte borgere, borgernes kontakt til kommunen, faglig kvalitet i opgaveløsningen og økonomi.

Forvaltningerne afrapporterer til deres respektive fagudvalg om de udarbejdede forslag med efterfølgende orientering til Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen om resultatet af arbejdet. I nærværende indstilling behandles børn med særlige behov.

Løsning

Udsatte børn, unge og deres familier skal modtage en tidlig og effektiv indsats på tværs af lovgivninger og organisatoriske skel. Kvaliteten i tilbuddene på området skal styrkes via et tværfagligt samarbejde med fælles mål. Derfor blev der i 2012 igangsat et fælles program, Bedre samarbejde mellem Socialforvaltningen og Børne- og Ungdomsforvaltningen. Programmet arbejder med at aflive myter og ændre praksis, så der skabes nye historier om hvordan samarbejdet omkring fælles børn fungerer til glæde for børn, unge og deres forældre i Københavns Kommune. Programmet samler udfordringer i samarbejdet omkring:

  • Fælles børn – skolesøgende børn og unge, med behov for en særlig undervisningsmæssig indsats og en social indsats samt børn og unge med handicap
  • Fælles mål – barnet bringes i trivsel og gennemfører en kvalificerende skolegang
  • Forskellige opgaver og kompetencer – hver forvaltning har sin særlige opgave i at bringe barnet i trivsel og udvikling.

Der gives en halvårlig statusopdatering til Socialudvalget og Børne- og Ungdomsudvalget.

Status
Siden udvalgenes sidste fællesmøde i oktober 2012 er der i regi af programmet udviklet og implementeret en række indsatser med fokus på, at fælles børn, unge og deres familier skal opleve at blive mødt med helhedsorienterede indsatser i Københavns Kommune. Samtlige indsatser fremgår af bilag 2, mens særlige indsatser er fremhævet i nedenstående:

  • Fælles visioner for Københavns Kommunes arbejde med børn og unge er samlet i forslag til en sammenhængende børne- og ungepolitik, der behandles af Socialudvalget og Børne- og Ungdomsudvalget på deres respektive møder den 22. maj 2013.
  • Fælles mål for det tværfaglige samarbejde omkring fælles børn og unge fremgår af Forebyggelsesstrategi for Københavns Kommune, der er godkendt og lanceret. Se http://www.kk.dk/forebyggelse. Detaljeret status på Forebyggelsesstrategien fremgår af bilag 1.
  • Fælles børn skal mødes med et særligt tilrettelagt sagsforløb, med fokus på samarbejde omkring barnet, den unge og deres familie. Aftaleforum er en integreret del af sagsforløb, for fælles børn. Et aftaleforummøde samler systematisk tværfaglige professionelle (skole, fritid, PPR og sagsbehandler), sammen med barnet, den unge og deres forældre. Sagsforløbet er tilpasset, så handlinger er afstemt og forventninger til opgaver og kompetencer bliver italesat, så det er muligt for fagprofessionelle at handle samtidig i forløbet. Efter en positiv pilotafprøvning, bliver det fælles sagsforløb langsomt udrullet i dialog fra 2. kvartal.
  • Som en del af det særligt tilrettelagte sagsforløb, har fælles børn mulighed for nye fleksible indsatser. Indsatserne støtter børn i at blive i almenskolen, eller vende tilbage til en almenskole. Fleksible indsatser koordineres via aftaleforummøder:
    • Skoleflex foregår i regi af almenskolen og åbner for at skolen kan sammensætte indsatser, der er samstemt med den sociale foranstaltning. Skoleflex er tilgængeligt fra 2. kvartal 2013.
    • Skoleloop er et intensivt tilbud, hvor børn og unge i dagbehandling støttes i at vende tilbage til almenskolen. Skoleloop er under pilotafprøvning og der er pt. 6 børn indskrevet. Samtlige forældre er parallelt i gang med et træningsforløb (Parent Management Training, Oregon). Skoleloop er tilgængeligt over hele byen fra 2. kvartal 2013.
    •  Skoleopdatering afprøves i en treårig periode i områderne Nørrebro og Bispebjerg, fra januar 2013. I alt 7 børn og unge er pt. indskrevet.
  • Hjælpemidler til barnet eller den unge forvaltes to steder, afhængigt af om hjælpemidlet er til brug i undervisning eller andetsteds. Der er udarbejdet en vejledning, der tydeliggør hvordan paragrafferne fortolkes. En borgerrettet version af vejledningen er ved at blive udarbejdet og sendes efterfølgende i høring i Handicaprådet.
  • Arbejdet med at forberede implementering af indsatser på tværs forsætter, så strukturer og kulturer bliver formet, så de understøtter samarbejdet omkring fælles børn, unge og deres familie.

Andre samarbejdsflader
I indstillingens bilag orienteres udvalgene om planerne for det videre arbejde med udvikling af samarbejdet omkring børn og unge med særlige behov i forlængelse af Strukturudvalgets rapport.

Økonomi

Indstillingen har ingen økonomiske konsekvenser.

Videre proces

En programevaluering og status for forebyggelsesstrategien præsenteres for Socialudvalget og Børne- og Ungdomsudvalget på udvalgenes fællesmøde i oktober 2013.


               Else Sommer               Anette Laigaard

Beslutning

Indstillingen blev godkendt.
Til top