Mødedato: 22.02.2017, kl. 16:45
Mødested: Rådhuset, stuen, værelse 43/44

Overblik over budget 2017

Se alle bilag
Udvalget skal drøfte status på den samlede driftsøkonomi 2017 i Børne- og Ungdomsforvaltningen.

Indstilling

Børne- og Ungdomsforvaltningen indstiller til Børne- og Ungdomsudvalget,

  1. at orienteringen om udvalgets samlede driftsbudget for 2017 tages til efterretning

Problemstilling

Den 9.11.2016 godkendte udvalget udmøntningen af Budget 2017, og i december blev budgettet udmeldt til skoler, institutioner, bydækkende tilbud og administrationen. Denne indstilling præsenterer driftsbudgettet for 2017 og er udgangspunkt for den økonomiopfølgning, der vil blive forelagt udvalget i regnskabsprognoserne hen over året. Udvalget er ansvarlig for et samlet budget 2017 på 10,7 mia. kr. Heraf er 0,5 mia. kr. anlægsmidler og 10,2 mia. kr. driftsmidler. Anlægsrapporteringen præsenteres ved 1. regnskabsprognose den 10.5.2017.

Løsning

Aktiviteter og dækningsgrader

Hovedparten af udvalgets budget udmeldes efter antallet af børn og unge i dagtilbud og skoler. I tabel 1 fremgår aktiviteten i dagtilbud og skoler i 2016 og 2017, og som det fremgår af tabellen forventes der et stigende antal børn i 2017 i forhold til i 2016.

Tabel 1: Aktiviteten i egne institutioner i dagtilbud og skoler 2016 og 2017

Den samlede mindre stigning i antal børn i vuggestue og børnehave på 172 børn dækker over en større stigning i antal 0-2-årige børn i vuggestue, men et fald i antal 3-5-årige børn i børnehave. På nuværende tidspunkt er der pres på pasningsgarantien, fordi netop antallet af 0-2-årige børn og især 0-årige børn er markant højere end forventet i befolkningsprognosen. Der er en betydelig lavere dækningsgrad for de 0-årige børn end for de andre aldersgrupper. Stigningen i antal 0-årige børn er derfor samtidig medvirkende til et fald i dækningsgraden (se desuden notat om status på pasningsgarantien under "Sager til efterretning" på BUU-mødet den 1.2.2017). Afhængigt af hvor hurtigt de 0-årige får et tilbud, kan dækningsgraden stige igen og føre til stigende udgifter på dagområdet. I 2017 forventes en dækningsgrad på 64,5 % for vuggestuebørn og 89,5 % for børnehavebørn. I 2016 var dækningsgraden 65,7 % for vuggestuebørn og 89,4 % for børnehavebørn.

Eftersom størstedelen af budgettet udmeldes efter aktivitet, udgør aktivitetsændringer også den største usikkerhed i budgettet. Aktivitetsændringer kan skyldes, at befolkningsvæksten er anderledes end forventet, at der er ændrede dækningsgrader eller, at der benyttes andre pasningstyper. Selv små ændringer i dækningsgraderne eller antal børn i de forskellige aldersgrupper kan have betydelige økonomiske konsekvenser.

Udvalgets budgetramme

I tabel 2 fremgår udvalgets forventede budgetramme og budgetudmelding. Budgetrammen for 2017 er genereret af det vedtagne budget 2016, som tillægges ændringer som følge af beslutninger i budgetprocessen. Den forventede korrigerede budgetramme udgør 10.230 mio. kr. i 2017 og er fordelt på syv forskellige bevillingsområder. Denne opdeling af budgettet vil gå igen i den rapportering, som udvalget modtager i regnskabsprognoserne og andre økonomiske indstillinger om den overordnede økonomi.

I budgetudmeldingen er indregnet alle forventede udgifter og indtægter samt den samlede forventede aktivitet for de enkelte enheder. Budgetudmeldingen udgør 10.163 mio. kr. Den afspejler den forventede aktivitet som vist i tabel 1 og justeres i takt med, at antallet af børn i skole eller dagtilbud mv. ændrer sig. Der er desuden indregnet midler til midlertidige forhold i 2017, herunder 3 mio. kr. til understøttelse af implementeringen af Kvantum og 5 mio. kr. i udgifter til lukning af Børneklinikken som følge af tabt udbud af ydelsen. Se uddybende bemærkninger i bilag 1.

Tabel 2: Budgetramme og – udmelding fordelt på bevillingsområder i 2017

Der vil altid være en forskel mellem den samlede budgetramme og budgetudmeldingen. I 2017 er der en forskel på 67 mio. kr., mens der til sammenligning var 93 mio. kr. i 2016. Faldet i forhold til 2016 skyldes bl.a., at der i Budget 2017 er indarbejdet effektiviseringer som følge af faldende dækningsgrader på dagområdet. De 67 mio. kr. er udisponerede midler, som sikrer, at uventede stigninger i aktiviteten o.l. ikke medfører behov for at foretage kompenserende besparelser midt i et budgetår.

Opfølgning og korrigerende handlinger

Forvaltningen følger særligt aktivitetsudviklingen tæt over året og kvalificerer aktivitetsskønnet i regnskabsprognoserne. Ved 1. regnskabsprognose er sikkerheden i forventningerne til størrelsen af budgetrammen, budgetudmeldingen og forbruget større end på nuværende tidspunkt.

Denne indstilling vedrører kun forskellen mellem budgetrammen og budgetudmeldingen. Det faktiske forbrug vil også afvige fra budgetudmeldingen og budgetrammen. Udvalget skal i løbet af året forholde sig til et eventuelt samlet mer- eller mindreforbrug, og forvaltningen vil i givet fald fremlægge forslag til korrigerende handlinger for at imødegå forventede mer- eller mindreforbrug. Udvalget er forpligtet til at sikre budgetoverholdelse og har mulighed for at prioritere et forventet mindreforbrug til andre formål i løbet af året. Som udgangspunkt afleveres mindreforbrug til kommunens kasse.

Hvis der prioriteres nye indsatser, skal udvalget efter styringsprincippet vedtaget i Økonomiudvalget 22.5.2012 aflevere et tilsvarende beløb til kommunekassen til tværgående omprioritering i kommunen (50/50 reglen). Dog kan forvaltningen i henhold til beslutningen om rammefleks mellem special- og almenområdet vedtaget i forbindelse med budget 2016 som udgangspunkt automatisk overføre midler mellem special- og normalområdet. Endelig er der mulighed for at rejse et politisk ønske om omprioritering mellem udvalgene i Økonomiudvalget. 

Økonomi

Indstillingen har ingen økonomiske konsekvenser.

Videre proces

I 1. regnskabsprognose, som forelægges udvalget 10.5., vil forvaltningen første gang redegøre for den økonomiske status i 2017.

Tobias Børner Stax            /Sti Andreas Garde

 

Beslutning

Indstillingen blev taget til efterretning.
Til top