Mødedato: 21.11.2012, kl. 13:00
Mødested: Rådhuset, stuen, værelse 43/44

Afrapportering af urolige områder i København, 1. oktober 2011 til 30. juni 2012 - FÆLLESINDSTILLING BIF, BUF og SOF

Se alle bilag
Udvalgene skal drøfte afrapporteringerne af urolige områder og situationen i København for perioden 1. oktober 2011 til 30. juni 2012. Udvalgene får endvidere en samlet afrapportering for hele 2011. Udvalgene skal endelig tage stilling til hvor ofte og på hvilken måde afrapporteringerne skal præsenteres for udvalgene fremover.

Indstilling og beslutning

Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen, Børne- og Ungdomsforvaltningen samt Socialforvaltningen indstiller,

  1. at Beskæftigelses- og Integrationsudvalget, Børne- og Ungdomsudvalget samt Socialudvalget tager afrapporteringerne af urolige områder og situationen i København i perioden 1.oktober 2011 til 30. Juni 2012 til efterretning
  2. at udvalgene tager den samlede afrapportering for 2011 til efterretning
  3. at udvalgene beslutter at afrapporteringerne fremover er halvårlige og hver anden gang suppleret med en samlet årsafrapportering
  4. at udvalgene tager stilling til, hvorvidt det enkelte udvalg fremadrettet ønsker at modtage afrapporteringerne som enten A: efterretningssag eller som B: drøftelsessag

Problemstilling

Børne- og Ungdomsudvalget, Socialudvalget og Beskæftigelses- og Integrations-udvalget forelægges 4 gange årligt status for urolige områder i København. Den kvartalsvise afrapportering udgør den fortløbende beskrivelse af udviklingen i byens urolige områder, mens årsafrapporteringen gør det muligt at aflæse tendenser i udviklingen.

Udvalgene vedtog i november 2009 en skabelon for kvartalsvis afrapportering af urolige områder i København. Afrapporteringen indeholder data fra Tryghedsindekset, Døgnvagten og registreringer i SSP’s enkeltsagssystem suppleret af SSP-ledergruppernes vurderinger og aktuelle situationsbeskrivelser, opgørelse af sigtelser samt evt. igangsatte handlinger.

Der er i afrapporteringen fra SSP-ledergrupperne fokuseret på:

  • Hændelser, der har medført væsentlig uro i bydele med deltagelse af lokalområdets unge
  • Ungegrupperinger, der giver anledning til alvorlig bekymring  
  • Brandstiftelse, der er forvoldt af unge
  • Aktiviteter blandt unge under 18 år, der kan relateres til bandekonflikten     

Afrapporteringen omfatter desuden SSP sekretariatets sammenfatning af observationer og vurderinger for hele 2011.

Indledningsvist skal det bemærkes, at denne afrapportering dækker tre kvartaler. Forvaltningerne beklager, at den besluttede kadence for afrapportering ikke er blevet overholdt.

Løsning

Urolige områder i København. Sammenfatning for 2011.

Vedlagt denne indstilling er for første gang en årsrapport for 2011, der giver overblik over situationen i urolige områder i 2011.

Årsrapporten viser blandt andet at uroskabende adfærd i form af chikane, hærværk, ildspåsættelse af containere mv. udøves periodevis af nogle ungegrupper i København. De uroskabende ungegrupper udgøres af såvel grupper af unge under 18, som grupper af unge over 18.

Med hensyn til uro forvoldt at unge under 18 er uroen kendetegnet ved, at den typisk knytter sig til et afgrænset lokalområde eller er rettet mod bestemte borgere, boligselskaber eller institutioner. Med hensyn til uro forvoldt af unge over 18 år har flere grupper generet driften af lokale klubtilbud for under 18 årige og i den forbindelse udøvet pression for at få lokale væresteder til sig selv. Enkelte grupper har i forbindelse med bandekonflikten i perioder været synlige og utryghedsskabende i nærområdet og har forsøgt at involvere unge under 18.

Det kan konstateres, at uroen er koncentreret i lokalområder i bestemte bydele. Det drejer sig om Bispebjerg, Brønshøj-Husum, Ydre Nørrebro, Indre Nørrebro, Valby, Sundby Nordvest og Sundby Nordøst.

I alle tilfælde er der iværksat handleplaner, og urolighederne er håndteret.

I 2011 har det i 8 tilfælde været nødvendigt at aktivere SSP beredskabet ved særligt alvorlige hændelser med omgående udarbejdelse af fælles skriftlige handleplaner mellem kommunens forvaltninger og Københavns Politi.

I alvorlige situationer har Københavns Politi og kommunens forvaltninger bidraget med ressourcer i de handleplaner, der er udarbejdet. Dialog med berørte borgere og institutioner indgår som regel i handleplanerne. Som et særligt træk ved 2011 kan det konstateres, at SSP ledergrupperne i flere af de alvorlige hændelser med over 18-årige har indbudt de unge til et dialogmøde med myndighederne.

Der har i 2011 ikke været hændelser med uro blandt børn og unge, som har spredt sig til andre bydele.


Urolige områder i København 4. kvartal 2011.

I fjerde kvartal 2011 har der i afgrænsede bydele været kortvarende uroligheder, forårsaget af unge under 18 år. Der har typisk været tale om groft hærværk, hensynsløs kørsel, chikane mod borger/myndigheder, stenkast og ildspåsættelse af containere.

 

De berørte bydele var indre Nørrebro, Brønshøj/Husum- Tingbjerg, Valby, Amager Øst og Amager Vest.

 

I et alvorligt tilfælde var der slåskamp mellem AK81´re og unge fra Tingbjerg. Her udarbejdede SSP ledergrupperne en sikkerhedsplan, som har virket efter hensigten.


SSP sekretariatet vurderer samlet set, at fjerde kvartal 2011 afspejler en normalsituation, og at indsatserne har haft den ønskede effekt.

 

Urolige områder i København 1. kvartal 2012.

I første kvartal 2012 har der i afgrænsede bydele være korterevarende uroligheder, forårsaget af unge under 18 år. Der har typisk været tale om rudeknusning og hærværk på inventar, chikane og trusler mod forretningsdrivende, ildspåsættelser, stenkast mod busser, samt chikane mod brugere og ansatte ved idrætsanlæg.

 

De berørte bydele var Indre Nørrebro, Vesterbro, Amager Øst og Amager Vest.

 

Der har endvidere været to alvorlige hændelser, hvor grupperinger af primært over 18-årige har været uroskabende i Brønshøj/Husum-Tingbjerg og Bispebjerg:

 

1. januar blev der, i forbindelse med en ransagning, fundet et skydevåben i Crossroad og 24. februar opstod der konflikt mellem unge fra Voldparken og Tingbjerg, hvor også unge under 18 år blev involveret i konflikten. 18+ centreret Crossroad i Tingbjerg og klubben Hakuna Matata i Mjølnerparken blev midlertidigt lukket, og SSP ledergrupperne udarbejdede i de to tilfælde handleplaner, der har virket efter hensigten.

 

Samlet set vurderer SSP sekretariatet, at 1. Kvartal af 2012 afspejler en normalsituation for så vidt angår unge under 18 år – Københavns størrelse og ungesammensætning taget i betragtning. De udfordringer, som var forårsaget af unge over 18 år, har derimod været ekstraordinært store.


Urolige områder i København 2. kvartal 2012.

I andet kvartal 2012, har der i afgrænsede bydele været kortvarende uroligheder, forårsaget af unge under 18 år. Der har typisk været tale om chikane af lokale virksomhedsdrivende, busser, et værested for hjemløse og et idrætsanlæg.

 

Der har endvidere været situationer, hvor grupper af over 18-årige har været uroskabende i Brønshøj/Husum- Tingbjerg, Bispebjerg og Valby. Der er tale om et knivoverfald og gensidige trusler mellem to lokale grupperinger, hærværk og dominerende adfærd rettet mod institutioner.

 

Samlet set vurderer SSP sekretariatet, at 2. Kvartal af 2012 har været forholdsvis rolig i forhold til unge under 18 år. Uro forvoldt af unge over 18 år i Tingbjerg, Voldparken og Bispebjerg har været forholdsvis alvorlige med potentiale til at udvikle sig, hvorfor opmærksomheden i SSP sekretariatet har været skærpet.

 

Ved udgangen af perioden er situationen for grupper af unge over 18 år stabiliseret, og der er ikke optræk til generel uro i bydelene.


Kriminalitet hos unge under 18 år

Københavns Politi oplyser, at der i første halvår 2012 blev sigtet 528 unge under 18 år med bopæl i Københavns Kommune. I første halvår af 2011, blev 526 unge med bopæl i Københavns Kommune sigtet. Situationen er derfor forholdsvist uændret.
Samlet set for alle sigtelser udgør piger 19 % og drenge 81 %.

 

SSP +
Der var i 4. kvartal 2011 175 unge i indsatsen, og i 2. Kvartal 2012 var der 194 unge i indsatsen. Næsten halvdelen af de aktive sager vedrører unge med tilknytning til Brønshøj-Husum, Bispebjerg, Vanløse. medens Nørrebro, Valby og Amager tegner sig for ca en tredjedel af de aktive sager. Andelen af sager, som påbegyndes, mens de unge er under 20 år, er stigende og udgør 63 % ved udgangen af 2. kvartal 2012. I perioden har SSP+ været en mere aktiv part i SSP handleplaner for lokalområderne: Ydre Nørrebro (Hakuna Matata), Bispebjerg, Voldparken og Tingbjerg.


Forslag til fremtidig afrapportering af urolige områder.

I Budget 2012 blev der afsat midler til at styrke SSP-sekretariatet i erkendelse af det store træk på sekretariatets arbejdskraft ved hændelser i lokalområderne. Bemandingen er nu på plads og SSP-bestyrelsen vurderer sammen med SSP-sekretariatet, at flg. tiltag kan forene udvalgenes behov for afrapportering og SSP-sekretariatets mulighed for at yde tilstrækkelig støtte til de lokale ledergrupper:

  • Afrapporteringerne bliver halvårlige, og kan forelægges udvalgene medio september og ultimo februar.  Afrapporteringen af andet halvår suppleres med en overordnet beskrivelse af udviklingen mht. urolige byområder for hele året.
  • SSP-sekretariatet udarbejder et månedlig statusnotat på urolige bydele ud fra egen viden, som lægges til udvalgsmedlemmerne til orientering.
  • Det enkelte udvalg beslutter selv, om det ønsker afrapporteringen som en politisk drøftelsessag eller en orienteringssag.
  • Udvalgene kan invitere SSP-sekratariatets chef med til behandlingen af afrapporteringerne.

Økonomi

Indstillingen har ingen økonomiske konsekvenser.

Videre proces

Efter behandling i Børne- og Ungdomsudvalget, Socialudvalget og Beskæftigelses- og Integrationsudvalget, bliver afrapporteringen præsenteret for Økonomiudvalget i sin egenskab af politisk følgegruppe for ”Sikker By”.

Såfremt udvalgene tiltræder at punkt 3, vil forvaltningerne tilpasse konceptet for halvårlige afrapporteringer i samarbejde med SSP sekretariatet. 

                                   
                              Annette Laigaard                  Else Sommer              Morten Binder

Beslutning

Sagen blev udsat.
Til top