Mødedato: 21.11.2012, kl. 13:00
Mødested: Rådhuset, stuen, værelse 43/44

Skolernes maksimale kapacitet 2013/14

Se alle bilag

Udvalget skal tage stilling til, hvorvidt forslag til til fastlæggelse af skolernes maksimale kapacitet (antal spor mv) skal sendes til høring.

Indstilling og beslutning

Børne og Ungdomsforvaltningen indstiller til Børne- og Ungdomsudvalget,

  1. at forslag om skolernes maksimale kapacitet for skoleåret 2013/14 (antallet af spor på 0. klassetrin) sendes i høring
  2. at forslag om modtageklassernes placering i skoleåret 2013/14 sendes i høring
  3. at forslag om placering og udbud af 10. klasser på folkeskolerne fastholdes uændret i skoleåret 2013/14 sendes i høring
  4. at forslag om at der  maksimalt oprettessyv 7. klasser på Højdevangens Skole og maksimalt fire 7. klasser på Katrindedals Skole i 2013/14 sendes i høring

Problemstilling

Kapaciteten i børnehaveklasserne (antallet af spor) for skoleåret 2013/14 skal fastlægges ultimo januar 2013, således at skoleindskrivningen og klassedannelsen i børnehaveklasserne kan gennemføres på skolerne. Placering og fastlæggelse af linjer på 10. klasse skal ligeledes fastlægges, og endelig skal placering af modtageklasser og tilpasninger af normeringen fastlægges forinden det kommende skoleår 2013/14. Forvaltningen fremlægger desuden forslag til max. kapacitet for 7. klassetrin på Højdevangens Skole og Katrinedals Skole, hvor særlige forhold gør sig gældende. 

Forslaget til kapacitetsfastsættelsen for børnehaveklasser (spor) tager udgangspunkt i:

  • den seneste prognose for antallet af spor, der blev forelagt for Børne- og Ungdomsudvalget den 20. juni 2012 
  • skolernes bygningsmæssige kapacitet 
  • de i budget 2013 vedtagne udbygningsprojekter 
  • de igangsatte udbygninger fra tidligere budgetter, jf. noterne i bilag 1 
  • ændringen af grunddistrikterne, jf. den seneste beslutning herom i BR den 20.09.12.

Løsning

Fastlæggelsen af skolernes maksimale kapacitet er afgørende for optagelsen af elever på skolerne. Grunddistrikterne er vedtaget, og indskrivningen til det kommende skoleår er i gang med baggrund heri. Nu skal skolernes maksimale kapacitet fastlægges, således at den enkelte skole får klare rammer for, hvor mange klasser den maksimalt må oprette, og dermed hvor mange elever skolen må indskrive på frit skolevalg. Forslaget til fastlæggelsen af den maksimale kapacitet sikrer endvidere, at tilvæksten i antallet af nye børnehaveklasser placeres på de skoler, der udbygges eller skoler, der vil kunne udbygges de kommende år (se bilag 3).

Fastlæggelse af spor til skoleåret 2013/14

På baggrund af prognosen for antallet af spor i 2013/14 og skolernes fysiske kapacitet, samt de igangsatte udbygninger foreslås en række ændringer, som omhandler nedenstående skoledistrikter og distriktsskoler. Med nedenstående forslag til ændringer placeres de nye spor på de skoler, der har plads til de ekstra klasser i kommende skoleår, og på de skoler, som udbygges, og derfor får plads til klasserne i løbet nogle år. Nedenfor fremgår udelukkende skoler, hvor der foreslås ændringer i antallet af spor til kommende skoleår. Skoler, der skal oprette samme antal spor som sidste år, er ikke medtaget i oversigten. Forslag til kapacitet på samtlige skoler fremgår af bilag 1.

Rådgivning om indskrivning af børn med sproglige udfordringer på skoler, hvor der er reserveret ledige pladser, har ikke betydning for nedenstående forslag. Enkelte skoler kan dog risikere at være nødt til at danne flere kasser end foreslået, hvis der kommer flere elever fra skolens grunddistrikt, end der er plads til i den foreslåede maksimale kapacitet.

Tabellen viser ændringerne i antallet af spor (0. klasser) til kommende skoleår 2013/14.

 Område

Skole

Ændring

Bemærkning

Indre By - Østerbro

Langelinieskolen/Skolen på Kastelsvej

Opskrives fra 4 til 5 spor

Skolen er under ombygning til 5 spor (Budget 11).

Strandboulevarden 

Danner 2 spor

Ny skole (Budget 11)

Nørrebro - Bispebjerg

Blågård Skole 

Opskrives fra 2 til 3 spor 

Skolen er bygget til 3 spor

Rådmandsgades Skole

Opskrives fra 3 til 4 spor 

Skolen er bygget til 4 spor

Klostervængets Skole

Opskrives fra 1 til 2 spor

Skolen er bygget til 2 heldagsskole spor

Tagensbo Skole

Opskrives fra 2 til 3 spor 

Skolen er bygget til 3 spor

Grøndalsvængets Skole

Opskrives fra 2 til 3 spor  

Midlertidig opskrivning mulig. Hvis muligt indstilles skolen til udvidelse til 3 sporet skole i budget 2014

Lundehusskolen

Opskrives fra 3 til 4 spor

Skolen er bygget til 4 spor

Vesterbro/Kgs. Enghave - Valby

Ellebjerg Skole

Opskrives fra 2 til 3 spor

Skolen har plads til 3 spor

Skole i Sydhavn

 

Opskrives fra 2 til 3 spor

Ny skole med plads til 3 spor

Hanssted Skole

 

Nedskrives fra 3 til 2 spor

Skolen er kun bygget til 2 spor

Vanløse - Brønshøj/Husum

Vanløse Skole

Opskrives fra 2 til 3 spor

Skolen er under udbygning til 3 spor

Kirkebjerg skole (20) 

Opskrives fra 4 til 5 spor

Skal oprette 5 klasser samtidigt med at skolen er under udbygning til 5 spor (budget 11) 

Tingbjerg Skole

Opsrives fra 2 til 3 spor 

Skolen er bygget til 3 heldagsskolespor 

Bellahøj Skole

Nedskrives fra 4 til 3 spor

Skolen har ikke plads til mere end 3 spor

 Amager

Sundbyøster Skole

Opskrives fra 3 til 4 spor

 

Skolen er i forbindelse med 4-skolesamarbejdet ombygget til 4 spor

Dyvekeskolen

 

Opskrives fra 3 til 4 spor

Skolen er i forbindelse med 4-skolesamarbejdet ombygget til 4 spor.

Som det fremgår af den uddybende oversigt i bilag 1 er der fortsat behov for udvidelse af skolernes kapacitet ved skoleudbygninger. Der forventes således fortsat behov for at oprette flere spor på en række skoler, end skolerne er bygget til, og flere spor end de igangværende udbygninger dækker. Der er således i indeværende skoleår oprettet ekstra spor på blandt andre Skolen på Islands Brygge og Christianshavns Skole. Der foreslås ikke ændringer på disse skoler til det kommende skoleår. Forvaltningen undersøger mulighederne for udbygninger af disse og en række andre skoler og foretager et estimat af anlægsudgifterne i denne forbindelse, som fremlægges i forbindelse med kommende behovsprognoser og budgetforslag.

Særlige forhold for 7. klassetrin på Katrinedals Skole og Højdevangens Skole 

I 2013/14 er der indskrivning til 7. klassetrin på Højdevangens Skole på Amager og indskrivning af 15 børn til forsøg AVID på 7. klassetrin på Katrinedals Skole i Vanløse. Idet forvaltningen ønsker at sikre, at indskrivningen til disse skoler ikke utilsigtet dræner naboskolerne for elever på kommende 7. klassetrin foreslås, at der maksimalt oprettes syv 7 klasser på Højdevangens Skole til kommende skoleår, og der maksimalt oprettes fire 7. klasser Katrinedals Skole dette år.

Højdevangens Skole skal optage egne kommende 7. klasser, samt kommende 7. klasser fra Dyvekeskolen, Sundbyøster Skole og Gerbrandskolen – i alt er der pt. 185 elever i disse klasser, som dermed kan rummes i syv 7. klasser. Oprettelsen af fire 7. klasser på Katrinedal Skole sker under forudsætning af, at udvalget godkender forslag herom, som fremlægges på mødet den 5.12.2012, samt at der gives dispensation fra Ministeriet for Børn og Undervisning til, at skolen må reservere 15 pladser til AVID på Katrinedal Skole i forsøgsperioden. Skolen er under udbygning til fire spor, og der er opstillet midlertidige pavilloner på skolen i denne forbindelse, der giver plads til fire 7. klasser i 2013/14.

Modtageklasser
Placering af modtageklasser skal i så vidt omfang som muligt tage udgangspunkt i klassernes nuværende placering og skolernes fysiske kapacitet, hensyn til transport (idet børnene skal transporteres fra hjemmet til modtageklasserne på skolen), det faglige miljø omkring modtageklasserne (optimalt minimum to modtageklasser på en skole) og hensyn til ønsket om en mere blandet elevsammensætning på skolerne (fordeling hvor dette er muligt).
Placeringen af modtageklasser er løbende tilpasset på baggrund af behovet for pladser, samt hensynet til faglighed, fordeling og elevernes mulighed for transport mellem hjemmet og modtageklassen. Denne strategi for placering af modtageklasser er vedtaget af Børne- og Ungdomsudvalget den 18.5.2011 (2011-29271), og taget til efterretning i forbindelse med behandlingen af indstillingen om skolernes maksimale kapacitet for 2012/13 (2011-141741).

Det er i forbindelse med BUU’s behandling af skolernes maksimale kapacitet for skoleåret 2012/13 besluttet, at forvaltningen skal fremlægge en ny budgetmodel for modtageklasser. Baggrunden for dette er, at flere skoler ikke ønsker at indskrive elever ud over deres normering, da de kun tildeles midler efter denne normering og, at der er behov for mere fleksibilitet på modtageklasseområdet, når børnene skal anvises og dermed en mere effektiv udnyttelse af ressourcerne. Forslaget ventes fremlagt i løbet af foråret 2013 med ikrafttræden for skoleåret 2013/14. I forbindelse med udarbejdelse af budgetmodellen, vil forvaltningen vurdere behovet for storgruppeordninger og om modtageklasseforløbet på maksimalt 2 år er en hensigtsmæssig tidslængde, eller om der kan indføres et kortere modtageklasseforløb.

For skoleåret 2013/14 foreslås, at den ene M0-klasse på Nørrebro Park Skole og M1-klassen på Grøndalsvængets skole nedlægges, og at der i stedet oprettes en M0 og en M1 klasse på den nye skole på Strandboulevarden, der åbner i august 2013.

Baggrunden for forslaget er, at den nye skole på Strandboulevarden forventes at optage færre tosprogede elever end Grøndalsvænget Skole og Nørrebro Park, og det vil derfor være en fordelingsmæssig fordel at flytte de to modtageklasser dertil.

Flere af de elever, der i dag anvises til Nørrebro Park Skole, bor i skolens nærområde, men der er gode offentlige transportmuligheder til den nye skole på Strandboulevarden. Endelig vil Nørrebro Park Skole og Grøndalsvængets Skole fortsat have to modtageklasser efter gennemførelsen af forslaget. Forslaget om at flytte de to klasser fra henholdsvis Nørrebro og Bispebjerg til Østerbro indebærer en prioritering af fordeling frem for transport. Forslaget om fordeling ligger i øvrigt i tråd med distriktsændringerne på Østerbro, som er tilrettelagt således, at der bliver bedre plads på Østerbroskolerne til at de kan modtage sprogtestede elever fra andre områder af byen og således, at der kommer en mere ligelig fordeling af eleverne imellem områderne.

Det foreslås ligeledes, at M3-klassen på Korsager Skole flyttes til Tagensbo Skole for i højere grad at sikre det faglige miljø omkring M3-klasserne. Samtidig foreslås det, at de øvrige M3-klasser bibeholder deres nuværende placering, da de geografisk er mest hensigtsmæssigt placeret i forhold til elevernes bopæl. Dermed vil der fortsat være en enkelt M3-klasse på hhv. Bavnehøj Skole og Rådmandsgades Skole, mens der på Christianshavns Skole vil være en M3 og en M2-klasse.

Tabellen viser modtageklassernes placering før og efter forslaget: Antal klasser (normering).

Før

 

 

Efter

 

Område

Skole

M-0

M-1

M-2 

M-3 

 M-0

M-1 

M-2 

M-3 

 Indre By - Østerbro

 

 

Christianshavns Skole 

 

 

1 (12)

1 (12) 

 

 

1 (12)

1 (12) 

 Kildevældskolen

 

 

2 (24)

 

 

 

2 (24)

 

 Strandboulevarden

 

 

 

 

 1 (12)

1 (12) 

 

 

 Nørrebro - Bispebjerg

 

 

 

 

 

Rådmandsgades Skole 

 

 

 

1 (12)

 

 

 

 1 (12)

 Nørrebro Park Skole

 2 (24)

1 (12) 

 

 

 1 (12)

1 (12) 

 

 

 Grøndalsvænget Skole

 

1 (12)

2 (24*)

 

 

2 (24*) 

 

 Utterslev Skole

 1 (12)

1 (12) 

 

 

 1 (12)

1 (12) 

 

 

 Lundehusskolen

 

 

2 (24) 

 

 

 

2 (24) 

 

 Tagensbo Skole

 

 

 

1 (12)

 

 

 

 2 (24)

 Vesterbro/Kgs. Enghave - Valby

 

 

 

Vesterbro Ny Skole 

 

 

 2 (24)

 

 

 

2 (24)

 

 Bavnehøj Skole

 

 

 

1 (12) 

 

 

 

 1 (12)

 Lykkebo Skole

 1 (12)

1 (12) 

 

 

 1 (12)

1 (12) 

 

 

 Vigerslev Allé Skole

 

1 (12)

 1 (9)

 

 

1 (12)

1 (9) 

 

 Vanløse - Brønshøj/Husum

 

Bellahøj Skole 

 1 (12)

1 (12) 

 

 

1 (12) 

1 (12)

 

 

 Korsager Skole

 

 

 

 1 (12)

 

 

 

 

 Amager

 

Gerbrandskolen 

 1 (12)

1 (12) 

 

 

 1 (12)

1 (12) 

 

 

 Sundbyøster Skole

 

 1 (12)

1 (12) 

 

 

1 (12)

1 (12) 

 

 I ALT

 

 6 (72)

8 (96) 

11 (129) 

5 (60) 

 6 (72)

 8 (96)

11 (129) 

5 (60) 

*) heraf en alfabetiseringsklasse

Belægningen i de enkelte klasser fremgår af bilag 2.

10. klasser
10. klasser placeres i ungdomsmiljøer, hvor det er muligt at samle flere klasser og linier på samme sted (fagligt og økonomisk hensyn). Gerne geografisk placeret således, at de unge kan transportere sig mellem skole og hjemmet.
Idet der ikke kan forventes væsentlige ændringer i antallet af 10. klasseelever til kommende skoleår, foreslår forvaltningen, at tilbuddene på folkeskolerne bibeholdes for det kommende skoleår 2013/14. Samtidig har forvaltningen igangsat en analyse af 10. klasseområdet med henblik på at belyse og evt. omstrukturere dette område fremadrettet. Der fremlægges en indstilling til BUU herom i foråret 2013. 

Økonomi

I forhold til ændring af normeringer på modtageklasser holdes ændringerne inden for rammen, idet der kun er tale om ændring af modtageklassernes placering, men ikke deres normering.

Der er ingen økonomiske konsekvenser i forhold til placering af spor på skolerne og 10. klasser. De omtalte udbygninger af skoler er finansieret i budget 2013 og tidligere budgetter, og driftsøkonomien til undervisning af de forventede ekstra klasser finansieres af demografimidler.

Videre proces

Forslaget om distriktsskolernes maksimale kapacitet for børnehaveklasser og forslag om M-klasserne sendes til høring hos distriktsskolernes skolebestyrelser, bestyrelsen for ungdomsskolen, Skole og Forældre, Brug Folkeskolen, Det fællespædagogiske Råd, Fælleselevrådet, lokaludvalg og Københavns Lærerforening og Københavns Skolelederforening med en forkortet høringsfrist på 4 uger, hvorefter forslaget igen forelægges for Børne- og Ungdomsudvalget i januar 2013.

                         Else Sommer                               /Henriette Bjørn Nielsen

Beslutning

Indstillingen blev godkendt.
Til top