Opfølgning på medlemsforslag om modtagelse af børn fordrevet fra Ukraine
Indstilling
Børne- og Ungdomsforvaltningen indstiller til Børne- og Ungdomsudvalget,
1. at udvalget godkender planen for, hvordan ukrainske børn hurtigst muligt kan håndteres indenfor normal praksis og de almindelige bestemmelser i Dagtilbuds- og Folkeskoleloven, jf. bilag 2 og 3.
Problemstilling
Børne- og Ungdomsudvalget vedtog den 22. juni 2022 et medlemsforslag stillet af B, F og Ø (jf. bilag 1), som pålægger forvaltningen at fremlægge en model for, hvordan børn fordrevet fra Ukraine kan integreres og modtage samme indsats som øvrige flygtningebørn i kommunens dagtilbud og folkeskoler hurtigst muligt efter, at de ankommer til København - og uden at gøre brug af den fleksibilitet, der er givet lovhjemmel til.
På dagtilbudsområdet har håndteringen af de ukrainske børn afveget fra normal praksis på nedenstående områder. De enkelte elementer beskrives nærmere i bilag 2.
- Oprettelse af ukrainske børnegrupper
- Sprog i særlige dagtilbudsgrupper
- Sprogvurdering af børn i og udenfor dagtilbud
På skoleområdet har håndteringen af de ukrainske børn afveget fra normal praksis på nedenstående områder. De enkelte elementer beskrives nærmere i bilag 3.
- Afdækning
- Undervisning i Dansk som Andetsprog (DSA)
- Undervisningssprog
Løsning
Dagtilbudsområdet
På dagtilbudsområdet vil forvaltningen fremadrettet ikke oprette særlige dagtilbudsgrupper for ukrainske børn. Børnene vil i stedet blive håndteret indenfor rammerne af ”Ny i København”, ligesom andre flygtninge i kommunen. I praksis betyder det, at de ukrainske børn enten vil blive tildelt en almindelig dagtilbudsplads eller en ”PLUS-plads” jf. bilag 2.
Herudover vil forvaltningen påbegynde udslusningen af ukrainske børn, der allerede er indskrevet i særlige ukrainske dagtilbudsgrupper, således at de løbende bliver en del af ordinære børnegrupper. Udslusningen vil ske i forbindelse med naturlige overgange i børnenes liv – fx når de rykkes fra vuggestue til børnehave – eller ved flytning fra de særlige grupper til de resterende stuer i dagtilbuddet, jf. bilag 2. Herudover vil de ukrainske forældre blive gjort opmærksom på muligheden for at lade deres barn opskrive på ordinær venteliste.
Forvaltningen vil ind over efteråret skærpe fokus på, at der arbejdes med sprogstimulering i forhold til det danske sprog og tales dansk i de eksisterende ukrainske dagtilbudsgrupper frem mod endelig udfasning, jf. bilag 2. Desuden igangsættes arbejdet med sprogvurderinger af ukrainske børn i og udenfor dagtilbud, jf. bilag 2.
Skoleområdet
På skoleområdet tilpasses indsatsen snarest muligt til almindelig praksis i ”Ny i København”, jf. bilag 3. Afdækningen af ukrainske skolebørn vil dog for en tid endnu afvige en smule fra normalen på den måde, at der ikke gennemføres en fuld afdækning før skolestart. Dette giver mulighed for hurtigere at få børnene ind i en mere normal hverdag med skolegang.
Der er planlagt kompetenceudvikling i forhold til DSA-undervisning, og det forventes, at DSA-undervisningen fra ultimo november 2022 vil kunne foregå på et fagligt kvalificeret niveau på alle skoler. Herudover vil anvendelsen af ukrainsk som undervisningssprog blive udfaset, og forvaltningen forventer, at undervisningen i løbet af efteråret 2022 kan foregå på dansk i hele fagrækken.
Konsekvenser
Med særloven er ukrainernes vej til kommunerne gjort væsentligt kortere, og såfremt de gør brug af muligheden for at søge opholdstilladelse efter særloven, har de ikke et forudgående ophold på et asylcenter bag sig, når de ankommer. De er derfor heller ikke blevet introduceret til det danske sprog før tildeling af opholdstilladelse og visitation til en kommune.
Håndteres de ukrainske børn ud fra de almindelige bestemmelser, vil de og deres familier hurtigt blive mødt af de krav, som normalt er gældende på flygtningeområdet.
Det vil fx betyde, at børn i dagtilbudsalderen indkaldes til sprogvurdering indenfor den første måned til halvanden efter ankomst, og at de vil blive indskrevet i et 30-timers tilbud med henblik på sprogstimulering, hvis der er behov for det. Forældrene har pligt til at lade deres barn sprogvurdere og starte i 30-timers tilbuddet. Overholder de ikke denne forpligtelse, kan de få frataget børne- og ungeydelsen for det følgende kvartal. Ligeledes vil skolerne ikke have mulighed for at undervise på ukrainsk i udvalgte fag, som mange skoler gør i dag for at skabe trygge fællesskaber og øge elevernes udbytte af undervisningen.
Økonomi
Indstillingen har ingen økonomiske konsekvenser.
Videre proces
Udvalget vil løbende modtage en status om forvaltningens arbejde med at modtage børn og unge fra Ukraine.
Tobias Børner Stax Inger Suppli
Beslutning
Børne- og Ungdomsudvalgets beslutning på mødet den 21. september 2022:
Indstillingen blev godkendt.
Et samlet udvalg ønskede følgende tilføjet beslutningsprotokollen: ”Vi lægger vægt på at kommunen informerer relevante ukrainske forældre tydeligt om 30-timerstilbuddet med henblik på sprogstimulering, herunder at manglende overholdelse af denne forpligtelse til at følge tilbuddet kan føre til fratagelse af børne- og ungeydelsen i det følgende kvartal”.