Mødedato: 21.09.2022, kl. 15:30
Mødested: Rådhuset, stuen, værelse 43/44

Organisering af ledelse på fritidsområdet - efter høring

Se alle bilag

Der skal tages stilling til organisering af ledelse af fritidsklyngerne på baggrund af afsluttet høring. Høringen blev iværksat af Børne- og Ungdomsudvalget på udvalgsmødet den 4. maj 2022, og som led i bestræbelserne på at styrke den samlede ungeindsats. Indstillingen forelægges til godkendelse.

Indstilling

Børne- og Ungdomsforvaltningen indstiller til Børne- og Ungdomsudvalget,

1. at organisering af det kommunale fritidsområde med fem fritidsklynger godkendes på baggrund af afsluttet høring, jf. bilag 1.

2. at der anvises finansiering til de fem klyngerlederstillinger inden for den samlede lønramme til fritidsområdet, jf. økonomiafsnittet.

Problemstilling

Fritidsområdet er fra januar 2022 skilt ud fra dagtilbudsklyngerne og organiseret med en midlertidig overgangsordning med fem fritidsklyngeledere – én i hvert område, der refererer til områdechefen. Overgangsordningen udløber med udgangen af 2022, og en ny organisering skal implementeres fra 1. januar 2023. Den fremtidige organisering skal også skabe gode rammer for realisering af den politiske vision fra 2021 om ”det gode fritidsliv”, der skal bane vej for attraktive tilbud for de ældste unge – inkl. UngeVærker.

Forandringen på fritidsområdet ses i sammenhæng med bestræbelserne på at samle ungeområdet i en fælles fokuseret ledelsesstreng under den nye ungechef i forvaltningen, der finansieres indenfor den administrative ramme (jf. beslutning fra 4. maj 2022 ifm. 2. behandlingen af budget 2023).

Børne- og Ungdomsudvalget besluttede den 4. maj 2022 at sende et forslag i høring om at de kommunale fritidscentre organiseres i tre klynger på tværs af områderne fra januar 2023.

Forslaget har været i høring i perioden fra den 6. maj 2022 til den 17. juni 2022.

I hovedparten af de modtagne høringssvar argumenteres for at gøre den midlertidige model med fem klynger permanent som fremadrettet organisering af ledelse af fritidscentrene.

Løsning

Der er modtaget i alt 16 høringssvar, heraf 12 høringssvar fra fritidsklyngerne og enkelte fritidscentre samt fire fra organisationer.

I bilag 3 indgår alle høringssvar, og i bilag 2 har forvaltningen lavet et overblik med resumé af de enkelte høringssvar.

11 af 16 høringssvar peger på en løsning med fortsættelse af de nuværende fem klynger, og støtter ikke forslaget om reduktion til tre klynger på tværs af byen. Et enkelt høringssvar vurderer, at antallet af klynger bør bero på konkret vurdering. Seks af de 16 høringssvar peger på selvstændige fritidscentre som foretrukne organisering af ledelse. Tre heraf peger dog på klyngestruktur med fem klynger som alternativ, hvis mere lokal løsning ikke kan anbefales.

Positive erfaringer fra opstart af de nuværende fem klynger fremhæves i flere høringssvar, ligesom der udtrykkes bekymring for at en omorganisering vil betyde, at fritidscentrene mister momentum. Det understreges særligt, at der skal være lokalt fokus på en god overgang fra KKFO’erne for at tiltrække og fastholde børn i fritidstilbud og senere i ungdomstilbud. Herudover peger flere på nedenstående udfordringer ved den foreslåede løsning med tre fritidsklynger:

  • For store enheder – op til 2000-3000 unge pr klynge
  • Stor geografisk spredning
  • Store demografiske og socioøkonomiske forskelle inden for den enkelte klynge
  • Oplevet øget distance til ledelsen
  • Flere udfordringer med at engagere forældre i forældreråd og bestyrelse
  • Demotiverede medarbejderne
  • Utilstrækkeligt ledelseskraft lokalt

I flere høringssvar kommenteres også på omlægning af den ledelsesmæssige reference fra områderne til ungechefen. I fem høringssvar udtrykkes ønske om at ledelsen forbliver i områderne for at opretholde samme ledelsesmæssige ophæng som skolerne. To høringssvar støtter eksplicit op om omlægning af ledelsesopgaven til ungechefen. Ni høringssvar har ikke direkte kommenteret på niveau-2 ledelse.

På denne baggrund indstilles det, at den nuværende midlertidige model for organisering af fritidsområdet gøres permanent – dvs. at de fem fritidsklynger, der følger de fem geografiske områder, fastholdes.

Den nye organisering har virkning pr. 1. januar 2023. Som del af forberedelsen arbejdes med afklaring af ansvars- og opgavefordelingen mellem pædagogiske ledere, fritidsklyngeledere og den nye ungechef, også mhp. at fritidsklyngelederfunktionen reelt understøtter og letter de pædagogiske lederes arbejde mest muligt.

Fritidsklyngerne vil variere i størrelse og kompleksitet. Ledelsesopgaven i de fem klynger vil derfor også være forskellig fra klynge til klynge. For at bruge de samlede ledelsesressourcer bedst muligt vil det være relevant at fx nogle tværgående / bydækkende ledelsesopgaver kan varetages af klyngeledere i de mindste klynger. Hvis det på sigt viser sig at organiseringen med fem fritidsklynger ikke er bæredygtig fagligt og økonomisk, så vender forvaltningen tilbage til udvalget med evt. forslag til justeringer.

Tre kommunale fritidstilbud står pt. udenfor fritidsklyngestrukturen. Det drejer sig om Murergården, Tingbjerg og Nørre Fælled. Tingbjerg og Nørre Fælled er i dag organiseret under skolerne, og vil evt. omlægges til klyngerne på sigt, når aktuelle udviklings- og anlægsprojekter er gennemført. Det forventes at ny klub i Tingbjerg vil være klar i 2028 – senest 2030, og at klubben herefter vil kunne indgå i fritidsklyngestrukturen. Afklaring af interessen for selveje blandt Murergårdens medarbejdere, forældre og ledere har været i høring frem til den 31. august 2022, og forelægges Børne- og Ungdomsudvalget den 12. oktober 2022.

Økonomi

I budgetaftalen for 2022 er der bevilliget ekstra varige midler til ledelse til dagtilbuds- og fritidsklynger svarende til otte ekstra klyngelederstillinger. Fra januar 2023 dækker midlerne finansiering af tre klyngelederstillinger på fritidsområdet. De to ekstra årsværk finansieres inden for det samlede lønbudget på det kommunale fritids- og klubområde.  En af de to stillinger finansieres allerede i dag indenfor rammen i område Amager. Der er dermed tale om en merudgift til et klyngelederårsværk (825.000 kr. årligt - svarende til 1,3 pædagogårsværk), der med den justerede løsning med fem fritidsklynger skal finansieres af det samlede lønbudget på fritids- og klubområdet på 811 mio. kr.

Videre proces

Intet yderligere.

 

Tobias Børner Stax                                        Mette Seneca Kløve

Beslutning

Børne- og Ungdomsudvalgets beslutning på mødet den 21. september 2022:

Indstillingens 1. at-punkt blev godkendt.

Indstillingens 2. at-punkt blev godkendt.

Til top