Organisering af fritidstilbud ved Tingbjerg og Nørre Fælled skoler
Indstilling
Børne- og Ungdomsforvaltningen indstiller til Børne- og Ungdomsudvalget, at udvalget anbefaler overfor Borgerrepræsentationen,
-
at fritidstilbuddene ved Nørre Fælled og Tingbjerg Skoler for 0.-9. klasse organiseres som KKFO
-
at skoletilknytningskravet for fritidstilbuddene ved Tingbjerg Skole ophæves
-
at fritidstilbuddet for de 16-23-årige i Tingbjerg søges organiseret med skolelederen for Tingbjerg Skole som øverste leder under folkeskoleloven eller dagtilbudsloven
Problemstilling
BUU besluttede d. 20.5.2015, at fritidstilbuddene ved Tingbjerg Skole og Nørre Fælled Skole skal fastholdes som en integreret del af skolerne. Med budget 2016 besluttede Borgerrepræsentationen endvidere et effektiviseringsforslag, der indebar en ”normalisering” af de tidligere heldagsskoler, således at skolerne ikke længere er heldagsskoler. Der er behov for, at disse beslutninger nu udmøntes endeligt i forhold til den nærmere fremtidige organisering af fritidstilbuddene ved skolerne. Forvaltningen fremlægger derfor et forslag hertil.
Løsning
Der er fortsat behov for at løfte noget af den særlige faglige opgave i fritidstilbuddene omkring Tingbjerg og Nørre Fælled skoler, der lå til grund for, at der i første omgang blev oprettet heldagsskoler. I dag sker der et vigtigt tværfagligt udviklingsarbejde med områdets børn og unge i et tæt samarbejde mellem skole og fritidstilbud med skolelederen som overordnet leder for begge tilbud, hvilket er med til at give en naturlig sammenhæng i børnenes hverdag.
Det er forvaltningens vurdering, at den bedste løsning til at indfri de politiske beslutninger omkring en fortsat integration af fritidsbuddene på skolerne samt en "normalisering" af heldagsskolerne er, at der ved skolerne etableres KKFO for 0.-9. kl. På Tingbjerg Skole vil tilbuddet målrettet 4.-9. kl. udgøre Tingbjerg Fritidscenter, jf. BUU-beslutning 20.5.15. Den foreslåede løsning fastholder fritidstilbuddene mest muligt på samme måde i tilknytning til skolen, som det er i dag. Dermed sikres der kontinuitet og tryghed for børnene, der bruger tilbuddene. For Tingbjerg Skole vil fritidstilbuddene således være åbne for børn og unge i området i alderen 6-23 år, og for Nørre Fælled vil det omfatte alle skolens børn og unge.
På Tingbjerg Skole går der børn i fritidstilbuddene, som ikke er indskrevet på Tingbjerg Skole. Derfor kræver det en ændring af bilag 7 i styrelsesvedtægten for folkeskolerne i København, hvis tilknytningen til skolen skal bevares. Det er ikke tilfældet ved Nørre Fælled Skole. For at KKFO’en kan være åben for børn fra andre skoler, skal der træffes en politisk beslutning om at fravige kravet om, at barnet skal være indskrevet på skolen. Forvaltningen foreslår derfor, at fritidstilbuddene ved Tingbjerg Skole undtages for skoletilknytningskravet.
Styrelsesvedtægtens bilag fastlægger en mulighed for at organisere fritidstilbuddet for unge i 7.-9. klasse som KKFO som forsøgsordning indenfor de rammer, der fremgår af styrelsesvedtægtens bilag. Når det foreslås at gøre det, skal det ses på baggrund af, at skolerne løfter en stor faglig opgave på grund af sit elevgrundlag, som stadig – også for de ældste elevers vedkommende – indeholder mange børn med faglige og sociale udfordringer. Det er derfor vigtigt at bevare en sammenhæng også for de ældre børn, der ligger tæt op ad de eksisterende rammer med en fortsat ledelsesmæssig tilknytning til skolen.
Den nye konstruktion med organisering af fritidstilbuddene som KKFO’er træder i kraft ved forslagets endelige godkendelse. Organiseringen betyder, at lederne af fritidstilbuddene fremover i stedet bliver KKFO-ledere. Organiseringen af KKFO’er er nærmere beskrevet i styrelsesvedtægtens bilag 7, jf. bilag 1, som vil blive tilpasset i overensstemmelse med beslutningerne.
Klubtilbud til de 16-23-årige ved Tingbjerg Skole
Organiseringen af klubtilbuddet for de 16-23-årige ved Tingbjerg Skole kræver en dispensation fra Ministeriet for Børn, Undervisning og Ligestilling, fordi det omfatter ikke skolesøgende børn. En organisering under skolen med skolelederen som øverste leder vil sikre et fortsat tæt samarbejde mellem skole og fritidstilbud til gavn for de unge. Hvis det politisk besluttes at fritidstilbuddet for de 16-23-årige skal søges organiseret med skolelederen for Tingbjerg Skole som øverste leder, søger forvaltningen ministeriet om dispensation til organisering af klubtilbuddet som KKFO eller med en fælles ledelse for fritidstilbud og skole med skolelederen som øverste leder. Forvaltningen vil forud for dispensationsansøgningen indhente en udtalelse fra skolebestyrelsen og de unge i klubtilbuddet specifikt om dette forslag, da den tidligere høring omhandlede fritidsinstitutionsorganiseringen ved skolen generelt.
Såfremt der ikke opnås dispensation, organiseres klubtilbuddet for de 16-23-årige i stedet som et fritidstilbud under dagtilbudsloven med en selvstændig pædagogisk leder, der har skolelederen for Tingbjerg Skole som øverste leder. Her vil den pædagogiske leder varetage den daglige administrative og pædagogiske ledelse, mens skolelederen har det overordnede administrative og pædagogiske ansvar. Beskrivelse af denne model vil indgå i ansøgningen til ministeriet.
Den fremtidige organisering af klubtilbuddet for de 16-23-årige vil træde i kraft så snart, det er afklaret, om der kan opnås dispensation til organisering under folkeskoleloven eller den alternative model skal gælde.
Inddragelse
Forvaltningens forslag om at bevare tilknytningen mellem skole og fritidstilbud har været drøftet både med skoler og fritidstilbuddene, der er enige i forslaget. Beslutningen udmønter beslutningen i BUU d. 20.5.15 om, at fritidsinstitutionerne ved de to nu tidligere heldagsskoler organiseres som en integreret del af skolen. BUU traf dengang beslutningen efter forudgående høring.
Forvaltningen har endvidere drøftet forslaget med LFS, der organiserer personalet ved fritidstilbuddene. LFS er ikke enig i forvaltningens forslag og foreslår i stedet en organisering i en samlet klynge i Tingbjerg, der dækker aldersgruppen 0-23 år. Den nuværende klynge i Tingbjerg dækker aldersgruppen 0-6 år. De er endvidere kritiske overfor, at også klubtilbuddet på Nørre Fælled Skole foreslås organiseret som KKFO og ikke som del af et særskilt fritidscenter.
Forvaltningen vurderer, at den foreslåede løsning bedst vil sikre kontinuitet og tryghed for børnene og de unge, da det er den løsning, der kommer tættest på organiseringen i dag og vil give en naturlig sammenhæng i deres hverdag. Det vil samtidig give den kommunale klynge i Tingbjerg mulighed for at fokusere på at løfte de store faglige opgaver, der er på 0-6 års området.
Økonomi
Forslaget har ingen økonomiske konsekvenser, idet skolerne fortsat tildeles den samme økonomi. Som en del af budget 2016 besluttede Borgerrepræsentationen et effektiviseringsforslag om en "normalisering" af de tidligere heldagsskoler. Som en del heraf bortfalder det gratis fritidstilbud på Nørre Fælled Skole, mens det opretholdes på Tingbjerg Skole. Indførelse af forældrebetaling på fritidstilbuddet på Nørre Fælled Skole har afventet udmøntning af den fremtidige organisering af fritidstilbuddene, og det er meldt ud til forældrene, at forældrebetalingen først indføres pr. 1.8.2017. I effektiviseringsforslaget var for 2016 indregnet en besparelse på 0,3 mio. kr. ved indførelse af forældrebetaling, som i stedet finansieres af den samlede dagtilbudsramme. For januar - juli 2017 var indregnet en besparelse på 0,5 mio. kr. Forslag til håndtering af denne vil indgå i udmøntningssagen for budget 2017, som behandles af BUU i november 2016. Besparelsen forventes realiseret fuldt ud fra 1. august 2017.
Videre proces
Såfremt Børne- og Ungdomsudvalget godkender indstillingen, videresendes den til Borgerrepræsentationen. Såfremt punktet om at organisere klubtilbuddet for de 16-23-årige med skolelederen som øverste leder godkendes, fremsender forvaltningen dispensationsansøgning til ministeriet. Udvalget vil blive orienteret om resultatet heraf.
Tobias Børner Stax /Mette Seneca Kløve