Mødedato: 21.09.2016, kl. 16:00
Mødested: Rådhuset, stuen, værelse 43/44

Fremtidig organisering af Hafniaskolen

Se alle bilag
Udvalget skal tage stilling til, om forslag til den fremtidige organisering af Hafniaskolen som del af en almenskole skal sendes i høring.

Indstilling

Børne- og Ungdomsforvaltningen indstiller til Børne- og Ungdomsudvalget,

  1. at forslag om, at Hafniaskolen med virkning pr. 1.8.2017 organiseres som specialklasserække under Skolen på Strandboulevarden, sendes i offentlig høring 

Problemstilling

Hafniaskolen blev etableret 1.8.2014 ved en sammenlægning af Den selvstændige Skole Grupperne og Familiekurserne København, jf. BUU 11.6.2014. Det var ved etableringen af Hafniaskolen ambitionen, at skolen på lidt længere sigt kunne få en mere samlet fysisk placering, og at det kunne ske i tilknytning til en folkeskole. Det er der nu mulighed for ved, at skolen placeres  som en specialklasserække på Skolen på Strandboulevarden (SPS).

Løsning

Forvaltningen foreslår, at Hafniaskolen ophører med at være en selvstændig skole og i stedet fremover organiseres som specialklasserække på SPS med en fysisk placering af størstedelen af skolen på SPS' grund. Begrundelserne for en ny organisering samt den fremtidige organisering af ledelse og skolebestyrelse uddybes nedenfor. Målgrupperne for Hafniaskolen er beskrevet i bilag 1. Af bilag 2 fremgår den nuværende fysiske placering samt forslag til fremtidig placering.

Begrundelser for en ny organisering

Hafniaskolen tilbyder dels familiekurser for børn og forældre i alderen 6-15 år, dels specialpædagogisk bistand for udsatte og sårbare børn og unge i 6. – 9. klassetrin (Hafniaskolens skoledel). Eleverne på Hafniaskolen er unge, som vil profitere af at være tæt på almenområdet, så tilknytningen og muligheden for at vende tilbage hertil styrkes. Samtidig er eleverne i Hafniaskolens skoledel præget af, at de føler sig utrygge og mistrives i store undervisningsmiljøer. Det er derfor centralt, at Hafniaskolens skoledel på SPS fortsat vil have mulighed for at fungere som et selvstændigt, mindre undervisningsmiljø, der passer til Hafniaskolens målgruppe. 

En ny organisering, hvor Hafniaskolen lægges på SPS, gør det samtidig oplagt med en mere samlet fysisk placering på SPS’ grund. En mere samlet fysisk placering vil styrke den faglige udvikling af tilbuddet, bl.a. via understøttelse af et øget teamsamarbejde. Det vil samtidig øge kvaliteten af undervisningen ved, at Hafniaskolens elever kan bruge SPS' faglokaler. Eleverne har i dag blot adgang til et fysiklokale.

Indflytningen af Hafniaskolen på SPS er en god mulighed for at udnytte en del af den ledige bygningskapacitet, der i dag er på SPS. Der er ikke ifølge behovsprognosen et langsigtet behov for øget udnyttelse af den eksisterende kapacitet.

Fremtidig organisering af ledelse og skolebestyrelse

I en ny, samlet organisering vil skolelederen for SPS være leder for det samlede skoletilbud pr. 1. august 2017. Skolelederen på SPS er konstitueret som skoleleder for Hafniaskolen i perioden 1.8.2016 til 1.8.2017, mens der sker en politisk stillingtagen til den fremtidige organisering af skolen. Den nuværende lederstilling er vakant og stillingen kan herefter nedlægges. Sammensætningen af det fremtidige ledelsesteam skal sikre kontinuitet for både Hafniaskolen og SPS med udgangspunkt i det nuværende antal ledere og med afsæt i at skabe én samlet organisation.

En del af eleverne på Hafniaskolen er på nuværende tidspunkt fysisk placeret på Artillerivej på Amager, som fremover skal huse en udvidelse af Skolen på Islands Brygge, jf. budget 2016. Som følge af nedrivning af bygningen skal eleverne i Hafniaskolens nuværende skoleforløb for 6.-9. klasse fraflytte Artillerivej og de flytter derfor til SPS’ bygninger allerede i oktober 2016. Denne flytning foretages således uafhængigt af en eventuel senere godkendelse af forslaget om den organisatoriske omlægning af Hafniaskolen. 

Skolebestyrelsen for SPS vil med den nye organisering fungere som skolebestyrelse for det nye, samlede skoletilbud, herunder for de dele, der fysisk er placeret andre steder. Indtil den nye organisering vil træde i kraft pr. 1.8.2017 vil de to skolebestyrelser fortsat fungere separat på samme måde som i dag.

Det foreslås, at der i perioden umiddelbart efter den nye organisering fra 1.8.2017 til næste skolebestyrelsesvalg er en overgangsperiode, hvor de nuværende skolebestyrelsesmedlemmer for Hafniaskolen og SPS fungerer som en samlet skolebestyrelse for SPS. Ved næste skolebestyrelsesvalg vælges så en ny, samlet skolebestyrelse for SPS.

Forældrene til elever i den del af Hafniaskolen, der udgøres af familiekurserne, er ikke repræsenterede i Hafniaskolens skolebestyrelse i dag. Eleverne er under det relativt korte forløb fortsat indskrevet på deres egen distriktsskole, og forældrerepræsentationen sker derfor i stedet herigennem. Det vil fortsat være tilfældet også efter den nye organisering.

Inddragelse af forældre, ledelse og medarbejdere

Skolebestyrelserne for Hafniaskolen og SPS er blevet orienteret om forslagene, og forældrene er orienteret via nyhedsbreve og efterfølgende forældremøde. De har umiddelbart været overvejende positive. Der er dog enkelte forældre på SPS, der har udtrykt bekymring over kombinationen af almen- og specialområdet og indflytningen af Hafniaskolens elever, herunder at en del af eleverne flytter til SPS allerede i oktober 2016. Det er derfor vigtigt at understrege, at eleverne fra Hafniaskolens skoledel ikke har en stærkt fysisk udadreagerende adfærd, der ville kunne virke voldsom på SPS' elever.

Områdeledelsen har haft møde med skolernes ledelse og efterfølgende Hafniaskolens medarbejdere om forvaltningens forslag, og SPS' ledelse har haft et tilsvarende medarbejdermøde. 

Forvaltningen, herunder skoleledelserne, vil fortsat lægge vægt på at inddrage og holde et højt informationsniveau for elever, forældre og medarbejdere på både Hafniaskolen og SPS i det videre forløb.

Økonomi

Samlingen af Hafniaskolen forventes at være en driftsøkonomisk gevinst, da der spares husleje og løn til ledelse. Anlægsudgiften forbundet med flytningen forventes således at kunne finansieres af de sparede driftsudgifter. Forvaltningen vil udarbejde en business case, der vil kunne indgå som effektivisering i udvalgets budget 2018.  Business casen vil omfatte den permanente indretning af bygningerne til Hafniaskolens elever, herunder med mulighed for, at også den del af Familiekurserne, der i dag er placeret et andet sted på Østerbro, omplaceres til SPS.  

Den fysiske flytning af Hafniaskolens 6.-9. kl. i oktober 2016 finansieres af Puljen til afhjælpende foranstaltninger, funktion 3.22.08.3.

Videre proces

Såfremt udvalget godkender det, sendes forslaget om den fremtidige organisering af Hafniaskolen i 8 ugers offentlig høring efter reglerne i folkeskoleloven. Samtidig høres skolebestyrelserne og  andre interessenter, herunder Handicaprådet, direkte. Efter høringen behandles sagen i Børne- og Ungdomsudvalget og Borgerrepræsentationen. Den organisatoriske ændring kan i givet fald træde i kraft ved skoleårets begyndelse 2017/18.

Tobias Børner Stax             /Mette Seneca Kløve

Beslutning

Indstillingen blev godkendt.
Til top