Mødedato: 21.09.2016, kl. 16:00
Mødested: Rådhuset, stuen, værelse 43/44

B-sag: Rammeaftale 2017 for det specialiserede socialområde (Fællesindstilling SOF, BUF, ØKF)

Se alle bilag
Udvalgene skal tage stilling til KKR Hovedstadens Rammeaftale 2017 for det specialiserede socialområde og specialundervisning.

Indstilling

Børne- og Ungdomsforvaltningen, Socialforvaltningen og Økonomiforvaltningen indstiller, at Børne- og Ungdomsudvalget, Socialudvalget og Økonomiudvalget over for Borgerrepræsentationen anbefaler,

1. at KKR Hovedstadens Rammeaftale 2017 for det specialiserede socialområde og specialundervisning samt hovedstadsregionens afrapportering på den centrale udmelding om borgere med svære spiseforstyrrelser godkendes.

2. at KKR Hovedstaden meddeles, at Københavns Kommune ønsker at tilføje en supplerede bemærkning til Rammeaftalen 2017 om, at Københavns Kommune har akut behov for flere pladser for borgere med særlig risikoadfærd på socialpsykiatriske bosteder

Problemstilling

Kommunerne fik i 2011 ansvaret for koordineringen af det specialiserede socialområde og specialundervisning, herunder de årlige rammeaftaler for området, der udarbejdes i regi af Kommunekontaktråd Hovedstaden (KKR Hovedstaden).

Med Rammeaftale 2017, der består af en uviklingsstrategi og styringsaftale, som gælder for 2017, afrapporteres også på Socialstyrelsens centrale udmelding for borgere med spiseforstyrrelser.

Rammeaftale 2017 og Hovedstadsregionens afrapportering på den centrale udmelding om borgere med svære spiseforstyrrelser skal godkendes af Børne- og Ungdomsudvalget, Socialudvalget, Økonomiudvalget, og vedtages af Borgerrepræsentationen.

Løsning

Udviklingsstrategi 2017

Udviklingsstrategien fastsætter de udviklingstendenser og perspektiver kommunerne oplever i forhold til tilbudstyper, målgrupper mv., og hvilke temaer KKR Hovedstaden beslutter skal være i fokus i 2017.

Udviklingsstrategien er udarbejdet med afsæt i indberetninger fra regionens kommuner om behov og udviklingstendenser, og fra kommunerne og Region Hovedstaden om belægning og kapacitet.

Generelt oplever kommunerne i hovedstadsregionen sammenhæng mellem kommunernes behov og de højt specialiserede tilbuds udbud af pladser og ydelser indenfor alle målgrupper på det specialiserede socialområde.

 
Grundet de tragiske hændelser på de socialpsykiatriske bosteder i den seneste tid, har Københavns Kommune dog et akut behov for flere pladser på bosteder, der kan håndtere borgere, som udgør en særlig sikkerhedsrisiko, som f.eks. de pladser Region Hovedstaden har på de specialiserede tilbud Orion og Lunden. Ligeledes har Københavns Kommune ønske om, at der etableres et nyt mellemformstilbud, som kan supplere socialpsykiatrien i Region Hovedstaden, og bostederne i kommunerne.

I udviklingsstrategien i Rammeaftalen for 2017 er det valgt, at følgende fokusområde skal være genstand for vidensdelingsaktiviteter i 2017:

  • Specialiseret socialpædagogisk bistand samt kommunernes erfaringer med at omsætte Voksenudredningsmetoden til praksis.

Som særligt tema i 2017, er valgt følgende:

  • Implementering af fælles målsætninger for det tværgående specialiserede socialområde

Temaet ligger i forlængelse af det særlige tema i 2016 om at formulere fælles målsætninger for det tværgående specialiserede socialområde.

Styringsaftale 2017

Styringsaftalen der skal understøtte det kommunale samarbejde i hovedstadsregionen og samarbejdet mellem kommunerne og regionen, og er med til at lægge rammerne for kapacitets- og prisudviklingen på de sociale tilbud, omfatter i Rammeaftale 2017 følgende:

  • Aftale om at udgifter pr. dag i de takstbelagte tilbud på det specialiserede socialområde og specialundervisningsområdet til og med 2018 maksimalt må stige med pris- og lønfremskrivningen minus 2 pct. i forhold pris- og lønniveauet i 2014.

  • Aftaler, takstmodel og procedurer som skal understøtte samarbejde og dialog mellem kommuner og driftsherrer ved køb og salg af pladser.

Ændringer i lovgivning og praksis giver anledning til enkelte nye elementer i Styringsaftalen i Rammeaftale 2017, som har betydning for takstberegningen for 2017:

  • Ny procedure for fastsættelse og opkrævning af beboeres egenbetaling i tilbud.

  • Ny mulighed for anvendelse af abonnementsordninger.

  • Specifikation af tilbudstyper omfattet af takstmodellen i Styringsaftalen. 

Central udmelding for borgere med svære spiseforstyrrelser

Hovedstadsregionens afrapportering konkluderer, at der overvejende opleves overensstemmelse mellem udbud af højt specialiserede tilbud til borgere med svære spiseforstyrrelser og kommunernes behov, og at der ikke er behov for tiltag til at sikre højt specialiserede pladser eller tilbud til målgruppen.

Dog peges på udfordringer med at sikre overgange og sammenhængende forløb mellem den regionale psykiatri og de kommunale rehabiliterende indsatser. Derfor har KKR Hovedstadens Embedsmandsudvalg for Socialområdet og Specialundervisning igangsat et tværregionalt netværk, for at skabe bedre sammenhæng mellem de regionale og kommunale indsatser.

Socialforvaltningens bemærkninger

Socialforvaltningen anbefaler Socialudvalget og Borgerrepræsentationen at godkende Rammeaftale 2017 uden bemærkninger til de valgte fokusområder i Udviklingsaftalen og Styringsaftalen 2017.

Rapporten om borgere med svære spiseforstyrrelser

Socialforvaltningen har haft rapporten om svære spiseforstyrrelser til kommentering uden særlige indsigelser. I den forbindelse er rapportens konklusioner og anbefalinger taget til efterretning. og medtaget i Socialforvaltningens videre arbejde med strategien for målgruppen.

Supplerende bemærkning til Rammeaftale 2017

På grund af drab og voldsepisoder på de socialpsykiatriske bosteder oplever Socialforvaltningen et akut behov for, at der enten oprettes flere pladser på nuværende psykiatriske tilbud eller at kapaciteten i hovedstadsregionen udvides med en helt ny socialpsykiatrisk bostedsform, som kan fylde et tomrum mellem de sociale botilbud i kommunen og psykiatrien i regionsregi for målgruppen af borgere med f.eks. dobbeltdiagnoser. Med den nuværende lovgivning er disse borgere svære at rumme både i de socialpsykiatriske tilbud og de kommunale botilbud. Socialforvaltningen er derfor også interesseret i at gå i dialog med de andre kommuner og Region Hovedstaden om flere pladser på dette område, og ønsker derfor en supplerende bemærkning om dette til rammeaftale 2017.

Børne- og Ungdomsforvaltningens bemærkninger

Udviklingsstrategien

For at understøtte inklusion og lave skræddersyede løsninger med henblik på at skabe øget deltagelse i almene læringsfællesskaber har Børne- og Ungdomsforvaltningen udarbejdet fleksible tilbud som alternativ til dagbehandling og specialskoler, BUF-Flex og Skole-Flex. Flex-tilbuddene har haft stor succes og en pilotundersøgelse skal afdække, om inklusionsindsatsen kan overføres til 0-5 års-området.

Styringsaftalen

Omkring den fastsatte takstnedsættelse vil Børne- og Ungdomsforvaltningen, jf. bilag 1, tage forbehold for på forhånd at kunne garantere den fastsatte takstnedsættelse, men tilstræber det og vurderer, at det er sandsynligt, at forvaltningen kan leve op til kravet.

Hovedstadsregionens afrapportering af den centrale udmelding om borgere med svære spiseforstyrrelser

Børne- og Ungdomsforvaltningen indgår sammen med Socialforvaltningen og Region Hovedstadens Psykiatri i et samarbejde omkring optimering af arbejdsgange og et forbedret tværsektorielt samarbejde på børne- og ungeområdet. Ved hjælp af tværsektorielle værdistrømanalyser identificeres konkrete udfordringer i samarbejdet i forhold til udvalgte målgrupper. I 2016 udarbejdes værdistrømanalyser med fokus på hhv. børn og unge med autismediagnoser og med spiseforstyrrelser.

Økonomi

Indstillingen har ingen økonomiske konsekvenser.

Videre proces

Indstillingen behandles af henholdsvis Socialudvalget og  Børne- og Ungdomsudvalget 21. september 2016, Økonomiudvalget 4. oktober 2016 og Borgerrepræsentationen 13. oktober 2016.

 

Nina Eg Hansen             Tobias Børner Stax                 Mikkel Hemmingsen

 

Beslutning

Indstillingen blev godkendt.
Til top