Høring om udkast til kultur- og fritidspolitik
Børne- og Ungdomsudvalget skal tage stilling til høringssvar til Kultur- og Fritidsudvalgets forslag om ny kultur- og fritidspolitik for Københavns Kommune for perioden 2011-2013.
Indstilling og beslutning
Problemstilling
Kultur- og Fritidsudvalget har besluttet at sende et udkast til Københavns Kommunes kommende kultur- og fritidspolitik (bilag 1 og 2) i høring hos kommunens øvrige politiske udvalg. Baggrunden for den nye politik er et ønske om at binde kunst, kultur og idræt sammen i en fælles ramme, der giver borgerne sammenhængende kultur- og fritidstilbud.
Løsning
Børne- og Ungdomsforvaltningen har følgende bemærkninger til forslaget til ny kultur- og fritidspolik 2011-13:
Generelt
Det er positivt, at der generelt er lagt op til en styrkelse af samarbejdet mellem KFF og BUF, når det gælder børn og unge som brugere og aktive kultur- og idrætsudøvere. BUF er meget interesseret i at indgå i et samarbejde om de handleplaner, som KFF igangsætter på baggrund af politikken. I udkastet savnes dog generelt en mere eksplicit beskrivelse af, at kultur og fritidsaktiviteter også skal være et aktiv for børn og unge med funktionsnedsættelser fx gennem sikring af tilgængelighed og målrettede aktiviteter (jf. Københavns Kommunes Handicappolitik 2011-2017), se ndf. BUF ønsker herudover, at den ny kultur- og fritidspolitik lægger op til et tydeligere samarbejde om direkte, lokalt og demokratisk at inddrage børn og unge i udviklingen af Københavns kultur- og fritidstilbud - lige fra innovation af faciliteter, medudviklere af events og som medspillere i Københavns bæredygtige byudvikling.
Kommentar til udkastets afsnit 1: Faciliteter
I afsnittet står der, at kommunen fremover skal arbejde for at ”al byudvikling også skal ses i ”børnehøjde”. Børne- og Ungdomsforvaltningen ser her et stort potentiale i, at skoler og institutioners ude- og indearealer anvendes i øget omfang uden for åbningstiden til kultur-, fritids- og idrætsaktiviteter. Det er oplagt, at der på forvaltningsniveau etableres konkrete samarbejder om specifikke tilbud, så der sikres koordinering og sammenhæng mellem tilbuddene til børn og unge. Det vil ligeledes være oplagt at samarbejde om at inddrage børn og unge reelt i planerne for de lokale kultur- og fritidstilbud, således at de kan få medindflydelse på beslutningsprocessen og kan bidrage til at generere innovation i en læreproces. Det vil være væsentligt at udvide forståelsen for kultur- og fritidstilbud til også at omfatte naturaktiviteter dels i byens grønne områder og dels i den bynære natur i randområderne af København. Tilbud om aktiviteter i naturen vil styrke arbejdet med sundhed og bevægelse, natur- og miljøforståelse, integration og foreningsliv. Det kan gøres dels ved at åbne og udvikle eksisterende faciliteter, og dels ved at udvikle flere lokale faciliteter. Derudover bør der sættes fokus på fysisk handicappede børn og unges muligheder for at deltage i kultur-, fritids- og idrætsaktiviteter, hvor særligt tilgængeligheden kan være en udfordring. Disse udfordringer kan Børne- og Ungdomsforvaltningens specialskoler og -institutioner være behjælpelige med at identificere. Den lokale forankring af sådanne samarbejder og initiativer vil Børne- og Ungdomsforvaltningen gerne være med til at understøtte gennem formidling af kontakter til skoler og institutioner og etablering af relevante samarbejdsfora.
Man kan fx forestille sig, at udvalgte skolebygninger vil kunne fungere og drives som en slags lokale kulturhuse uden for skolernes almindelige åbningstider, og udbygning af skolegårde og evt. grønne arealer kunne indgå som dele af såkaldte ”kvarterløft”. Børne- og Ungdomsudvalget har planlagt en temadrøftelse af disse forslag i efteråret under overskriften "Åben Skole".
På samme måde bør skolers og institutioners mulighed for at benytte KFF’s haller og faciliteter udnyttes bedst muligt. Skoler med små eller utilstrækkelige udearealer har tillige behov for at kunne inddrage og benytte nye arealer i det offentlige rum til aktiviteter og undervisning uden for klasseværelset. Dette falder også helt i tråd med de perspektiver og målsætninger som opstilles i sundhedspolitikken for Københavns Kommune 2011 – 2014, om at øge tilgængeligheden af udendørsarealer omkring skoler og institutioner og etablere flere bevægelsesfremmende byrum til både børn og voksne.
Kommentar til udkastets afsnit 3: Dialog og samspil
Børn og unges energi, tanker, behov og ideer vil være uvurderlig hjælp til udvikling af byens kultur- og fritidstilbud. De er nuværende og fremtidige brugere bør derfor inddrages fra en ung alder, som ligeledes kan bidrage til deres innovative, kulturelle og demokratiske kompetencer.
Kommentar til udkastets afsnit 4: Events og festivaler
Børn og unge kan med professionel hjælp tage ansvar for udvikling og afvikling af kultur- og idrætsevents. En festival skabt af børn og unge vil tiltrække opmærksomhed uden for Kommunens grænser og inspirere børn og unge til at engagere sig. Events vil være en konkret mulighed for unge at samarbejde om i Øresundsregionen og herigennem øge et sammenhængende kulturliv i Øresundsregionen.
Kommentar til udkastets afsnit 5: Vækstlaget
I dette afsnit fremhæves vækstlaget i kunstneriske miljøer som afsæt for unge og spirende talenter. Her savnes betragtninger, der beskriver tilsvarende satsninger på børn med potentialer. Ikke mindst i lyset af, at de aktiviteter som tilstræber at understøtte talentfulde børn i fx skoler, ungdomsskolen, klubber, Musik- og Billedskole også med fordel kan styrkes i regi af kultur- og idrætsaktiviteter, og også gerne i et samarbejde. Ved inddragelse i byens projekter for kunst-, idræts-, kultur- og fritidstilbud vil flere børn og unge få adgang til de kunstneriske miljøer uanset social eller kulturel baggrund.
Kommentar til udkastets afsnit 6: Sundhed, integration og sikker by
I dette afsnit kan der med fordel indarbejdes mere konkrete betragtninger over, hvordan man i forhold til sundhed, integration og sikker by satser på børnene. Det er en vigtig pointe at medinddrage et børneperspektiv ud fra det synspunkt, at det er dem, der skal bære gode vaner på de kulturelle, fritidsmæssige og sundhedsmæssige felter videre. Det vil derfor være meningsfyldt og en god investering at satse målrettet på børns socialisering og dannelse i forhold til aktivt medborgerskab fra tidlig alder gennem kultur og idræt, så de kan tage vare på egen sundhed og bidrage til deltagelse i et trygt socialt miljø.
Økonomi
Indstillingen har ingen økonomiske konsekvenser.
Videre proces
Såfremt BUU godkender forvaltningens høringssvar, fremsendes dette til KFU og indgår i den videre politiske behandling af kultur- og fritidspolitikken.
Else Sommer /Camilla Niebuhr
Beslutning
Cecilia Lonning (V) havde følgende protokolbemærkning: "Venstre finder det positivt, at børn på byens skoler må bruge byens offentlige arealer - med udvalgets opbakning."