Mødedato: 21.09.2011, kl. 12:45
Mødested: Rådhuset, stuen, værelse 43/44

Høring om udkast til bydelsplan for Indre by og Christianshavn

Se alle bilag
Børne- og Ungdomsudvalget skal afgive en udtalelse til udkast til ”Bydelsplan for
Indre By og Christianshavn”, som omhandler lokalt formulerede principper for bydelens fremtidige
udvikling i relation til byens centrale målsætninger, jf. Kommuneplanstrategien.

Indstilling og beslutning

Børne- og Ungdomsforvaltningen indstiller,

1. at Børne- og Ungdomsudvalget godkender forslag til høringssvar om udkast til "Bydelsplan for Indre By og Christianshavn"

Problemstilling

Borgerrepræsentationen godkendte den 21. februar 2008 koncept for bydelsplanlægningen (BR 100/08), der fastlægger rammerne for bydelsplanlægningen i Københavns Kommunes ti bydele. Heraf fremgår det, at der skal udarbejdes en bydelsplan for hver bydel i perioden 2008-2011, og at arbejdet med bydelsplanlægningen organiseres i tre bølger. 

Første bølge omfattede Valby, Vanløse og Østerbro og blev efter høring godkendt af Borgerrepræsentationen den 10. juni 2009. Den anden bølge blev efter høring godkendt af Borgerrepræsentationen den 4. november 2010 og omfattede bydelene Amager Vest, Amager Øst, Bispebjerg og Vesterbro-Kgs. Enghave. Tredje bølge omfatter bydelene Brønshøj-Husum, Nørrebro og Indre By-Christianshavn og blev igangsat i september 2010. 

I forlængelse heraf er der udarbejdet et udkast til bydelsplan for de tre bydele i tredje bølge.

Bydelsplanerne er udarbejdet af Økonomiforvaltningen i et tæt samarbejde med de respektive lokaludvalg og i samråd med repræsentanter for fagforvaltningerne, herunder de respektive Børne- og Ungeområder. Økonomiudvalget har på sit møde den 16. august 2011 godkendt at sende udkast til bydelsplanerne i tredje bølge i høring i alle fagudvalg og i de respektive lokaludvalg m.fl. Af indstillingen til Økonomiudvalget fremgår det, at fagudvalgene opfordres til at bidrage med faktuelle kommentarer samt tilkendegive, hvordan bydelsplanerne kan indgå i det fremtidige arbejde, herunder om der er forslag, der kan gennemføres inden for de eksisterende rammer og hvilke forslag fagudvalgene kan have interesse i at fremme ved kommende budgetforhandlinger. 

 

 

 

 

 

Løsning

Udkast til bydelsplan for Indre By og Christianshavn indeholder input fra både Indre By Lokaludvalg og Christianshavns Lokaludvalg. Lokaludvalgene har hver deres afsnit omkring vision og temaer. Derudover indeholder bydelsplanen to fælles temaer, der går på tværs mellem lokaludvalgene.

Indre By Lokaludvalg lægger i deres vision vægt på at Indre By skal være den grønne, mangfoldige og integrerende bydel, der er sit miljøansvar og sociale ansvar bevidst og handler derefter. Christianshavns Lokaludvalg beskriver i deres vision Christianshavn som en bydel præget af forskellighed, fælles omtanke, som en tilgængelig bydel, hvor kunst og kultur er en væsentlig faktor og som en bydel med et socialt hjerte og en egenidentitet.   

Udkastet indeholder i alt 11 temaer i bydelskataloget – syv fra Indre By Lokaludvalg og 4 fra Christianshavns Lokaludvalg. Jf. ’10-i-en’ konceptet skal bydelskatalogets temaer fremstå prioriterede. Lokaludvalget har derfor udpeget en række projekter, som de anser som vigtigst for bydelens udvikling.

Projekterne knytter an til følgende temaer for så vidt angår Indre By: "Beboelse og erhverv", "miljø", "trafik", "byrum og byliv", "midlertidige byrum og byggeprojekter" og "sociale forhold". Christianshavn har prioriteret projekter i tilknytning til følgende temaer: "Byrum, havnefront og kulturarv", "Christianshavn fra vugge til grav" og "trafik". Herudover har både Indre by og Christianshavn prioriteret en række projekter i tilknytning til følgende fælles temaer: "Den gennemkørende trafik" og "inderhavnen som kreativt byrum". 

Børne- og Ungeområdet omtales kun i mindre omfang i udkastet til bydelsplan, men under et tema om "kultur, fritid, børn og unge" omtales indsatsområdet "Byudvikling i børnehøjde" og "fritidsaktiviteter" (side 21 og 22 om Indre By). Det fremgår heraf, at lokaludvalget sammen med Statens Museum for Kunst og Børne- og Ungdomsforvaltningen har fået 275 børn fra Indre By til at filme, male, modellere og bygge deres drømmebydel. De forslag, der fremhæves i bydelsplanen, sætter fokus på at forbedre mulighederne for at udfolde sig idrætsmæssigt, at spise sundt mv. Endelig foreslår Lokaludvalget, at lokaludvalget sammen med Børne- og Ungdomsforvaltningen undersøger hvilke tilbud der er i bydelen til børn og unge. På den baggrund udarbejder lokaludvalget i 2012 et oplæg til videre debat med forvaltningen, Borgerrepræsentationen og bydelens børn og unge for at finde steder og typer af inden- og udendørsaktiviteter.

For så vidt angår Christianshavn, så fremhæves børne- og ungeområdet under indsatsområdet "at leve og bo på Christianshavn" og "længere åbningstid i klubber" (side 59-60). Lokaludvalget fokuserer i den sammenhæng på kommunens tilbud til børn og unge og foreslår således dels længere åbningstid, spændende aktivitetstilbud for unge i weekenden og om aftenen, udbygning af musiktilbud i Sofieklubben mv.

For en nærmere beskrivelse af visioner og forslag mv. henvises til udkast til ”Bydelsplan for Indre By og Christianshavn".

Børne- og Ungdomsforvaltningens høringssvar

 

Børne- og Ungdomsforvaltningen foreslår, at Børne- og Ungdomsudvalget afgiver følgende høringssvar til Økonomiudvalget:

"Såvel processen ved tilblivelsen af som selve forslaget til ”Bydelsplan for Indre By og Christianshavn" vidner om et stort og bredt engagement hos lokaludvalg og lokalbefolkning i Indre By og på Christianshavn om visioner og konkrete handlinger for udvikling af bydelene. Børne- og Ungdomsudvalget har med interesse noteret sig udkastets idéer.

Børne- og Ungdomsudvalget kan tilslutte sig lokaludvalget for Indre Bys forslag om at lokaludvalget sammen med Børne- og Ungdomsforvaltningens lokalområde Indre By/Østerbro undersøger, hvilke tilbud der er i bydelen til børn og unge og at lokaludvalget i 2012 udarbejder et oplæg til videre debat med forvaltningen, Borgerrepræsentationen og bydelens børn og unge for at sprede viden om inden- og udendørsaktiviteter til børn og unge. Børne- og Ungdomsudvalget anbefaler, at lokaludvalget drøfter forslaget med det lokale Børne- og Ungdomsområde for Indre By for at sikre koordinering og inddragelse af områdets lokale fritidstilbud. Børne- og Ungdomsudvalget peger på, at også Kultur- og Fritidsforvaltningen bør inddrages i afdækningen og udviklingen af fritidstilbuddene i kommunen.
 
Børne- og Ungdomsudvalget er opmærksom på, at der generelt i kommunen – og dermed også på Christianshavn – er ønske om flere og forskellige tilbud til de unge, herunder længere åbningstid i klubberne mv. Ønsket er i fin forlængelse af at Børne- og Ungdomsudvalget har nedsat en ungdomskommission, som har til formål, at skabe grundlag for en helhedsorienteret og sammenhængende ungdomspolitik med konkrete bud på indsatsområder mv. Initiativet medtænker hvorledes klubområdet kan nytænkes, herunder hvorledes det kan sikres, at de kommunale tilbud svarer til de unges ønsker og behov. Kommissionens forslag forventes fremlagt i januar 2012.

Børne- og Ungdomsudvalget ser gerne at det lokalt drøftes hvorvidt det er muligt at prioritere en udvidelse af musiktilbuddet i Sofieklubben.  

Med disse bemærkninger kan Børne- og Ungdomsudvalget tilslutte sig udkastets temaer for så vidt angår børne- og ungeområdet. Udvalget tager generelt forbehold for udkastet til "Bydelsplan for Indre By og Christianshavn" under hensyntagen til den videre behandling af det samlede forslag".

 

 

 

 

Økonomi

Høringssvaret har ingen direkte økonomiske konsekvenser.

Videre proces

Efter høringen af fagudvalgene m.fl. forelægges foreslaget på ny for Økonomiudvalget den 22. november 2011 med henblik på endelig behandling i Borgerrepræsentationen den 1. december 2011.
Else Sommer
                                            /
                                                                Thomas Hjortenberg

Beslutning

Indstillingen blev godkendt.
Til top