Mødedato: 21.06.2023, kl. 08:30
Mødested: Rådhuset, stuen, værelse 43/44

B-sag: Ny Integrations- og Medborgerskabspolitik 2023-2026 – efter høring

Se alle bilag
Det samlede udkast til Københavns Kommunes Integrations- og Medborgerskabspolitik 2023-2026 har været i offentlig høring, og Børne- og Ungdomsudvalget skal med denne sag tage stilling til ændringsforslag på eget ressort. Samtidig skal udvalget tage stilling til forvaltningens bidrag til et samlet høringsnotat.

Indstilling

Børne- og Ungdomsforvaltningen indstiller til Børne- og Ungdomsudvalget,

  1. at ændringsforslag til Københavns Kommunes "Integrations- og Medborgerskabspolitik 2023-2026" godkendes, jf. bilag 1.
  2. at bidrag til det samlede høringsnotat godkendes, jf. bilag 2.

Problemstilling

Københavns Kommunes hidtidige integrationspolitik ”Lad os investere i integration” udløb med udgangen af 2022. Børne- og Ungdomsudvalget godkendte den 14.12.2022 første udkast til Københavns Kommunes ”Integrations- og Medborgerskabspolitik 2023-2026”, herunder afsnittet vedr. børne- og ungdomsområdet.

Et samlet udkast til politikken indeholdende alle fagudvalgs bidrag har siden været i offentlig høring. Der er generelt bred opbakning til politikken i høringssvarene, hvorfor der ikke forventes store ændringer i de indledende afsnit. Det kan dog nævnes, at der bl.a. er kommet forslag til ændringer til politikkens pejlemærker og principper. 

Løsning

Der er modtaget nitten høringssvar, som kan læses i fuld længde på www.kk.dk. Otte af høringssvarene berører indhold på Børne- og Ungdomsudvalgets ressort, og resumé heraf fremgår af bilag 2. Her fremgår desuden forvaltningens forslag til besvarelser på høringssvar.

Forslag i høringssvarene ligger i mange tilfælde indenfor almindelig drift og de aktiviteter, som allerede er i gang. I andre tilfælde er indhold i forslag indeholdt i de fokusområder, som fremgår af afsnittet ”Det vil vi arbejde for fremadrettet”. Kritisk indhold i høringssvar vedrører bl.a. modersmålsundervisning, opkvalificering af lærerstuderende og øget fokus på jødedom, islam og Grønlands historie og kultur i folkeskolen.

Forvaltningen foreslår på baggrund af høringssvarene følgende tre justeringer i politikken (justeringerne fremgår med gul overstregning i bilag 1):

  1. På baggrund af høringssvar fra Brobyggerne foreslår forvaltningen, at en styrkelse af elevers interkulturelle kompetencer skrives ind i bullet tre i afsnittet ”Det vil vi arbejde for fremadrettet”.
  2. På baggrund af høringssvar fra Brobyggerne foreslår forvaltningen, at teksten vedr. kompetenceudvikling i afsnittet ”Det gør vi allerede” tilpasses mhp. at synliggøre eksempler på udvalgte relevante forløb.
  3. På baggrund af høringssvar fra FAKTI, Diversity Works og Integrationshuset Kringlebakken foreslår forvaltningen, at samarbejde med civilsamfundet skrives ind i bullet tre i afsnittet ”Det vil vi arbejde for fremadrettet”.

Politisk handlerum

Børne- og Ungdomsudvalget kan beslutte, at høringssvarene skal håndteres og besvares anderledes end hvad fremgår af bilag 2, og at der skal foretages andre justeringer i politikken end dem, som forvaltningen foreslår.

Økonomi

Indstillingen har ingen økonomiske konsekvenser.

Videre proces

Et samlet revideret udkast af politikken forelægges til godkendelse i BIU den 21. august 2023 sammen med et samlet høringsnotat. Politikken forelægges til endelig godkendelse i BR den 21. september 2023.

 

Tobias Børner Stax                                   Mette Seneca Kløve

Beslutning

Børne- og Ungdomsudvalgets beslutning på mødet den 21. juni 2023:

Indstillingens 1. at-punkt blev godkendt.

Indstillingens 2. at-punkt blev godkendt.

Til top