Mødedato: 21.06.2006, kl. 15:00

Frafaldsanalyse på SOSU-skolen

Se alle bilag

Frafaldsanalyse på SOSU-skolen

Børne- og Ungdomsudvalget

 

DAGSORDEN

for ordinært møde onsdag den 21. juni 2006

 

 

8.      Frafaldsanalyse på SOSU-skolen

  J.nr. 310677

 

 

INDSTILLING

Børne- og Ungdomsforvaltningen indstiller til Børne- og Ungdomsudvalget,

 

at      rapporten "Afbrud i SOSU-hjælper og SOSU-assistentuddannelserne" tages til efterretning

 

 

RESUME

Uddannelsesrådet for de grundlæggende social- og sundhedsuddannelser i Københavns og Frederiksberg kommuner samt H:S har gennemført en undersøgelse af frafaldet blandt eleverne på social– og sundhedsuddannelserne på skolerne i Frederiksberg Kommune og Københavns Kommune med det formål at kortlægge frafaldets omfang, frekvens og årsager på uddannelserne. Resultaterne viser, at det overvejende er unge under 30 år, der afbryder en social- og sundhedsuddannelse. Årsagerne til afbrydelse af uddannelsen er meget forskellige, men der er en dominans af personlige, sociale og/eller sygdomsrelaterede årsager.

 

Frafaldsprocenten på social- og sundhedshjælperuddannelsen i Københavns Kommune er 37,2 % for elever uden voksenelevløn og 29,2  % for elever med voksenelevløn. På social- og sundhedsassistentuddannelsen er frafaldet 37,7 %. Frafaldsprocenterne svarer til frafaldsprocenterne for erhvervsuddannelserne på landsplan.

 

Social- og Sundhedsskolen i København arbejder løbende på at nedsætte antallet af afbrud og fastholde eleverne i uddannelserne. Skolen har indført personlig uddannelsesplan for hver elev og styrket samarbejdet med praktikken. Senest er der er indført løbende optag på social- og sundhedshjælperuddannelsen, hvilket er med til at imødekomme elevernes individuelle behov og dermed sikre fastholdelsen.

 

 


SAGSBESKRIVELSE

I 2003 besluttede Uddannelsesrådet for de grundlæggende social- og sundhedsuddannelser i Københavns og Frederiksberg kommuner samt H:S at gennemføre en undersøgelse af frafaldet blandt eleverne på social- og sundhedshjælperuddannelsen samt social- og sundhedsassistentuddannelsen på skolerne i Frederiksberg Kommune og Københavns Kommune. Undersøgelsens formål var at kortlægge frafaldets omfang, frekvens og årsager på disse uddannelser.

 

Nærværende rapport redegør for undersøgelsens resultater. Rapporten er udarbejdet af de to social- og sundhedsskoler og blev færdig i marts 2006. Rapporten har været behandlet i Fællesbestyrelsen for de grundlæggende social- og sundhedsuddannelser i Københavns og Frederiksberg kommuner samt H:S.

 

Undersøgelsen består af en kvalitativ og en kvantitativ del. Den kvalitative del er gennemført ved hjælp af spørgeskemaer for de elever, som har afbrudt uddannelsen i peri oden januar til og med juli 2005. Den kvantitative del dækker to optag af henholdsvis social- og sundhedshjælperelever og social- og sundhedsassistentelever i 2004 og frem til uddannelserne er færdige i henholdsvis marts og oktober 2005.

 

Den kvalitative del - konklusioner

Sammenfattende viser undersøgelsen, at det overvejende er unge mennesker under 30 år, der afbryder en social- og sundhedsuddannelse i Frederiksberg og Københavns Kommune. Der er relativt flere mænd, der afbryder uddannelserne, men de er kun svagt overrepræsenteret.

 

Det er kun en lille andel af de elever, som afbryder, der tidligere har været optaget på en social- og sundhedsuddannelse, og de har som oftest været optaget det samme sted tidligere. En del af de elever som afbryder og som møder op til en afbrudssamtale ønsker at genoptage uddannelsen senere, en tredjedel i Københavns Kommune og halvdelen i Frederiksberg Kommune, og de laver stort set alle aftaler om forbedring af forudsætningerne for deres genoptag.

 

Årsagerne til afbrud er mangeartede, men årsagen "problemer hjemme" er den hyppigst forekommende. Dette dækker typisk over personlige problemer og/eller sociale forhold. Af øvrige årsager er  sygdom den mest dominerende.

 

En gennemgang af udsagnene om forløbet før afbrydelse af uddannelsen afslører, at det er særdeles forskelligt, hvorfor det er vanskeligt at finde fælles træk med henblik på forebyggelse.

Resultaterne viser således, at det i mange tilfælde er meget vanskeligt for skolen at påvirke de forhold, der er udslagsgivende for elevernes afbrud af uddannelserne.

 

Endelig synes det faglige niveau, som eleverne møder på uddannelserne, ikke at spille den store rolle i forbindelse med afbrud. Elevernes eget faglige niveau ved skolestart ser umiddelbart ud til at have afgørende betydning, men det er vanskeligt at konkludere entydigt, da undersøgelsen ikke sammenligner fagligt niveau med de elever, som gennemfører uddannelsen.

 

Den kvantitative del – konklusioner

Den kvantitative del af undersøgelsen viser det konkrete frafald blandt social- og sundhedshjælperelever og social- og sundhedsassistentelever i henholdsvis Københavns og Frederiksbergs kommuner. Frafaldet er relativt ensartet, idet frafaldsprocenten blandt social- og sundhedshjælperelever i Københavns Kommune ligger på 32,3% og i Frederiksberg Kommune 31%.

 

I Københavns Kommune kan frafaldsprocenten differentieres på elever med og elever uden voksenelevløn, idet frafaldsprocenten er henholdsvis 29,2% og 37,2%.

 

I Frederiksberg Kommune kan man ikke foretage denne skelnen.

 

På SOSU-assistentuddannelsen er frafaldsprocenten i København 37,7 % og på Frederiksberg 45 %.

 

Frafaldsprocenterne ligger nogenlunde på niveau med det gennemsnitlige frafald på social- og sundhedsuddannelserne på landsplan.

 

For hjælperuddannelsen var det gennemsnitlige frafald i 2004 32 % på landsplan, og for assistentuddannelsen 34 % (Kilde: Amtsrådsforeningen 2004 (foreløbige tal)).

 

Frafaldsprocenterne er ligeledes sammenlignelige med frafaldet på de øvrige erhvervsuddannelser, idet den gennemsnitlige frafaldsprocent her er på ca. 35 %.

 

Andre tidligere undersøgelser har peget på en sammenhæng mellem frafald og praktikperioden således, at man har konstateret højere frafald på uddannelsen, når eleverne var i praktik. Talmaterialet i denne undersøgelse viser, at frafaldet både for hjælper - og assistentelever fordeler sig relativt jævnt hen over uddannelsesforløbet. Det er således vanskeligt at konkludere, at der skulle være en tydelig sammenhæng mellem frafald, og hvor man aktuelt er i uddannelsesforløbet, eller at frafaldet er koncentreret i forbindelse med praktikperioder.

 

Indsatser mod frafald

Konklusionen på årsagerne til frafald i denne undersøgelse tyder på, at afbrud af uddannelserne skyldes mange forskellige faktorer, og at uddannelsesstedet kun har indflydelse på nogen af dem.

 

Social- og Sundhedsskolen i København arbejder løbende på at nedsætte frafaldet og fastholde eleverne i uddannelserne. Som en del af Københavns Kommunes mål- og resultatstyring har skolen en virksomhedskontrakt med konkrete resultatmål for indsatsen for fastholdelse af eleverne.

 

Som et led i dette har skolen indført personlig uddannelsesplan med integrerede læringsaftaler for alle elever, og skolen arbejder løbende med at styrke samarbejdet mellem skole og praktik med henblik på at sikre fastholdelsen af eleverne både på uddannelsen og på arbejdspladserne.

 

Fra januar 2006 er SOSU-hjælperuddannelsen blevet moduliseret, og der er indført løbende optag på uddannelsen, og det tyder foreløbigt på, at modulisering er et godt redskab til at fastholde eleverne. Ansøgerne fortrækker kort tid mellem ansøgning og uddannelsesstart og færre ansøgere når at ombestemme sig mellem optagelse og start på uddannelsen. Endvidere gør moduliseringen genoptag mere smidigt, da eleven hurtigere kan genoptage uddannelsen.

 

 

 

Økonomi

Forslaget har ingen økonomiske konsekvenser.

 

Miljøvurdering

Sagstypen er ikke omfattet af Børne- og Ungdomsforvaltningens positivliste over sager, der skal miljøvurderes.

 

Høring

Undersøgelsen er blevet fremlagt for Fællesbestyrelsen for de grundlæggende social- og sundhedsuddannelser i Københavns og Frederiksberg kommuner samt H:S på møde den 27. marts 2006.  Fællesbestyrelsen ønsker at viderebringe følgende til Børne- og Ungdomsudvalget i forbindelse med forelæggelsen af frafaldsanalysen:

 

Fællesbestyrelsen opfordrer politikerne til at prioritere voksenelevløn som et væsentligt element i fastholdelsen af elever på både SOSU-hjælper- og SOSU-assistentuddannelserne.

 

SOSU-uddannelserne er fortsat defineret som et flaskehalsområde af Det Regionale Arbejdsmarkedsråd, og det er derfor vigtigt, at der kan tiltrækkes og fastholdes SOSU-elever via voksenelevløn.

 

 

BILAG VEDLAGT

·        Rapporten "Afbrud i SOSU-hjælper og SOSU-assistentuddannelserne"

 

 

Peter Rasmussen

                                            Tine Bak

 


 

Til top