Mødedato: 21.06.2006, kl. 15:00

Høring om områdefornyelse i Haraldsgadekvarteret

Se alle bilag

Høring om områdefornyelse i Haraldsgadekvarteret

Børne- og Ungdomsudvalget

 

DAGSORDEN

for ordinært møde onsdag den 21. juni 2006

 

 

4.      Høring om områdefornyelse i Haraldsgadekvarteret

  J.nr. 308306

 

 

INDSTILLING

Børne- og Ungdomsforvaltningen indstiller til Børne- og Ungdomsudvalget,

 

at   udvalget godkender udkast til høringssvar om områdefornyelsen i Haraldsgade- kvarteret

 

 

RESUME

Den 17. maj 2006 tiltrådte Teknik- og Miljøudvalget indstilling om områdefornyelse i Haraldsgade og besluttede at sende indstillingen i høring i fagudvalgene inden behandling i Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen.

 

Teknik- og Miljøforvaltningen indstiller, at den bemyndiges til at udarbejde fornyelsesprogrammer for hhv. Haraldsgadekvarteret Nord og Haraldsgadekvarteret Syd i samarbejde med de øvrige forvaltninger, og at den beskrevne organisationsmodel godkendes.

Forvaltningen foreslår, at udvalget i sit høringssvar tilkendegiver, at Børne- og Ungdomsforvaltningen tildeles en repræsentant mere i styregruppen for sikre et direkte bindeled til de unge i området. Det foreslås desuden, at Børne- og Ungdomsforvaltningens repræsentanter bliver udpeget af distriktsforvaltningen på Nørrebro.

 

 


SAGSBESKRIVELSE

Lov om byfornyelse og byudvikling, som blev vedtaget i Folketinget den 19. december 2003, åbner mulighed for, at kommunerne kan udpege områder til gennemførelse af beslutninger om områdefornyelse. Områdefornyelse spænder fra mindre, helhedsorienterede byfornyelsesprojekter til projekter svarende til de igangværende kvarterløft. De foreslåede projekter bygger på erfaringerne fra kvarterløft.

Borgerrepræsentationen tiltrådte den 1. december 2006 en indstilling (BR 648/05), der bemyndigede Bygge- og Teknikforvaltningen og Økonomiforvaltningen til at fremsende ansøgninger til Socialministeriet om reservation af midler til områdefornyelse i to udvalgte kvarterer, henholdsvis Haraldsgadekvarteret Nord og Haraldsgadekvarteret Syd på Ydre Nørrebro.

I breve af 5. april (jf. bilag 1 og 2) imødekom ministeriet ansøgningerne, idet ministeriet meddelte reservation af en statslig udgiftsramme på 9 mio. kr. til hvert af de to projekter.

I mål for områdefornyelsen beskrives " for at opnå succes er det vigtigt, at borgerne fra starten deltager aktivt i processen både med problemdefinering og problemløsning. Derved opnås det bedste grundlag for at skabe synlige resultater, give kvarteret et positivt image, engagere lokale kræfter og tiltrække investeringer udefra".

Teknik- og Miljøforvaltningen indstiller, at den bemyndiges til at udarbejde fornyelsesprogrammer for henholdsvis Haraldsgadekvarteret Nord og Haraldsgadekvarteret Syd i samarbejde med de øvrige forvaltninger, og at den beskrevne organisationsmodel godkendes.

Teknik- og Miljøforvaltningen foreslår, at der etableres en samlet styregruppe for både Haraldsgadekvarteret Syd og Nord. Styregruppen sammensættes af beboerrepræsentanter fra begge områder, af repræsentanter fra lokale foreninger og repræsentanter fra lokale institutioner. Desuden får et kommende lokaludvalg på Nørrebro to pladser i styregruppen. Herudover deltager Teknik- og Miljøforvaltningen med observatørstatus. Det foreslås, at Børne- og Un gdomsforvaltningen deltager med et medlem (en repræsentant for områdets skoler). 

Styregruppen får til opgave at sikre borgerinddragelsen og være bindeled mellem lokalområdet og kommunen ved udvælgelse og gennemførelsen af konkrete, fremtidige projektinitiativer. Til at sekretariatsbetjene styregruppen ansættes en projektleder, som etablerer et projektsekretariat.

Det er et mål for styregruppen, "at de unge organiseres og efterfølgende får en repræsentant i styregruppen".

Det forudsættes, at forvaltningerne deltager i gennemførelsen af projekter og aktiviteter inden for deres respektive fagområder.

Styregruppen kan udvides med repræsentanter for større projekter, der gennemføres som led i områdefornyelsen. Herudover kan styregruppen udvides, hvis mindst 2/3 af gruppens medlemmer stemmer for.

Der afholdes nyvalg til styregruppen i de ovenfor angivne valggrupper inden udgangen af juni måned hvert andet år i lige år – dvs. med første valghandling i juni måned 2008.

Forvaltningens udkast til Børne- og Ungdomsudvalgets høringssvar

Forvaltningen foreslår, at udvalget afgiver følgende høringssvar til Teknik- og Miljøudvalget:

"Børne- og Ungdomsudvalget tilslutter sig Teknik- og Miljøudvalgets indstilling.

Med hensyn til styregruppens sammensætning foreslår udvalget, at Børne- og Ungdomsforvaltningen tildeles en repræsentant mere i styregruppen for sikre et direkte bindeled til de unge i området. Det er udvalgets vurdering, at sikringen af de unges deltagelse i projekterne kræver en særskilt repræsentant med indsigt i de unges forhold. Udvalget finder det desuden vigtigt, at Børne- og Ungdomsforvaltningens repræsentanter bliver udpeget af Børne- og Ungdomsforvaltningens Distrikt Nørrebro, som kan vurdere den optimale repræsentation ud fra de lokale forhold.

Udvalget gør opmærksom på det i 2005 udvalgshenviste medlemsforslag om analyse af behovet for fælles styregruppe for alle projekter, der har til hensigt at løfte eller byudvikle områder i byen (BR 480/05)."

 

Økonomi

Ingen bemærkninger.

 

Miljøvurdering

Sagstypen er ikke omfattet af Børne- og Ungdomsforvaltningens positivliste over sager, der skal miljøvurderes.

 

Høring

Ingen yderligere bemærkninger

 

 

 

BILAG  VEDLAGT

·        Brev af 22. maj 2006 fra Teknik- og Miljøforvaltningen med indstilling om områdefornyelse i Haraldsgadekvarteret

 

 

 

                                                   Peter Rasmussen   

                                                                                             Michael Hougaard Olsen

 

 


 

Til top