Mødedato: 21.06.2006, kl. 15:00

Ny bydelsinddeling og justering af Børne- og Ungedistrikter

Se alle bilag

Ny bydelsinddeling og justering af Børne- og Ungedistrikter

Børne- og Ungdomsudvalget

 

DAGSORDEN

for ordinært møde onsdag den 21. juni 2006

 

 

15.      Ny bydelsinddeling og justering af Børne- og Ungedistrikter

  J.nr. 310685

 

 

INDSTILLING

Børne- og Ungdomsforvaltningen indstiller til Børne- og Ungdomsudvalget,

 

at      Børne- og Ungdomsforvaltningen bibeholder 8 Børne- og Ungdomsdistrikter, idet bydelene Vanløse og Brønshøj/Husum udgør et distrikt: Vanløse - Brønshøj/Husum, samt bydelene Amager Øst og Amager Vest udgør et distrikt: Amager

 

 

Børne- og Ungdomsforvaltningen indstiller til Børne- og Ungdomsudvalget, at Børne- og Ungdomsudvalget indstiller til Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen,

 

at     Klostervængets Skole flyttes fra Distrikt Østerbro til Distrikt Nørrebro

 

 

at     trekantområdet mellem Nørre Allé, Jagtvej og Tagensvej (rode 116) overføres fra grunddistriktet for Sortedamskolen til grunddistriktet for Klostervængets Skole

 

 

RESUME

Den 14. juni 2006 besluttede Borgerrepræsentationen et nyt forslag til bydelsinddeling i København, hvorefter byen inddeles i 10 bydele.

 

Udgangspunktet for forslaget om bydelsinddelingen har været ønsket om ens grænser. Endvidere, at der så vidt muligt skabes overensstemmelse mellem grænserne for bydelsinddelingen og de nye opstillingskredse i København. I forhold til tidligere fremsatte forslag om 10 bydele, er der foretaget enkelt e justeringer, idet der dermed opnås større overensstemmelse mellem opstillingskredse og bydele.

 

Det fremgår af sagsfremstillingen om bydelsinddelingen, at fagudvalgene fastsætter antallet af decentrale borgerbetjeningsenheder, idet en decentral enhed kan dække flere bydele. Endvidere at bydelsgrænserne skal overholdes i forhold til andre administrative inddelinger – dog må der gives dispensation i forhold til skoledistriktsgrænserne.

 

Børne- og Ungdomsudvalget har således fortsat mulighed for at fastsætte antallet af Børne- og Ungdomsdistrikter samt at lade skoledistriktsgrænserne afvige fra bydelsgrænserne.

 

Forvaltningen foreslår en administrativ inddeling på Børne- og Ungdomsudvalgets område med 8 distrikter. Skoletilknyttede fritidsinstitutioner og klubber indplaceres i disse 8 distrikter, mens daginstitutioner foreløbigt indplaceres i distrikterne på baggrund af bydelsgrænserne.

 

Forvaltningen foreslår, at Klostervængets Skole flyttes fra Distrikt Østerbro til Distrikt Nørrebro, da hovedparten af Klostervængets Skoles skoledistrikt ligger på Nørrebro.

 

 


SAGSBESKRIVELSE

Børne- og Ungdomsforvaltningen har pr. 1. januar 2006 foretaget en administrativ inddeling af byen i 8 distrikter, som byggede på daværende forslag om bydelsinddeling med 10 bydele. I Børne- og Ungdomsforvaltningens administrative inddeling udgør henholdsvis Brønshøj/Husum-Vanløse og Amager Øst og Vest, hver et distrikt.

 

På Økonomiudvalgets møde den 11. oktober 2005 (ØU 440/2005) tog Økonomiudvalget de administrerende direktørers implementeringsplaner vedr. Ny Struktur til efterretning. Det fremgik heraf, at Børne- og Ungdomsforvaltningen i vidt omfang blev baseret på en decentral organisering ud fra nærhedsprincippet med en betydelig grad af decentralisering i opgaveudførelsen. Børne- og Ungdomsforvaltningen blev således organiseret decentralt i 8 distrikter med forbehold for Borgerrepræsentationens beslutning om ny bydelsinddeling.

 

Forvaltningens forslag om videreførelse af de 8 børne- og ungedistrikter, som er etableret pr. 1. januar 2006, er begrundet i, at distrikterne skal være bæredygtige i forhold til de opgaver, der skal varetages.

 

 

Forvaltningen foreslår således efter Borgerrepræsentationens beslutning om bydelsinddelingen på mødet den 14. juni 2006, at to bydele i den vedtagne bydelsinddeling sambetjenes: Vanløse, Brønshøj/ Husum og Amager Vest og Amager Øst. I distrikterne i Børne- og Ungdomsforvaltningen foretages ikke egentlig borgerbetjening, men der er tale om en lokal forvaltning, hvor den primære opgave er driften af de i distriktet beliggende institutioner, skoler mv. samt samarbejde med andre forvaltninger i lokalområdet.

 

Opdelingen af forvaltningen i 8 distrikter har været udgiftsneutral i forhold til det udgiftsniveau for administration, der var udgangspunktet for den nye Børne- og Ungdomsforvaltning pr. 1. januar 2006.  Udgifter til etablering af yderligere distrikter vil med den nuværende normering udgøre ca. 5 mio. kr. pr. distrikt.

 

Der vil fremover blive foretaget en løbende vurdering af forvaltningens organisering centralt og decentralt, herunder hensyntagen til eventuelle beslutninger i kommunen om  koncernadministration.

 

Børne- og Ungdomsforvaltningen tilpasser i videst mulig omfang de administrative distrikter til bydelsinddelingen. Som konsekvens heraf overføres Øster Farimagsgades Skole, Skolen på Kastelsvej samt tilhørende fritidsinstitutioner og daginstitutioner beliggende i området ved Kartoffelrækkerne fra distrikt Østerbro til distrikt Indre By. Ligeledes overføres Lundehusskolen samt tilknyttede fritidsinstitutioner i området Emdrup øst og Ryvangen fra distrikt Østerbro til distrikt Bispebjerg. Enkelte daginstitutioner i området Ryvang forbliver dog foreløbig i distrikt Østerbro, idet disse institutioner ligger i Østerbro Bydel. Til efteråret genovervejes principperne for pladsgaranti på daginstitutionsområdet, herunder pasning i egen bydel, eller nabobydelen, og i denne forbindelse tages placeringen af daginstitutioner i grænseområderne op til fornyet overvejelse.

 

Idet der er lagt vægt på hensynet til borgernes rettighed til den lokale skole og hensynet til elevunderlagets størrelse ved den enkelte skole i forhold til skolens fysiske kapacitet, er der dog fortsat få afvigelser mellem skoledistrikter og bydele.

 

 

Justeringer i den administrative inddeling på baggrund af ny bydelsinddeling

På baggrund af ændringerne i bydelsinddelingen, vil der fortsat være behov for at opretholde nogle få afvigelser mellem bydelsinddelingen og skoledistriktsinddelingen samt at overføre enkelte skoler og institutioner mellem de 8 administrative distrikter.

 

I. Øster Farimagsgade og Lundehusskolen m.v.

Justeringerne i bydelsinddelingen medfører, at enkelte skoler og institutioner overføres fra en bydel til en anden bydel. I forhold til de 8 administrative distrikter, drejer det sig om følgende skoler, institutioner og områder:

 

1.      Øster Farimagsgades Skole og Skolen på Kastelsvej samt tilknyttede fritidsinstitutioner og daginstitutioner i Kartoffelrækkerne samt området syd for Classensgade overføres fra Østerbro til Indre By.

2.      Lundehusskolen og Skolen i Ryparken med tilknyttede fritidsinstitutioner samt daginstitutioner overføres fra Østerbro til Bispebjerg. Overførelsen af Lundehusskolen indebærer endvidere, at rode 103, 104 og 162 i skolens grunddistrikt overføres til Bispebjerg skoledistrikt sammen med skolen og den øvrige del af skolens grunddistrikt.

 

Det bemærkes, at borgernes rettigheder og tilknytning til deres lokale skole er uændret, idet skolerne overføres med tilhørende grunddistrikter m.v.

 

Ligeledes er der i bydelsinddelingen overført et trekantområde fra Østerbro til Nørrebro Bydel. Der er tale om et trekantsområde mellem Tagensvej, Nørre Allé og Jagtvej, hvor der ligger en række uddannelsesinstitutioner, herunder H. C. Ørsted instituttet, Zoologisk Museum osv. Benævnte trekantsområde er geografisk afgrænset og består af rode 116. For at opnå overensstemmelse mellem bydele og skoledistrikter foreslås:

 

1.      at rode 116 overføres fra Sortedamskolen til Klostervængets Skole og dermed fra Østerbro til Nørrebro distrikt.

 

Der er ingen elever eller børn i dette område, og områdets placering har således ingen praktisk betydning for skolerne og berører ingen borgere. Der er således ingen grundlag for at foretage en høring.

 

Med ovenstående justeringer sikres mindst mulig afvigelse mellem bydele og skoledistrikter.

 

II. Klostervængets Skole m.v.

Endvidere medfører en tilpasning af skoledistrikter og bydele mellem Østerbro og Nørrebro, at hovedparten af Klostervængets Skoles grunddistrikt ligger i Nørrebro bydel. Forvaltningen vurderer således, at Klostervængets Skole administrativt bør overføres fra distrikt Østerbro til distrikt Nørrebro. Kun selve skolen samt et begrænset nærområde omkring skolen ligger i Østerbro bydel. På baggrund heraf foreslås, at:

 

1.      Klostervængets Skole og tilknyttede fritidsinstitutioner (incl. rode 161) overføres fra distrikt Østerbro til distrikt Nørrebro.

 

Skolens overførsel fra Østerbro til Nørrebro har ingen betydning for borgerne og eleverne, men er alene et administrativt anliggende for forvaltningen. Der er således ikke grundlag for at foretage høring.

 

III. Videreførelse af få afvigelser mellem bydele og skoledistrikter

Med oprettelsen af de nye og større skoledistrikter og nye bydelsgrænser forsvinder der enkelte kendte afvigelser mellem skoledistrikter og bydele. Eksempelvis ophæver den nye grænse i Classensgade tidligere afvigelser mellem bydele og skoledistrikter mellem Østerbro og Indre By.

 

For at sikre et fornødent elevunderlag er der enkelte steder fortsat behov for at opretholde mindre afvigelser mellem skoledistriktsinddelingen og bydelene, ligesom de nye ændringer af bydelene giver anledning til mindre justeringer af skoledistrikterne. Det drejer sig om følgende områder:

 

1.      Sjælør Boulevard (Valby bydel) tillægges fortsat grunddistriktet for Bavnehøj Skole, dvs. rode 207 tilhører fortsat distrikt Vesterbro/Kgs. Enghave.

2.      Genforeningspladsen (Vanløse Bydel) og Bregnerødgade (Nørrebro bydel) tillægges fortsat grunddistriktet for Grøndalsvængets Skole i Bispebjerg, dvs. rode 282 og 295 tilhører distrikt Bispebjerg

3.      Østlig del af Emdrup, herunder rode 103, 104 og 162 (Østerbro bydel) tillægges fortsat Lundehusskolen, der flyttes fra Østerbro til Bispebjerg – jf. ovenfor afsnit I.

4.      Rode 161 (Østerbro bydel) tillægges fortsat Klostervængets Skole og roden overføres derfor fra Østerbro til Nørrebro – jf. ovenfor afsnit II.

5.      Området øst for Hareskovvej (rode 279) tillægges fortsat grunddistriktet for Utterslev Skole. Dvs. rode 279 tilhører distrikt Bispebjerg.

 

Kort med de 8 administrative distrikter samt justeringerne (se bilag)

Vedlagte kort fremhæver og opsummerer forslagene. Områder der flyttes er markeret med pil og forklarende tekst. Afvigelserne mellem skoledistrikter og bydele er skraveret.

 

Det fremgår af kortet, at distrikterne i store træk følger bydelsinddelingen. Dog udgør bydelene Amager Øst og Amager Vest kun et distrikt: Amager. Bydelene Brønshøj/Husum og Vanløse udgør ligeledes kun et distrikt. Der forekommer endvidere seks mindre afvigelser mellem bydele og distrikter (skraverede områder), idet elevunderlaget og borgernes tilknytning til de lokale skoler opretholdes uændret som følge af forslaget. I givet fald indarbejdes ændringerne i styrelsesvedtægtens bilag III: Skolestrukturen.

 

 

Økonomi

Forslaget har ingen økonomiske konsekvenser, idet børne- og ungedistrikternes  samlede ramme ikke påvirkes af forslaget. Der vil dog forekomme justeringer af distrikternes økonomi som følge af overførsel af skoler og institutioner mellem de 8 Børne- og Ungedistrikter.

 

Miljøvurdering

Forslaget er ikke omfattet af Børne- og Ungdomsforvaltningens positivliste over sager, der skal miljøvurderes.

 

Høring

Borgerne og børnene er uberørt i forbindelse med ændringerne, og der er således ikke grundlag for at foretage en høring af skoler og institutioner.

 

 

BILAG VEDLAGT

·        Bilag 1: Kort der viser de 8 Børne- og Ungedistrikter

·        Bilag 2: Oversigt over skoler, institutioner og medarbejdere i de 8 børne- og ungedistrikter

 

 

 

Peter Rasmussen

                      Knud Langberg

 

 

 

 


 

Til top